Gaya Hidup 19 Dec, 2020

Video| Khai Bahar dilamar Aina Abdul! Berkongsi Nafas Cinta!

@fariza saidin
First Editor of HAI Magazine, Jourmalist for WANITA Magazine of Utusan Group of Companies. Asst Chief Sub Utusan Malaysia, Journalist cum Blogger @ CCKakFasonline

Share this

BAIK Khai Bahar atau pun Aina Abdul, kedua-dua penyanyi berusia selang setahun ini  tentunya tidak perlu diperkenalkan lagi walau pun kemunculan mereka dalam industri muzik tempatan boleh dianggap baharu namun masing-masing mempunyai keistimewaan tersendiri.Kini, kedua-dua mereka ini ada ‘Nafas Cinta’ untuk dikongsi bersama. Apa cerita? - KitaReportersLagi kisah-kisah berkaitan Khai Bahar dan Aina Abdul:

https://kitareporters.com/search?search=khai+bahar

https://kitareporters.com/search?search=aina+abdul


Lebih menarik lagi, pemuda berusia 26 tahun bernama penuh Muhammad Khairul Baharuddin ini dilamar oleh Nurul Aina Abdul Ghani, 27, untuk ‘Nafas Cinta’ mereka.

Oops… Jangan fikir lain ya… ‘Nafas Cinta’ yang dimaksudkan itu adalah lagu duet pertama mereka yang dihasilkan sebagai hadiah buat peminat yang sentiasa berharap mereka bakal muncul dalam lagu duet. 
“Lagu ini sangat mencabar, cuma bunyi kedengaran santai. Dari segi kekuatan vokal masih ditonjolkan, tapi kami berbincang dan bersetuju untuk ketengahkan emosi dan perasaan yang relaks dan santai,“ ujar Aina yang melahirkan rasa syukur lamarannya untuk berduet disambut baik oleh Khai.

Menurut Aina, ' Nafas Cinta' dicipta khas bagi memberikan nafas baru dalam muzik mereka berdua yang mana lagu ini ditujukan buat pasangan yang sedang ingin bercinta sehingga melangkah ke alam perkahwinan.

“Mesej lagu ini sangat berbeza dengan lagu lain yang saya tulis. Lagu ini lebih ‘muda’ dan menyasarkan golongan remaja. Jadi, disebabkan itu saya sangat berharap lagu ini diterima baik dan dekat dengan mereka. 

“Secara tidak langsung, apabila mendengar lagu ini mereka akan tersenyum dan gembira selain mengimbas kisah cinta masing-masing. Sebab ini bukan lagu berat macam sebelumnya. Pendek kata, ‘feel’ lagu sangat romantis dan ‘sweet’,” jelas Aina.
Menurut Aina, 'Nafas Cinta' dicipta khas bagi memberikan nafas baharu dalam muzik mereka berdua yang mana lagu ini ditujukan buat pasangan yang sedang ingin bercinta sehingga melangkah ke alam perkahwinan.

Berkongsi mengenai kerjasama yang terjalin,  kata Aina, ia tercetus selepas mereka berduet menyanyikan semula lagu ‘Just Give Me A Reason’ yang ditayangkan di saluran YouTube masing-masing.

“Saya memang jarang ada ‘contact’ dengan penyanyi lain. Apabila Khai sudi buat ‘cover’ di YouTube, saya sangat gembira. Tidak menjangka pula duet kami itu mendapat maklum balas sangat baik daripada peminat kami.

“Kemudian, Khai menjemput saya untuk menyanyi dengannya pada 'Konsert Minggu Ini Bersama Khai Bahar' di RTM. Ketika itu, saya cakap pada pengurus, alang-alang sudah berkenalan kita boleh buat satu lagu. Jadi, saya dan pengurus ‘approach’ pihak Khai dan dia pun okay. “Saya terus buat melodi lagu 'Nafas Cinta' dan Khai pun berikan input untuk melengkapkan lagu ini. Jadi, melodi dan lirik lagu ini kami hasilkan bersama,” cerita Aina panjang lebar.

Tambahnya lagi, proses menghasilkan ‘Nafas Cinta’ dipermudahkan walaupun proses rakaman dijalankan di Seremban, Negeri Sembilan.

