Gaya Hidup 31 Jan, 2021

Video| Andi melastik ke hati peminat! Kini suntik semangat dengan lagu Kais Pagi Kais Petang!

@fariza saidin
Editor pertama Majalah HAI dan sidang redaksi Majalah WANITA (Utusan). Asst Chief Sub UM. Pemenang Anugerah Kewartawan Majalah IAM 1997, Wartawan cum Blogger @ www.farizasaidin.com.

Share this


TENTUNYA seorang penyanyi tidak mahu rezekinya ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Setiap penyanyi berharap nama dan lagu-lagu mereka dapat melastik ke hati semua peminat. Nampaknya Andi Bernadee dah berjaya berbuat demikian.

Kini dengan single terbaharu ‘Kais Pagi Kais Petang’ dan drama bersiri, 'Melastik Ke Hatimu' bersama Janna Nick, Andi mahu mencipta kejayaan dan fenomena tersendiri sebagaimana kejayaan yang diperoleh terdahulu.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan Andi Bernadee:

https://kitareporters.com/search?search=andi+bernadee


Foto kredit: Instagram @andibernadee.


Selalunya peribahasa Melayu menyebut ‘kais pagi makan pagi, kais petang makan petang’ tetapi berlainan pula dengan penyanyi Andi Bernadee apabila melalui single terbaharunya beliau menukarkannya menjadi ‘Kais Pagi Kais Petang’. Dah kenapa mengubahnya Andi?

“Pada tempoh ekonomi meleset akibat pandemik COVID-19, ditambah pula dengan pelaksanaan PKP 2.0 pastinya ada antara kita yang berasa tertekan dengan masalah kewangan. Saya amat memahami kesukaran semua pihak terutamanya rakan-rakan dalam industri kreatif yang kehilangan sumber pendapatan pada waktu ini. 

"Menerusi lagu ini saya berharap selain dapat menghiburkan ia juga boleh memberi suntikan semangat buat mereka yang terjejas dalam menghadapi saat sukar ini,” jawab penyanyi muda berasal dari Negeri Di Bawah Bayu ini.

Mengakui mengambil inspirasi daripada peribahasa Melayu, ‘kais pagi makan pagi, kais petang makan petang’ yang membawa maksud orang susah yang perlu bekerja setiap hari, kalau tidak bekerja tiadalah pendapatan. 
Isu yang cuba diangkat dalam lagu ini seakan tepat pada masanya apabila Perintah Kawalan Pergerakan (PKP 2.0) kembali berkuatkuasa pada 13 Januari lalu yang sedikit sebanyak mengakibatkan pendapatan golongan peniaga kecil, pekerja rencam, pekerja seni dan ramai lagi terjejas.

Merupakan ciptaan bersama MFMF dan Nasir Deraman, lagu terbaharunya itu cuba menyelami keluh kesah rakyat marhaen dalam cabaran mencari rezeki. 

Mengulas lanjut Andi berkata, “Sebelum pandemik melanda negara lagi, memang sukar mencari rezeki pada masa kini. Isu yang mungkin kita, keluarga atau kawan-kawan kita pernah atau sedang hadapi. Kerja kuat hari-hari, buat bermacam-macam jenis kerja tapi pendapatan hanya cukup-cukup makan sahaja.”

Tambahnya, apabila hidup dari gaji ke gaji, kita sentiasa menghadapi kesukaran memenuhi keperluan atau kehabisan wang sebelum akhir bulan. 

“Lagi-lagi pula di zaman ekonomi meleset akibat pandemik COVID-19, dan ditambah pula dengan pelaksanaan PKP 2.0 pastinya ada antara kita yang berasa tertekan dengan masalah kewangan yang dihadapi ketika ini,” Andi berpendapat.Sehubungan itu, beliau berharap ‘Kais Pagi Kais Petang’ mampu menghiburkan peminatnya di kala berdepan cabaran agar memberikan semangat kepada mereka untuk terus berusaha tanpa mengenal putus asa.

