Seni & Sukan 07 Sep, 2022

Ada untung ke jual RM1 bang? Peniaga ikhlas jual nasi lemak harga RM1! Bukan semua orang mampu kan?

@fitri hazim
Memulakan kerjaya sebagai wartawan penyiaran pada tahun 2016. Pengalaman dan peranan besar liputan Pilihan Raya Malaysia dan Bajet. Beralih sebagai wartawan akhbar serta banyak terlibat liputan jenayah dan bencana alam. (fitrihazim@outlook.com)

Share this

Sumber Foto : Twitter Fazrie Haiqal


PERKONGSIAN seorang peniaga nasi lemak menjual di tepi jalan pada harga RM1 walaupun dipersoal jumlah untung yang diperoleh pada harga jualan tersebut raih perhatian orang ramai.

Menerusi ciapan seorang pengguna media sosial yang bernama @Fazriehaiqal_ dan guna nama bangsudu, beliau menjelaskan sebab kenapa tidak menjual harga yang lebih tinggi disebabkan kerana kebanyakan penjual nasi lemak lain mengenakan harga yang tinggi.

Apa yang lebih penting buat beliau adalah pelanggan rasa puas dengan makanan yang dijual serta membantu golongan yang tidak mampu menikmati makanan pada harga mampu beli.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan makanan nasi lemak


“Tujuan utama saya jual nasi  lemak RM1 ini sebab nak bantu permudahkan urusan orang

“Yelah masa sekarang ni kalau nak sarapan pun dah kena habis RM10 untuk seorang, bukan semua orang mampu kan?,” ciapnya dalam laman media sosial Twitter.

Rata-rata pengguna media sosial memuji keikhlasan peniaga terbabit serta mendoakan agar beliau sentiasa dimurahkan rezeki disebabkan kebaikan yang beliau lakukan.“Sokong. Selalunya yang jual RM1 ini lagi sedap dari yang jual RM3 ke atas. Kalau saya beli 3 bungkus makan seorang. Tidak mampu habiskan 3 sedekah sebungkus, dapat pahala,” ujar @kuyahmz.

“Masa kerja dahulu kalau nak makan tengah hari dan jimat akan beli nasi seringgit. Tapi dari rumah sudah siap goreng telur dan potong timun buat ulam. Jimat! Moga murah rezeki kamu,” tulis @hariharirayrayaya.

“Nasi lemak seringgit ini la orang akan selalu borong banyak-banyak kemudian sedekah kepada rakan sekerja sarapan percuma. Pahala besar,” kongsi @Ffwwhhh. - KitaReporters


10
10
0
13
0
You will be interested

Video| Zaiton Sameon seorang yang kelakar? Berdekah ketawa! Pendedahan temu bual dengan stesen radio!

Dalam temu bual untuk Borak Selebriti, Zaiton Sameon bercerita mengenai lagu Menaruh Harapan dan kemalangan ngeri yang menimpanya.

Restu Global Quranic Arts Festival! 23 Feb - 3 Mac 2024! Kompleks Nasyrul Quran, Presint 14 Putrajaya!

Nasyrul Quran akan mengadakan satu festival yang dinamakan Restu Global Quranic
Editor 2 in Seni & Sukan 2 days ago

Video| Anak Pemilu 2024! Bayi diberi nama M Prabowo Gibran! Dilahirkan pada hari pengundian Pilpres!

Bayi lelaki hari kelahiran Muhammad Prabowo Gibran Pemilihan Umum Pemilu pilihan raya Pilihan Raya Presiden (Pilpres) Prabowo Subianto Gibran Rakabuming Raka
Fauzan Uda Ahmad in Seni & Sukan 5 days ago

Video| Bekas peserta Vokal Mania jual kopi sambil nyanyi! Qiem Churros tak kisah hiburkan pelanggan!

Qiem Churros Muhammad Aidi Hakim penyanyi Vokal Mania 2020 Bakat RTM 2024 penjual minuman air kopi Kopi Tiktoker pengusaha usahawan Kemaman menyanyi kabin
Zul Akmar Jamaludin in Seni & Sukan 1 week ago

Video| Tak Sempurna tampilkan sisi berbeza Aril Pilus! Kembalikan kenangan muzik EDM, tarian shuffle!

Aril Pilus pelakon penyanyi pengacara penyampai radio hiburan single lagu Tak Sempurna EDM electronic dance music tarian shuffle Rocketfuel Entertainment
Fariza Saidin in Seni & Sukan 1 week ago