“Bagi mencipta keserasian, bukan boleh terus dapat. Disebabkan itu Khai sanggup datang ke Seremban untuk buat proses rakaman. Pertama, Khai datang rakam demo dulu untuk kami belajar dan fahamkan melodi dan maksud lagu. Kali kedua baru buat rakaman sebenar. Jadi, ia ambil masa juga. 

“Tapi, Khai sangat membantu dan dia sangat menyokong. Walaupun saya baru, tapi dia sangat merendah diri. Khai tidak kisah kena datang ke Seremban, dia sangat memberikan kerjasama,” sambung Aina. Sementara itu, Khai Bahar menyifatkan lagu ‘Nafas Cinta’ sesuatu yang istimewa buat peminat mereka berdua. 

"Macam sebelum ini ramai tertanya-tanya siapa rakan duet terbaru saya. Jadi, apabila projek ini dikongsikan dalam Instagram, semua tidak sabar menunggu lagu ini.

"Saya berharap lagu ini dapat diterima baik dan boleh pergi lebih jauh. Dalam masa sama, semoga duet saya dan Aina boleh membuatkan anda jatuh cinta dengan lagu ini,” harapan Khai.

Dalam masa sama, Khai mengakui bertuah dapat berduet dengan Aina selain mengagumi bakat besar dimiliki pelantun lagu ‘Semalam’ itu.

“Alhamdulillah, perancangan kami untuk menghasilkan projek ini dipermudahkan. Macam sebelum ini saya pernah berduet dengan Datuk Seri Siti Nurhaliza dan Siti Nordiana. Kali ini, saya bertuah kerana diberi peluang untuk berduet dengan Aina pula.

"Setiap rakan duet saya mempunyai keistimewaan dan aura masing-masing. Saya melihat setiap tawaran yang datang adalah kesempatan terbaik untuk saya memajukan diri. Bagi saya bekerjasama dengan ramai orang membolehkan saya menimba pengalaman baru,” ujar Khai.

Lagu Nafas Cinta  sudah pun berada dalam semua platform muzik digital seperti Spotify, iTunes, KKBox, Deezer, Joox, Youtube Music, Channel YouTube serta Apple Music dan serentak itu turut ditayangkan video muziknya bermula semalam, 18 Disember  2020. - KitaReporters


You will be interested

Sudah ajukan tuntutan cerai! Rumah tangga Kim Kardashian dan Kanye West di ambang kehancuran

Kim Kardashian dan Kanye West gagal selamatkan perkahwinan mereka yang berusia 7 tahun selepas Kardashian ajukan tuntutan cerai terhadap West pada 19 Feb 2021

Si ibu kesal! Nak sangat si anak pakai subang! Si kecil tanggung kesakitan sebab skru subang!

Si ibu teruja untuk si anak bertindik namun keterujaan itu bertukar jadi detik tragis apabila skru subang tersekat pada cuping telinga hingga sebabkan kesakitan
Zuhayati Yazid in Gaya Hidup 4 hours ago

Jangan indahkan perkataan keji riak atas nama gurauan! Ustazah Asma’ tegur Grup Facebook RAHI

Ustazah Asma’ Harun tegur grup FB Riak Apa Hari Ini? kerana indahkan perkataan keji riak atas nama gurauan. Jangan halalkan kemungkaran, dosa atas nama gurauan
Zul Akmar Jamaludin in Gaya Hidup 1 day ago

Video| PKPB: Rahimah Tanpa Rahim terperangkap di Jertih! Zalfa Zin jual air minuman berperisa

Zalfa Zin berada di kampung halamannya di Bandar Jertih sejak sebulan lalu selepas terperangkap dengan pelaksanaan PKPB. Bantu bisnes keluarga jual air minuman
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Konsert Hora Horey Wayang Didi & Friends! Bakal tampilkan Yuna, Hael Husaini, Altimet

Konsert Hora Horey Wayang Didi & Friends bersama penyanyi Yuna, Hael Husaini, Altimet bakal temui peminat khususnya kanak-kanak mulai 25 Feb 2021 di Astro First
Fariza Saidin in Gaya Hidup 1 day ago