Gaya Hidup 22 Nov, 2021

Video| Tak kisah gelumang najis! Ahmad Mukhlis cinta dunia ternakan! Minat sambung pelajaran!

@samsudin oli mohamed
Mula menceburkan diri dalam bidang kewartawanan sejak 1986 dan menjadi penceramah serta penulis bebas untuk beberapa penerbitan.

Share this

Kredit foto-foto: Samsudin Oli Mohamed


TATKALA ramai individu seusianya gemar beraktiviti bersama kawan-kawan namun seorang bekas pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tunku Bendahara Kodiang, Kedah memilih untuk memberi tumpuan terhadap dunia penternakan.

Ahmad Mukhlis Shahidan, 18, tidak kisah dengan bau busuk dan bergelumang najis kerbau, lembu, kambing serta arnab ternakannya malah turut bercita-cita menyambung pelajaran dalam bidang berkaitan ternakan atau pertanian.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan ternakan


Ahmad Mukhlis punyai impian untuk bergelar petani muda suatu hari nanti dan raih kejayaan tersendiri dalam bidang penternakan atau pertanian.

Berkongsi cerita, remaja ini memaklumkan dia mula berjinak-jinak dalam bidang penternakan seawal pada usia tujuh tahun kerana sering mengikuti bapanya ke kandang ternakan dan semakin hari minatnya kian mendalam. 

“Walaupun sibuk dengan persekolahan namun saya tetap akan bahagikan masa sebaik mungkin bagi membolehkan ke kandang di Padang Sera dan Kodiang melihat haiwan ternakan serta melakukan kerja-kerja berkaitan yang memberikan keseronokan tersendiri. 

“Sebalik pandemik Covid-19 sehingga menyebabkan sekolah terpaksa ditutup, saya punyai lebih masa lapang untuk memberi tumpuan terhadap kerja-kerja ternakan sekali gus dapat menambah pendapatan. 

“Mungkin dunia penternakan ini tidak glamor tetapi punyai masa depan begitu cerah. Melihat aspek inilah saya berhasrat untuk meneruskan pelajaran pada peringkat lebih tinggi dalam bidang ternakan dan pertanian selepas ini,” katanya kepada KitaReporters. 


 Bidang penternakan mempunyai masa depan begitu cerah bagi Ahmad Mukhlis.Tambah Ahmad Mukhlis, segala dilakukannya kini serta perancangannya itu juga diharapkan sedikit sebanyak menarik minat golongan muda yang diketahui umum semakin kurang meminati bidang penternakan.

“Minat saya ini tidak pernah menghalang untuk tetap bersama rakan-rakan tetapi keutamaan lebih diberikan kepada haiwan ternakan. Saya seronok berada di kandang jalankan kerja, bukan sahaja dapat isi masa dengan berfaedah tetapi juga timba pengalaman dan jana pendapatan.

“Saya yakin dengan minat dan semangat diberikan ibu bapa serta penduduk setempat membolehkan saya dapat mencipta nama sebagai penternak atau petani muda negara suatu hari nanti,” ujarnya.

Kata remaja ini lagi, selain menjaga ternakan dia juga menjual serta membekalkan susu kerbau dan berharap pihak-pihak berkaitan dapat membantunya menambah jumlah ternakan memandangkan kini susu dibekalkan tidak dapat menampung permintaan pelanggan yang begitu tinggi.- KitaReporters


Susu kerbau hasil ternakannya mendapat permintaan yang tinggi oleh penduduk setempat.


Setiap pagi kerbau-kerbau peliharaan dimandikan Ahmad Mukhlis.


17
13
0
20
1
You will be interested

Video| Mengintai Dari Tirai Kamar top di Indonesia! Saari Amri ubah jadi Buih Jadi Permadani!

Nama Exists jadi bualan hangat kerana lagu ciptaan Saari Amri, Mengintai Dari Tirai Kamar jadi top di Indonesia. Judul diubah sedikit jadi Buih Jadi Permadani

Kegagalan mematuhi SOP! Terengganu FC, JDT dikompaun! Masing-masing kena denda RM10,000! - JKNT

Pengarah JPNT Datuk Dr Kasemani Embong berkata, semasa perlawanan berlangsung sejumlah RM20,000 kompaun dikenakan antara pasukan tuan rumah dan pasukan pelawat
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 3 hours ago

Video| Pening tauke kedai! Kira seguni duit syiling! Beli motor guna syiling bernilai RM5,321!

Seorang lelaki Indonesia berjaya beli sebuah motosikal idamannya secara tunai gunakan wang syiling daripada tabungnya yang bernilaii 18 juta rupiah atau RM5,321
Zul Akmar Jamaludin in Gaya Hidup 8 hours ago

Shukor Adan umum nak gantung but! Buru Piala Malaysia keempat! Hadiah persaraan diri, KL City!

Lebih dua dekad banting tulang sebagai pemain profesional, Shukor Adan berhasrat untuk bersara sekiranya ditakdirkan Kuala Lumpur City FC rampas Piala Malaysia
Abdul Hafiz Ahmad in Gaya Hidup 11 hours ago

Video| GV8: Masih tiada penyingkiran! Episod 3 akan ada terkeluar! Nico G, Fazley, Ani Maiyuni?

Melihat dua persembahan yang telah berlangsung, salah satu artis yang dijangka mungkin akan tersingkir ialah sama ada Nico G, Fazley Yaakob atau Ani Maiyuni
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 12 hours ago