Seni & Sukan 20 Jul, 2022

Video| Liga Super 2022: Sang penyu lemas di Stadium Likas! Sabah bangkit tewaskan Terengganu 2-1!

@amirul
Pernah berkhidmat sebagai wartawan. Meminati bidang pertulisan dan akan terus menulis selagi mana ada peluang dan ruang.

Share this

Kredit foto-foto: FB Malaysian Football League


DUA jaringan pantas dalam masa tujuh minit membolehkan Sabah bangkit mencatat kemenangan ke atas Terengganu 2-1 dalam saingan Liga Super 2022 yang berlangsung di Stadium Likas, Kota Kinabalu. 

Sabah yang kehilangan pemain utama mereka, Saddil Ramdani ternyata memberi impak sangat besar di bahagian serangan mereka. 

Terengganu ternyata lebih menguasai permainan pada separuh masa pertama dengan serangan yang lebih bahaya.


Lagi cerita-cerita perlawanan berkaitan Liga SuperUsaha mereka ternyata membuahkan menghasilkan apabila berpunca dari satu gerakan dan berlaku kekalutan dalam kotak penalti Sabah dan Manuel Ott memanfaatkan peluang tersebut untuk meletakkan Terengganu di hadapan sebelum tamat separuh masa pertama. 

Namun permainan Terengganu ternyata berubah dan tidak seperti separuh masa pertama apabila mereka memperlahankan rentak permainan seperti sudah selesa dengan satu jaringan yang diperoleh. 

Ketua jurulatih Sabah, Datuk Ong Kim Swee melakukan beberapa pertukaran bagi menambah sengat Sabah di hadapan. Pertukaran ini ternyata memberi kesan apabila bahagian serangan Sabah lebih bahaya dengan serangan bertali arus dalam usaha mencari gol penyamaan.


Kredit foto-foto: FB Malaysia Football League 


Jaringan pertama Sabah akhirnya tiba apabila sepakan penjuru daripada Baddrol Bakhtiar berjaya ditanduk oleh pemain pertahanan mereka, Park Tae-su untuk menyamakan kedudukan. Selang beberapa minit kemudian, Park Tae-su sekali lagi menjadi watak penting apabila menjaringkan gol kemenangan Sabah. 

Terengganu patut salahkan diri sendiri apabila mereka yang memilih jalan sukar dengan memberi peluang kepada Sabah untuk mengatur dan menyusun kembali bahagian serangan dan kekalahan ini membuatkan skuad bimbingan Nafuzi Zain gagal untuk merapatkan mata dengan Negeri Sembilan serta jatuh ke tangga kelima liga. 

Manakala Sabah terus menekan pendahulu liga Johor Darul Ta'zim (JDT)  dan kini mereka hanya dibezakan satu mata namun JDT mempunyai kelebihan dua perlawanan yang masih belum dimainkan. - KitaReporters


21
11
0
6
0
You will be interested