Gaya Hidup 20 Jun, 2022

Video| Tak putus asa, enggan Mimpi! Daniel Lee kembali atur langkah! Tak menyesal berehat 3 tahun!

@khadijah ibrahim
Pernah bertugas di Kumpulan Utusan dan pernah bertugas di biro Johor. Kini masih aktif dalam dunia penulisan.

Share this

Daniel Lee cukup popular dengan lagu Mimpi selepas menang Malaysian Idol 2.


SELEPAS dinobat sebagai juara program Malaysian Idol musim kedua, Daniel Lee berkesempatan merakam album sulung yang menampilkan lagu popular berjudul Mimpi pada 2005

Album pertamanya yang berjudul Daniel itu berjaya dijual melebihi 25,000 unit dalam tempoh enam bulan, sehingga mencapai status platinum

Namun nasib tidak menyebelahi penyanyi yang berasal dari Changlun, Kedah itu kerana gelaran juara yang diraih tidak menjaminkan perjalanan kariernya berjalan lancar.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan 


 Penyanyi yang nama lengkapnya, Daniel Lee Chee Hun yang bakal mencapai usia 40 tahun pada 1 Julai 2022 ini mengakui namanya kian sepi dalam industri seni tanah air kerana silap percaturan.

 “Saya akui silap percaturan apabila tidak menghasilkan lagu bahasa Melayu selepas single Mimpi sebaik menjuarai Malaysian Idol. Akhirnya nama saya kurang menyerlah dalam arena muzik tempatan.

“Ketika itu keinginan menembusi pasaran di China dan Taiwan amat tinggi sehingga saya memilih untuk menghasilkan album berbahasa Cina terlebih dahulu

“Hakikatnya, cubaan menembusi pasaran luar sangat sengit biarpun sudah banyak kos dilaburkan sehingga saya hampir berputus asa apabila undangan pentas juga semakin kurang.


Tidak mudah putus asa, mahu kembali menyerlah dalam bidang seni suara.


“Tiada pendapatan antara faktor saya tumpukan perhatian terhadap bisnes selepas sedekad menyanyi, tetapi itu pun tidak menjadi. Kemudian bermacam kerja lagi saya lakukan sepanjang tempoh berkenaan,” katanya terus terang.

Situasi getir tersebut sekali gus membawa Daniel meneroka perniagaan borong makanan laut beku selain menjadi pembancuh kopi.

Katanya, kurang minat selain terlalu hijau dalam menempuh ranjau bisnes turut membawanya mencuba pelbagai pekerjaan demi kelangsungan hidup, termasuklah menceburi bidang pengurusan kewangan.


Kini aktif mengajar bakat baharu dalam bidang seni suara.


Bagaimanapun, rasa cinta menebal terhadap muzik mendorong penyanyi  itu kembali menyanyi pada 2017 bersama semangat baharu

Akui Daniel, biarpun namanya kurang menyerlah dalam kalangan peminat Melayu seperti mana kemunculan awalnya menerusi lagu Mimpi, dia tetap mahu mencuba. 

"Saya bukan merajuk pun tapi rezeki tidak menyebelahi untuk terus hasilkan lagu Melayu. Sebenarnya tahun lalu pun saya ada lancarkan lagu berjudul Menunggu Pulang namun penerimaannya suram.

"Tapi, saya tidak pernah menghilang pun selama ini. Dalam pasaran lagu Cina, saya sudah hasilkan tiga album dan sekitar 30 lagu juga. Saya sedari muzik satu-satunya kerjaya yang paling saya minat dan tidak seharusnya putus asa. Disebabkan itu, saya nekad kembali dalam industri muzik pada 2017,” katanya.

Biarpun sekali lagi berdepan ujian apabila Covid-19 melanda dunia, pembabitan di belakang tabir sebagai pengarah vokal membolehkan Daniel bekerja dari rumah sepanjang fasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Akuinya, pengarah atau koreografi vokal antara yang dicari ramai penyanyi sebelum masuk ke studio.

Atas permintaan yang tinggi, jadual kerjayanya sentiasa padat, terutama selepas semua sektor kembali beroperasi.


Daniel akui kekuatannya adalah bidang nyanyian dan muzik.


“Saya tidak pernah menyesal berehat selama tiga tahun kerana semua pengalaman itu menjadi semangat untuk saya kuat melangkah.

“Dari situ juga saya tahu kekuatan saya adalah nyanyian dan muzik. Apabila kembali semula ke arena ini, saya cabar diri kongsikan sesuatu yang saya raih daripada pengalaman sendiri.

"Tanggungjawab saya tertumpu dengan mengajar artis muda mengasah corak atau koreograf vokal mereka terutama untuk rakaman single mahupun album.

“Saya juga masih mengambil tawaran mengadakan persembahan pentas. Saya yakin industri hiburan tempatan akan kembali hangat seperti dahulu,” katanya yang bakal menjalin kerjasama dengan Quinton Academy.

Masih belum bersedia mendedahkan projek dengan institusi pengajian seni terkenal yang berpangkalan di Skypark One City tersebut, Daniel bagaimanapun berkata, Quinton Academy membabitkan perkongsian ilmu dalam industri seni. - KitaReporters


14
10
0
12
0
You will be interested

Pesta Berakit raikan 3 hari penting! Hari Malaysia, Hari Sungai Sedunia, Hari Pelancongan Sedunia!

Sebanyak 44 pasukan berakit ambil bahagian dalam acara Pesta Berakit Kuala Krai 2022 yang berlangsung selama 2 hari pada 16-17 Sept 2022 di Dabong, Kuala Krai

Video| Semoga istiqamah! Aprena Manrose berniqab? Ikuti majlis ilmu! Peminat beri respons positif!

Aprena Manrose atau Wan Syahera Putri Aprena Wan Syahman, 29, nafikan sudah berniqab tetapi mohon orang ramai untuk doakan dia berubah dan istiqamah ke arah itu
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 3 hours ago

Video| Ada Getaran Cinta Di Jiwa Shila Amzah? Sharnaaz tonton live GV9! Bahan usikan Elly Mazlein!

Kehadiran Sharnaaz Ahmad antara beberapa selebriti yang hadir sebagai penonton pada minggu kedua pertandingan GV9 tarik perhatian ramai dan jadi bahan usikan
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 4 hours ago

Video| Allah lindungi anak aku! Rider tulis emergency contact pada beg! Bapa tersentuh, jadi sebak!

Seorang bapa berasa sebak lihat satu tulisan pada beg makanan GrabFood anaknya yang bekerja sebagai rider atau penghantar makanan turut jentik emosi orang ramai
Fitri Hazim in Gaya Hidup 6 hours ago

Video| Jangan jadi pak lahap sangat mak ayah! Buruk betul perangai! Ingat orang belakang jugak!

Tular video sejumlah pengunjung di sebuah ekspo jualan barangan bayi yang beli barangan dengan sangat banyak sehingga tidak beri peluang orang lain untuk beli
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 1 day ago