Sudah tentu penyanyi  bernama penuh Andi Azrul Andi Mapangile, 29, yang terkenal dengan lagu-lagu bergenre reggaeton ini mahu lagunya terus menjadi siulan pendengar sebagaimana yang dicetuskan melalui lagu-lagu terdahulu seperti ‘Satu Peluang’. ‘Donde’ dan ‘Shimmy’. 
Meskipun muncul dengan kelainan menerusi single ketujuhnya ‘Penat’, Andi tetap berjaya memberikan impak malah video muzik rasmi ‘Penat’ telah mencecah lebih 5 juta tontonan sejak dimuat naik di saluran YouTube Warner Music Malaysia pada 16 September 2020 lalu. 

Kini dengan ‘Kais Pagi, Kais Petang’ sudah pasti Andi yang sekarang boleh ditonton lakonannya  dengan Janna Nick melalui drama 'Melastik ke Hati mu' mahu mencipta kejayaan dan fenomena tersendiri  dengan melastik  hati peminatnya pula sebagaimana kejayaan yang diperoleh terdahulu.Bekas bintang baru nak up (BBNU) Big Stage Musim pertama yang merupakan peserta kedua tersingkir ini pernah tular menerusi video parodi lagu  Ziana Zain ‘Putus Terpaksa' dan lagu Indonesia ‘Tak Tun Tuang’ malah kejayaan yang dikecapi hari ini bukannya datang bergolek waima pernah juga gagal pada awal pembabitannya dalam industri tiga tahun lalu sehinggalah dikenali apabila  single ketiganya ‘Donde’ mendapat sambutan pada Mac 2019.

Bagaimana pula agaknya dengan single kelapannya kali ini?

“Kais Pagi, Kais Petang” terbitan Warner Music Malaysia ini sudah  boleh didapati di kesemua pelantar digital seperti Spotify, iTunes, KKBox , Deezer, Joox dan juga Apple Music manakala lirik video rasminya  boleh ditonton di saluran Youtube Warner Music Malaysia . - KitaReporters


3
0
0
0
0
You will be interested

Keluarga Malaysia: Sahabat BTHO infak al-Quran! Bantu SRA dibuka semula! Selepas bencana banjir!

Sahabat Kelas al-Quran Bandar Tun Hussein Onn (BTHO) Cheras infakkan 170 naskhah baharu al-Quran. Bantu SRA Batu 13 Puchong dibuka semula selepas bencana banjir

Rosdi Ismail in Gaya Hidup 2 days ago

Mudahkan urusan! MBSB Bank sumbang mesin kira duit kepada masjid di Perlis! Libatkan 104 masjid!

Sebagai salah satu usaha CSR, MBSB Bank cawangan Kangar tampil sampaikan sumbangan mesin kira duit kepada 104 masjid di Perlis secara berperingkat-peringkat
Nur Sabrina Samsudin in Gaya Hidup 1 day ago

Video| GV8 separuh akhir: Aweera, Nikki terhebat! Perjalanan Shidee, Ani Maiyuni pula terhenti!

Enam penyanyi mara ke final GV8. Mereka ialah Aweera, Nikki Palikat, Aliff Aziz, Azan Scan, Adibah Noor dan Suki Low. Tersingkir ialah Shidee dan Ani Maiyuni
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Dituduh tinggalkan ibu sendirian! Normala Samsudin sedih disindir! Itu semua pilihan ibu!

Normala Samsudin luahkan rasa sedih dan kecewa apabila segelintir netizen kecamnya kerana tinggalkan ibunya bersendirian di kampung kerana itu pilihan emaknya
Zul Akmar Jamaludin in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Inilah dia pemenang trend! Hebat kau dik! Teh ais ikat tepi dah jadi teh ais masuk kolam!

Banyak trend diikuti golongan muda dalam Tiktok termasuk bawa sebuah plastik air besar. Namun pemuda ini tiba-tiba jatuh ke dalam sebuah kolam di belakangnya
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 1 day ago