Seni & Sukan 21 Sep, 2023

Piala AFC 2023: Terengganu bermula langkah kanan! Tundukkan kelab Australia pada perlawanan pertama!

@amirul
Pernah berkhidmat sebagai wartawan. Meminati bidang pertulisan dan akan terus menulis selagi mana ada peluang dan ruang.

Share this


Skuad bimbingan Tomislav Steinbruckner memulakan kempen Piala AFC 2023 dengan langkah kanan apabila berjaya menumpaskan Central Coast Mariners 1-0 di Stadium Mizan Zainal Abidin pada 20 September 2023.

Kemenangan Terengganu amat penting untuk memastikan mereka boleh menjadi juara kumpulan G agar mencerahkan peluang ke pusingan seterusnya. 

Bermain di halaman sendiri dan wakil kelab Australia itu yang masih belum memulakan liga kompetitif membolehkan skuad penyu mengambil kelebihan tersebut dengan bermain dengan cemerlang. 

Biarpun pada awal permainan tuan rumah diasak begitu hebat namun penjaga gol mereka, Suhaimi Husin menampilkan aksi cemerlang dengan menafikan kesemua percubaan berbahaya. 

Terengganu yang sekali sekala mengatur serangan pada separuh masa pertama akhirnya menemui jaringan berpunca satu hantaran daripada Nurillo Tukhtasinov ke dalam kotak penalti menyebabkan pertahanan pelawat, Nathan Paull tertahan ke gawang sendiri. 

Jaringan tunggal itu mejadi pemisah antara kedua-dua pasukan sepanjang perlawanan. 


Penjaga Terengganu, Suhaimi Husin berjaya beraksi cemerlang dalam 90 minit permainan untuk menafikan kesemua percubaan pasukan pelawat. - Kredit foto: Facebook Terengganu FC


Biarpun pasukan pelawat cuba bangkit untuk mendapatkan jaringan penyamaan namun pemain Terengganu berjaya bertahan dan menyerap segala serangan dengan baik. 

Malah tuan rumah berpeluang untuk mengandakan kedudukan namum beberapa peluang percubaan sedikit tersasar dari pintu gol lawan. 

Anak buah Tomislav perlu meneruskan rentak kemenangan mereka dalam perlawanan kedua nanti yang akan bermain di tempat lawan pada 4 Oktober 2023 apabila bertemu Bali United. - KitaReporters

12
12
0
12
0
You will be interested