Gaya Hidup 18 Jun, 2022

Bestnya! Pemindahan ilmu dari UMT ke komuniti! Kursus pembuatan seramik untuk KRT Bandar Jertih!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

Peserta tekun memasukkan tanah liat ke dalam acuan


PROGRAM Pemindahan Ilmu menerusi projek SULAM oleh universiti tempatan merupakan satu kaedah pengajaran dan pembelajaran yang menggabungkan objektif pembelajaran kursus dengan khidmat komuniti yang melibatkan pelajar berinteraksi dengan komuniti bagi menyelesaikan permasalahan setempat dengan menggunakan pengetahuan dan kemahiran yang mereka pelajari di bilik kuliah.

Universiti Malaysia Terengganu (UMT) tidak terkecuali memperkenalkan kaedah pembelajaran membabitkan pelajar dengan komuniti dalam usaha mengembangkan bidang kemahiran antara dua hala pelajar dan masyarakat. 


Lagi


Peserta bergambar kenangan bersama Dr Mohd Al-Amin selepas selesai menyertai bengkel pembuatan seramik di KRT Bandar Jertih, Terengganu


Program pemindahan ilmu dalam pembuatan seramik adalah antara UMT dengan Badan Bukan Kerajaan (NGO) seperti Kawasan Rukun Tetangga (KRT) satu lagi pendekatan institusi pengajian tinggi berkenaan memperkasakan pelbagai bidang kemahiran kepada komuniti.

Bengkel pembuatan seramik yang berlangsung di pekarangan Pusat Aktiviti Rukun Tetangga Bandar Jertih, Terengganu pada 18 Jun 2022 satu usaha terpuji dalam pemindahan ilmu antara pelajar dan komuniti setempat.

Program sehari yang dikendalikan oleh pensyarah Kursus Kimia Seramik UMT, Dr Mohd Al-Amin Muhamad Nor, memberi impak bermakna kepada komuniti yang menyertai bengkel tersebut.


Dr Mohd Al Amin (tengah) menunjukkan tanda bagus selepas hasil kerja peserta berjaya disiapkan


Pembelajaran yang bermula dari pengambilan tanah liat di lapangan, memproses, menerapkan tanah liat ke dalam acuan sehingga ke pembakaran satu kaedah yang perlu diamalkan dalam kerja pembuatan seramik.

Bengkel yang disertai 50 peserta termasuk pelajar dan komuniti dalam kalangan ahli Kawasan Rukun Tetangga amat menarik kerana ia disertai pelbagai golongan peserta pelbagai kaum.

Dr Mohd Al-Amin berkata, bengkel tersebut adalah lanjutan daripada bengkel pertama pada tahun 2020 tetapi terpaksa ditangguhkan akibat negara dilanda pandemik COVID-19.

“Alhamdulillah selepas dua tahun program tgersebut terbantut kali ini ia dapat dilaksanakan semula dengan mendapat sambutan menggalakkan daripada komuniti,” katanya.

Menurutnya, peserta yang mengikuti program tersebut juga akan diberi peluang untuk meneruskan kerja-kerja bagi proses pembakaran seramik di bengkel UMT. 


Seorang pelajar menunjukkan cara memasukkan tanah liat yang diproses ke dalam acuan


Sementara itu, Setiausaha KRT Bandar Jertih, Muhamad Hanif Mustapha berkata, pihaknya bangga dan menyambut baik usaha UMT mengadakan program pemindahan ilmi dalam bidang seramik kepada komuniti di daerah itu.

“Adalah diharapkan satu masa nanti akan ada ahli KRT yang menjadi usahawan dalam bidang seramik sekali gus dapat mewujudkan peluang pekerjaan dan menambah sumber ekonomi kepada penduduk setempat,” katanya. - KitaReporters


Sebahagian hasil kerja membuat seramik oleh peserta bengkel pembuatan seramik

19
14
1
12
0
You will be interested

Video| Gembira bercerai? Bad Indigo, Ashira umum perpisahan dalam rakaman video! Tapi tetap kawan!

Dalam rakaman video secara bersama, Bad Indigo dan Ashira dengan gembiranya umumkan mereka bercerai setelah 14 bulan berumah tangga namun tetap jadi kawan baik

Video| Syamsul cari perakam klip video! Filem bakal box office! Mat Kilau kutip RM2.8j dalam 2 hari!

Syamsul beri amaran keras kepada pihak yang tayangkan cuplikan filem Mat Kilau lebih 5 saat dalam laman sosial. Mahu buat laporan polis dan ambil tindakan saman
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 13 hours ago

Panggung pacak dah berakhir! Akhbar bersaing dengan media sosial! Perlu lebih bebas dan tak takut!

Akhbar harus buat pendekatan menyeluruh, lebih cekap, pantas dan pembinaan insan yang bolehkan wartawan bekerja dalam ruang bebas, tanpa takut - Johan Jaaffar
Kartini Mohd Noor in Gaya Hidup 15 hours ago

Video| Amelia Henderson, Idris Khan tak profesional! Tak kenang budi! Saya terpaksa saman! - A Aida

A. Aida saman Amelia Henderson dan Idris Khan gara-gara tarik diri pada saat-saat akhir daripada drama 28 episod Sekali Lagi Cinta Kembali sebagai pelakon utama
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Woi! Bangunlah! Beri tempat duduk kepada ibu mengandung! Wanita hamil kongsi pengalaman!

Seorang wanita sarat hamil luahkan rasa kesal dengan sikap, tindakan segelintir masyarakat naiki pengangkutan awam tapi tak diberikan tempat duduk oleh mereka
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 1 day ago