Seni & Sukan 06 Jul, 2024

Pameran seni arca seramik, kristal dan kontemporari! Collapse pamer kreativiti Gabriel Cheah!

@khadijah mohamad nor
Pernah berkhidmat sebagai Wartawan Eksekutif di akhbar Kosmo! selama hampir 14 tahun. Berpengalaman dalam penulisan rencana, sukan, berita dan luar negara. Graduan Universiti Teknologi Mara dalam bidang Seni Lukis dan Seni Reka Tesktil. Boleh dihubungi melalui emel khadijahmohamadnor@gmail.com

Share this

GABRIEL (tengah) bersama Pengarah HARTA, Mirsham Meer (kiri) dan kurator Pameran Collapse, Iz Sulaini (kanan). - Kredit foto: Ihsan KolmeGlu

PAPARAN pelbagai seni arca seramik, kristal dan kontemporari hasil karya artis muda, Gabriel Cheah kini menjadi tarikan pengunjung yang meminati kesenian tersebut.

Terletak di Bilik Pameran Habib Ampang II, Pameran bertajuk Collapse itu merupakan anjuran KolmeGlu dengan kerjasama jenama barangan kemas terkenal Malaysia, Habib yang akan berlangsung sehingga 27 Julai 2024.

Sebagai artis baharu, Gabriel berhasrat untuk membawa pelawat menyaksikan dunia alternatif yang lebih tenang dan pascaapokaliptik melalui pembentukan unsur-unsur arca mengikut nadi emotif jari-jemarinya yang mewakili keseimbangan dan keharmonian melalui setiap sapuan berus.


SETIAP karya yang dihasilkan Gabriel mempunyai keharmonian dan keseimbangan yang tersendiri.


Malah, lautan kristal Eropah yang dipenuhi dengan tenaga positif memancarkan kegembiraan, menyerlahkan beberapa elemen penting dalam amalan seninya: keseimbangan, warna, kesinambungan, penekanan, perkadaran, irama, pengulangan, bentuk, ruang dan tekstur.

Dalam erti kata lain, Gabriel berhasrat untuk mengukuhkan dirinya sebagai seorang ‘seniman yang gembira.’ “Saya mencipta seni untuk memberi harapan,” kata Gabriel.

Sementara itu, Kurator Pameran Collapse, Iz Sulaini memberitahu, nama Gabriel semakin disebut-sebut di persada seni tempatan sejak penampilan pertamanya kurang daripada dua tahun lalu.

“Ramai pengumpul seni telah mengumpul karyanya dari Kuala Lumpur ke Shanghai. Selain itu, dia juga telah mengambil bahagian dalam banyak pameran berkumpulan seperti RHB Bank’s Art with Heart dan CIMB Artober Hotel Artfair 2024.

“Kaedah baharunya memasukkan elemen arca ke dalam karya seni kanvas sememangnya menarik untuk dilihat,” ujar Iz merangkap Pengarah Kreatif KolmeGlu.


PARA pengunjung menyaksikan hasil karya Gabriel yang punya tarikan tersendiri.


Apa yang pasti, perhatian Gabriel terhadap hubungan manusia sehari-hari, telah menjadi penggerak karya seninya.

“Sentiasa berani mencuba sesuatu yang baru, Gabriel menemui keperibadiannya sebagai seorang artis apabila bereksperimen dengan bahan-bahan selain seramik dan kristal Eropah. 

"Walaupun dia suka meneroka pelbagai bentuk seni yang berbeza, seni ukiran akan sentiasa menjadi cinta pertamanya. Ia memberinya rasa kawalan dan kebebasan, meningkatkan mereka melalui karya kanvasnya, yang sentiasa menampilkan karya kristal dan unsur arcanya yang istimewa,” jelas Iz lagi.

Sebagai pameran kedua immersive HARTA, yang bermaksud HABIB: Action for the Revival of our Traditions and Arts, Gabriel juga telah bekerjasama dengan Emperor Palace yang menyediakan perabot Itali yang elegan dalam melengkapkan kanvas dan karya arcanya.

Ia disusun atur dengan latar belakang bersih zen yang dicipta oleh Steve Kong daripada Omega Project. Muzik eksperimen dan SFX yang menjadi halwa telinga pengunjung sepanjang pameran itu pula digubah oleh Jackson Lim yang berpengalaman bekerjasama dengan jenama terkemuka, Hermes.


SUSUN atur pameran COLLAPSE ini berlatarkan suasana bersih zen dan dilengkapi halwa telinga yang menenangkan.


Para pengunjung juga berpeluang mengikuti kelas kristal secara percuma bersama Gabriel pada setiap hari Sabtu sepanjang pameran itu berlangsung.

Collapse oleh Gabriel Cheah merupakan pameran solo sulungnya yang diterbitkan oleh Megat Ammar di bawah sepanduk KolmeGlu Art Collective. 

Pameran ini akan berlangsung di Muzium, Galeri Seni dan Kafe HARTA pada setiap hari Selasa hingga Ahad, bermula pukul 10 pagi hingga 5 petang. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman sesawangwww.hartaspace.com. - KitaReporters


17
9
0
15
0
You will be interested