Gaya Hidup 19 Apr, 2022

Keluarga Malaysia: Hebat Angkasa Selangor! Prihatin warga emas tersisih! PJMM jadi anak angkat!

@rosdi ismail
Berpengalaman sebagai pemberita bersama Berita Harian (BH) bermula pada tahun 1985 hingga 2017. Pada tahun 1991, diserapkan dalam unit penyunting BH di Bangsar, Kuala Lumpur. Kemudian, pada tahun 1997 dipindahkan ke unit pendidikan BH sebagai penyunting

Share this


JAWATANKUASA Perhubungan Angkasa Negeri (JPAN) Selangor dan Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) Negeri Selangor perlu mempertingkatkan kerjasama dalam pelbagai perkara demi membantu memajukan koperasi di negeri itu.

Pengarah SKM Negeri Selangor, Rozdeen Mohd Jaafar, berkata sekarang ada 1,800 koperasi yang berdaftar di Selangor dan  memerlukan bimbangan serta bantuan bagi bergerak maju ke depan supaya mampu berdaya saing.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan koperasi

Ahli JPAN dan SKM Selangor mendengar taklimat daripada Mohiadin  mengenai sejarah pembukaan PJMM.


Menurutnya, koperasi yang aktif dan mampu berdaya saing wajar diberikan insentif, manakala yang kurang aktif atau sebaliknya wajar diberi perhatian untuk dibimbing supaya berupaya untuk bangkit serta bergerak maju demi menzahirkan manfaat kepada ahli.  

Aset hampir dua bilion dimiliki koperasi di Selangor wajar dipertingkatkan lagi supaya dapat memberi faedah serta manfaat dalam semua segi selain mampu memastikan sesebuah koperasi terus beroperasi,” katanya ketika berucap pada majlis berbuka puasa bersama penghuni Pusat Jagaan Mahmudah Malaysia (PJMM), di Semenyih, Selangor pada 16 April 2022.

Turut hadir pada majlis anjuran JPAN Selangor itu, Pengerusi JPAN Selangor, Dato’ Mohd Alias Hamzah; Pengurus JPAN Selangor, Khalilluddin Md Yatim; Penasihat (2) PJMM, Mohiadin Bahado; Pengurus PJMM, Sazali Mohiden dan Ahli-Ahli Lembaga Pengarah JPAN  dan SKM Selangor.


Penghuni di JPMM menerima sumbangan pada majlis berbuka puasa anjuran JPAN Selangor.


Pada majlis itu Rozdeen melahirkan rasa terharu dengan keprihatinan JPAN Selangor yang menyantuni warga emas di pusat jagaan berkenaan kerana mereka rata-rata sudah uzur serta tersisih daripada ahli keluarga atau tiada waris sudah pasti gembira diziarahi.

Menurutnya, dia juga berasa bangga apabila JPAN Selangor turut merancang menjadikan PJMM itu sebagai anak angkat yang sudah pasti dapat menjamin bantuan serta perhatian untuk membela nasib warga emas di situ akan diutamakan.

“Ahli koperasi yang berjaya serta mampu berdaya saing wajar juga mencontohi JPAN Selangor menyantuni warga emas di pusat jagaan supaya mereka mampu beroperasi terutama yang tidak mengenakan sebarang bayaran kepada penghuninya,” kata beliau.


Rozdeen (tengah) bersama-sama ahli JPAN dan SKM Selangor melihat penghuni yang menghadapi masalah kesihatan pada majlis berbuka puasa bersama penghuni PJMM, di Semenyih, Selangor pada 16 April 2022 lalu.


Sementara itu, Mohd Alias dalam ucapannya pula berkata, usaha PJMM itu suatu yang murni menjaga serta mengurus warga emas tiada waris dan tersisih meneruskan kelangsungan hidup tanpa sebarang bayaran dikenakan.

Jelasnya, warga emas terbabit bukan mengharapkan wang tetapi mereka lebih kepada naluri menagih kasih sayang dan tidak sewajarnya bagi waris yang masih ada khasnya tidak memberi perhatian atau datang menziarah mereka di situ.

“Sebagai sokongan dan menghargai PJMM yang begitu komitmen menjaga warga emas ini JPAN Selangor dalam proses menjadikannya anak angkat supaya dapat turut serta menyantuni penghuni di situ.

“Jika diadakan aktiviti di sini sekurang-kurangnya dapat menggembirakan hati dan menjadi pengubat rindu warga emas terbabit kepada ahli keluarga selepas tidak dipedulikan,” katanya. - KitaReporters


Rozdeen (duduk tiga dari kiri) bersama-sama ahli JPAN dan SKM Selangor merakamkan kenangan di PJMM sebelum berbuka puasa.

23
14
0
10
0
You will be interested

Pesta Berakit raikan 3 hari penting! Hari Malaysia, Hari Sungai Sedunia, Hari Pelancongan Sedunia!

Sebanyak 44 pasukan berakit ambil bahagian dalam acara Pesta Berakit Kuala Krai 2022 yang berlangsung selama 2 hari pada 16-17 Sept 2022 di Dabong, Kuala Krai

Video| Semoga istiqamah! Aprena Manrose berniqab? Ikuti majlis ilmu! Peminat beri respons positif!

Aprena Manrose atau Wan Syahera Putri Aprena Wan Syahman, 29, nafikan sudah berniqab tetapi mohon orang ramai untuk doakan dia berubah dan istiqamah ke arah itu
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 3 hours ago

Video| Ada Getaran Cinta Di Jiwa Shila Amzah? Sharnaaz tonton live GV9! Bahan usikan Elly Mazlein!

Kehadiran Sharnaaz Ahmad antara beberapa selebriti yang hadir sebagai penonton pada minggu kedua pertandingan GV9 tarik perhatian ramai dan jadi bahan usikan
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 4 hours ago

Video| Allah lindungi anak aku! Rider tulis emergency contact pada beg! Bapa tersentuh, jadi sebak!

Seorang bapa berasa sebak lihat satu tulisan pada beg makanan GrabFood anaknya yang bekerja sebagai rider atau penghantar makanan turut jentik emosi orang ramai
Fitri Hazim in Gaya Hidup 6 hours ago

Video| Jangan jadi pak lahap sangat mak ayah! Buruk betul perangai! Ingat orang belakang jugak!

Tular video sejumlah pengunjung di sebuah ekspo jualan barangan bayi yang beli barangan dengan sangat banyak sehingga tidak beri peluang orang lain untuk beli
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 1 day ago