Gaya Hidup 07 Jan, 2022

Terima kasih! Penantian puluhan tahun berakhir! 175 generasi kedua RTB bakal diberi geran tanah!

@noor hayati mamat
Mula ceburi dunia kewartawanan sebagai wartawan akhbar. Masih banyak perlu dipelajari!

Share this


PENANTIAN puluhan tahun oleh penduduk di Mukim Jenagur, Hulu Terengganu untuk memiliki tanah milik sendiri bakal menjadi kenyataan apabila 175 individu generasi kedua  ‘dihadiahkan’ Borang  5A pada 5 Januari 2022 lalu.

Kesemua mereka merupakan penerima bagi Rancangan Tanah Berkelompok (RTB) lot rumah generasi kedua Felcra Bukit Kapah, RTB padang ragut Kampung Tapah dan RTB Pertanian Bukit Nyiur di daerah Hulu Terengganu.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan Hulu Terengganu

Muhyiddin Abdul Rashid menyampaikan Borang 5A kepada salah seorang penerima.


Majlis Penyerahan Borang 5A bagi lot-lot tanah di kawasan berkenaan diadakan di Dewan Besar Majlis Daerah Hulu Terengganu yang disempurnakan perasmiannya oleh Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Terengganu, Muhyiddin Abdul Rashid.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri Ajil, Maliaman Kasim; Pegawai Penyelaras Dun Telemong, Mohd Safari Abu; serta Pegawai Daerah Hulu Terengganu, Ahmad Azizi Zulkifli.

Menurut Muhyiddin, pemilikan tanah bukanlah sesuatu yang mudah atau cepat untuk diperoleh sebaliknya mengambil masa lama sehinggakan menjangkau tempoh puluhan tahun.


Kepimpinan setempat dan penerima Borang 5A mendengar ucapan. - Kredit foto: FB Telemong Sejahtera


“Penyerahan Borang 5A ini menandakan penerima akan menerima geran kekal. Semua peserta perlu membuat bayaran premium tanah dalam tempoh ditetapkan bagi dapatkan geran berkenaan.

“Semua penerima diharapkan dapat memanfaatkan sebaik mungkin pemberian ini. Tanah-tanah diagihkan ini telah dipohon sejak sekian lama,” katanya ketika menyampaikan ucapan perasmian.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau memaklumkan sebanyak 11,371 permohonan tanah telah diterima bagi Hulu Terengganu hanya dalam tempoh kerajaan negeri ada kini mentadbir Terengganu sehingga 20 Disember 2021.

Ujarnya, ia secara tidak langsung menunjukkan keperluan tanah bagi rakyat terutama bagi membina kediaman.


Nor Ilahi Mamat menunjukkan Borang 5A diperolehnya.


Sementara itu, seorang penerima dari Kampung Tapah, Nor Ilahi Mamat, 37, berkata penyerahan Borang 5A itu bagaikan mimpi jadi nyata baginya yang kurang berkemampuan untuk membeli tanah sendiri.

“Sejak mendirikan rumah tangga 11 tahun lalu, saya tinggal di rumah mertua di Kuala Ibai, Kuala Terengganu sebelum pulang ke kampung kira-kira tiga tahun lalu setelah ibu diserang angin ahmar.

“Saya dan suami, Mohd Kamalrulzaimi Che Rahim, 38, belum mampu membeli tanah bagi membina rumah kediaman untuk tinggal bersama empat anak berusia 10 hingga 3 tahun.

“Agihan Borang 5A diterima ini seperti satu mimpi, kalau diharapkan duit sendiri bagi beli tanah saya sendiri belum pasti ia jadi kenyataan atau sebaliknya,” ujarnya. - KitaReporters


Kredit foto: FB Telemong Sejahtera

13
17
0
13
0
You will be interested

Video| Liga Super 2022: Sri Pahang teruskan momentum kemenangan! Penang kekal di kedudukan tercorot!

Sri Pahang FC teruskan rentak kemenangan apabila tundukkan Penang FC 3-2 dalam saingan Liga Super 2022 di Stadium Bandaraya, Georgetown. Penang kekal tercorot

ACL 2022: Kemaraan JDT tersekat! Tewas 0-5 pada pusingan kedua! Urawa Red Diamonds terlalu hebat!

Bekas juara sebanyak dua kali Urawa Red Diamonds dari Jepun terus mara ke suku akhir selepas catat kemenangan mudah ke atas JDT 5-0 pada pusingan kedua ACL 2022
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Gaya Hidup 10 hours ago

Video| Konsert tengah malam Havoc kembali! Kini lebih havoc! Sapu 3 negeri menjelang akhir tahun!

Havoc Event & Management anjur Havoc Midnight Concert & Food Festival. Mula di Shah Alam (3-4 Sept), kemudian ke Melaka (4-6 Nov), Johor Bahru (30-31 Dis 2022)
Fariza Saidin in Gaya Hidup 13 hours ago

Jadi perantara Keluarga Malaysia! Terima kasih PERKEBA! Prihatin kesulitan penduduk daerah Baling!

Pertubuhan Kebajikan Penduduk Baling (PERKEBA) ditubuhkan bagi bantu dan prihatin dengan apa sahaja masalah babitkan penduduk di daerah Baling - Jhangir Khan
Normala Hamzah in Gaya Hidup 16 hours ago

Man Jadda Wa Jada! Mohon batalkan bantuan zakat! Pendapatan jangka stabil! Kirim surat kepada LZS!

Seorang penerima zakat kirim sepucuk surat kepada Lembaga Zakat Selangor (LZS) minta bantuan asnaf kepadanya dihentikan selepas kewangannya akan kembali stabil
Fitri Hazim in Gaya Hidup 18 hours ago