Gaya Hidup 12 Feb, 2022

Ingat! Kesejahteraan rakyat selalu diutamakan! Nasihat buat Datuk Bandar, YDP, Ahli Majlis PBT!

@nur sabrina samsudin
Bergiat cergas dalam bidang kewartawanan sejak dibangku sekolah lagi.

Share this

Majlis Angkat Sumpah Pelantikan.


Majlis Angkat Sumpah Datuk Bandar, Yang Dipertua dan Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) Melaka telah diadakan pada 11 Februari 2022 lalu.

Ketua Menteri Datuk Seri Utama Sulaiman Md Ali berkata, memandangkan Ahli Majlis yang dilantik ini merupakan ‘duta kecil’ antara Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dengan anggota masyarakat di sesebuah kawasan, maka mereka perlu amanah dan bertanggungjawab memainkan peranan mereka.

Katanya, tumpuan dalam aspek pembangunan ekonomi dan kesejahteraan rakyat perlu diutamakan. Mereka perlu memahami matlamat PBT sebagai kerajaan tempatan serta dasar kerajaan negeri dan Persekutuan.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan PBT

Majlis angkat sumpah Datuk Bandar, Yang Dipertua dan Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan Melaka. 


"Dalam melaksanakan kewajipan dan tugas sebagai Ahli Majlis, lengkapkanlah diri dengan ilmu dan kefahaman terhadap fungsi, peranan dan tugas yang disandang.

“Peka terhadap hal ehwal kerajaan tempatan, prihatin permasalahan masyarakat setempat serta ambil tahu isu-isu tempatan, nasional mahupun pada peringkat global,” ujarnya ketika berucap pada Majlis Angkat Sumpah Pelantikan Datuk Bandar, Yang Dipertua dan Ahli Majlis PBT di sebuah hotel di Melaka.

Beliau berharap setiap Ahli Majlis PBT perlu turun padang melihat keadaan sebenar serta memahami keperluan penduduk di kawasan masing-masing.

“Ahli Majlis penasihat kepada PBT mengikut profesion atau kepakaran masing-masing yang dilantik ini perlu memainkan peranan bagi memacu pembangunan Melaka lebih mampan dan bertanggungjawab sebagai Ahli Majlis,’ katanya.


Majlis berlangsung dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP).

Dalam pada itu, Sulaiman berkata, tahun ini kerajaan negeri masih meneruskan pelantikan Ahli Majlis dalam kalangan golongan Orang Kurang Upaya (OKU), wakil Pertubuhan Belia dan wakil Badan Bukan Kerajaan (NGO) di setiap PBT. 

Majlis angkat sumpah dimulakan oleh Datuk Zainal Abu, Datuk Bandar Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB), disusuli Mohd Fadhil Hassan, Yang Dipertua Majlis Perbandaran Alor Gajah; Yang Dipertua Majlis Perbandaran Jasin, Datin Sapiah Haron; dan Datuk Shadan Othman, Yang Dipertua Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ).

Ketua UMNO Cawangan Lendu Dalam, Leftenan Kolonel (Bersara) Abd Basir Amit antara muka baru yang dilantik menjadi Ahli Majlis Perbandaran Alor Gajah (MPAG).

Beliau yang sebelum ini aktif dalam memfokuskan kebajikan veteran dan masyarakat setempat selepas bersara dari ATM iaitu pada tahun 2014. - KitaReporters


Sesi bergambar selepas majlis yang diadakan.

7
14
0
17
0
You will be interested

Video| Gembira bercerai? Bad Indigo, Ashira umum perpisahan dalam rakaman video! Tapi tetap kawan!

Dalam rakaman video secara bersama, Bad Indigo dan Ashira dengan gembiranya umumkan mereka bercerai setelah 14 bulan berumah tangga namun tetap jadi kawan baik

Video| Syamsul cari perakam klip video! Filem bakal box office! Mat Kilau kutip RM2.8j dalam 2 hari!

Syamsul beri amaran keras kepada pihak yang tayangkan cuplikan filem Mat Kilau lebih 5 saat dalam laman sosial. Mahu buat laporan polis dan ambil tindakan saman
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 18 hours ago

Panggung pacak dah berakhir! Akhbar bersaing dengan media sosial! Perlu lebih bebas dan tak takut!

Akhbar harus buat pendekatan menyeluruh, lebih cekap, pantas dan pembinaan insan yang bolehkan wartawan bekerja dalam ruang bebas, tanpa takut - Johan Jaaffar
Kartini Mohd Noor in Gaya Hidup 20 hours ago

Video| Amelia Henderson, Idris Khan tak profesional! Tak kenang budi! Saya terpaksa saman! - A Aida

A. Aida saman Amelia Henderson dan Idris Khan gara-gara tarik diri pada saat-saat akhir daripada drama 28 episod Sekali Lagi Cinta Kembali sebagai pelakon utama
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Woi! Bangunlah! Beri tempat duduk kepada ibu mengandung! Wanita hamil kongsi pengalaman!

Seorang wanita sarat hamil luahkan rasa kesal dengan sikap, tindakan segelintir masyarakat naiki pengangkutan awam tapi tak diberikan tempat duduk oleh mereka
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 1 day ago