Gaya Hidup 23 Feb, 2021

Jangan indahkan perkataan keji riak atas nama gurauan! Ustazah Asma’ tegur Grup Facebook RAHI

@zul akmar jamaludin
Memulakan kerjaya sebagai wartawan pada 2001 di tabloid Warta Perdana dan juga pernah bertugas di majalah Variapop. Kemudian menyambung kerjaya sebagai wartawan majalah Mingguan Wanita di Kumpulan Media Karangkraf.

Share this

Ustazah Asma' menegur penyelaras grup facebook RAHI agar menukar tajuk atau menutupnya terus.


Ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pertama kali dikenakan pada Mac 2020, muncul beberapa grup dalam Facebook bagi menceriakan hati warga maya yang kebosanan terperap di rumah.

Antara grup paling mendapat perhatian ialah Suami Masak Apa Hari Ini? dan Masak Apa Tak Jadi Hari Ni? Grup tersebut mendapat sambutan kerana ia benar-benar menghiburkan.

Masa terus berlalu. Grup-grup tersebut ibarat angin yang menghembus, tidak sekencang dahulu. Kini pada tahun 2021, muncul pula PKP yang lebih dikenali sebagai PKP 0.2.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan Ustazah Asma':

https://kitareporters.com/search?search=ustazah+asma


Grup Facebook ini dikatakan tidak sesuai dengan norma-norma kehidupan sebagai orang Islam.


Sekali lagi ibarat cendawan tumbuh selepas hujan, muncul pula satu grup Facebook yang dikenal sebagai Riak Apa Hari Ini? (RAHI). Grup ini diwujudkan bertujuan untuk orang ramai menunjuk-nunjukkan (show off) apa yang mereka miliki secara gurauan.

Sekelip mata, grup ini mula mendapat perhatian dan mengumpul ribuan ahli. Kini ia mempunyai sebanyak 124,700 ahli. Mereka mula menayangkan harta yang dimiliki dalam nada gurauan.

Namun, dalam senda gurau yang dikongsi dalam grup tersebut, ia mendapat perhatian pendakwah bebas, Ustazah Asma’ Harun.

Menurut Ustazah Asma’, grup tersebut sangat mengaibkan. Justeru, dia memohon kepada penyelaras (admin) grup tersebut untuk menukar tajuk atau menutupnya terus.

"Jangan indahkan perkataan keji riak atas nama gurauan," tegur Ustazah Asma'.


Menurut Ustazah Asma', banyak perkara mungkar berlaku dalam grup tersebut.


Sementara itu, segelintir netizen turut bersetuju dengan pendapat Ustazah Asma’ dan terkejut melihat apa yang terjadi dalam grup berkenaan.

“Betul ustazah. Sangat tak setuju. Menunjuk-nunjuk dengan riak. Siap permain-mainkan zikir dengan tasbih emas kononnya. Allahuakbar. Dalam hati berkata2 ini melampau. Tiada ke yang tegur. Tetapi tengok ramai pula yang ketawa sakan. Sedihnya,” tulis salah seorang netizen.


Ramai yang setuju dengan pendapat Ustazah Asma'.


Apa pendapat anda? Kadang-kadang ada seorang dua yang buat hal, habis semua terpalit. Tak salah nak bergurau, tapi jangan berlebihan. Ingat tu! - KitaReporters

riak

You will be interested

Pengalaman puasa, raya di luar negara! Shila bersyukur atas pengalaman bermakna di Hong Kong

Kahadiran Hari Raya Aidilfitri 2021 ini, Shila berkongsi pengalaman hidupnya di luar negara dan bagaimana beliau luangkan masa semasa Ramadan, raya di Hong Kong

Editor 1 in Gaya Hidup 1 day ago

Berita Terkini| Angkara main mercun bola buatan sendiri! Lelaki 23 tahun hancur tangan kanan!

Seorang lelaki cedera parah termasuk hancur tangan kanan apabila mercun buatan sendiri guna botol cecair vape meletup pada tangannya di Kg Batu Papan Gua Musang
News Editor 1 in Gaya Hidup 16 hours ago

Berita Terkini| Langgar SOP PKP! 11 individu dikompaun RM60k! Berkumpul di rumah tumpangan!

11 orang termasuk pemilik premis dikompaun dengan nilai keseluruhan RM60,000 kerana didapati langgar SOP PKP dengan berkumpul di rumah tumpangan di Kepala Batas
News Editor 1 in Gaya Hidup 17 hours ago

Berita Terkini| Orang kuat Malay Mail sudah tiada! Meninggal dunia selepas mengadu sakit dada!

Ketua Pengarang The Malay Mail, Wong Sai Wan meninggal dunia pada 14 Mei 2021 ketika terima rawatan di Pusat Perubatan Subang Jaya selepas mengadu sakit dada
News Editor 1 in Gaya Hidup 18 hours ago

Berita Terkini| Ingkar SOP raya? Polis nafi keluarkan kompaun RM30,000 kepada tuan rumah, tetamu

Polis nafikan gambar tular berkenaan pelaksanaan operasi yang kenakan kompaun sebanyak RM30,000 kepada orang awam atas kesalahan melanggar SOP Aidilfitri 2021
News Editor 1 in Gaya Hidup 20 hours ago