Gaya Hidup 21 Apr, 2021

Berita Terkini| PGA7 rampas pelbagai barangan bernilai RM90K! Guna pangkalan haram elak cukai

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this

HASIL risikan mendapati barangan yang diseludup menggunakan jalan sungai melalui pangkalan haram bagi mengelak bayaran cukai.


PELBAGAI jenis pakaian dan kosmetik yang bernilai kira-kira RM90,000 dirampas Batalion 7 Pasukan Gerakan Am (PGA7) di pangkalan haram Abang Yie, di Rantau Panjang, Kelantan.

Pegawai Pemerintah PGA7, Superintendan Azhari Nusi berkata, rampasan barangan berkenaan dibuat kira-kira jam 12.30 pagi pada Rabu, 21 April 2021 ketika anggota membuat rondaan sebelum ternampak sekumpulan lelaki memunggah guni putih ke dalam perahu ke tebing sungai.

“Anggota kemudian menghampiri kumpulan lelaki berkenaan, namun mereka melarikan diri ke seberang Thailand menggunakan perahu sebaik menyedari kehadiran pegawai dan anggota bertugas.


PEGAWAI Pemerintah PGA7, Superintendan Azhari Nusi. - Kredit foto: Sinar Harian.


"Hasil pemeriksaan lanjut, guni putih yang dipunggah ini mengandungi sejumlah 1,438 helai pakaian bernilai RM84,585 selain barangan kosmetik berjumlah RM2,105 dipercayai dibawa seludup dari Thailand untuk pasaran tempatan,” katanya dalam satu kenyataan di Kelantan pada Rabu, 21 April 2021.

Kesemua barangan dirampas itu dibawa ke Balai Polis Rantau Panjang untuk tindakan serta siasatan lanjut dan kes disiasat di bawah Seksyen 135(d) Akta Kastam 1967.

Hasil risikan yang dibuat mendapati yang diseludup menggunakan jalan sungai melalui pangkalan haram dibuat bagi mengelak cukai.

Dalam pada itu, Azhari menambah pihak turut merampas pelbagai jenis mercun bernilai RM3,175 di Kampung Kubang Kuau, di Rantau Panjang, jam 3 petang Selasa, 20 April 2021.

Rampasan mercun berkenaan dibuat ketika anggota membuat rondaan dan pihaknya terserempak sebuah Proton Wira dalam keadaan mencurigakan.

"Pemandu berusia 26 tahun memberi kerjasama baik dan hasil pemeriksaan di dalam kereta menemui kesemua mercun terbabit dipercayai untuk dijual sempena Aidilfitri dan mengakui kesemua mercun diseludup dari Thailand melalui pangkalan haram untuk pasaran tempatan.

"Suspek ditahan dan kesemua mercun terbabit dirampas untuk dibawa ke Balai Polis Rantau Panjang bagi tujuan siasatan dan tindakan lanjut dan kes disiasat mengikut Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957,"ujarnya. - KitaReporters


Lagi berita-berita terkini dalam KitaReporter

1
1
0
0
0
You will be interested

Video| Stacy dedahkan kisah sebenar dirinya demi Duit! Segala-galanya duit! Stacy mata duitan?

Single terbaharu, Duit adalah buah tangan terbaharu Stacy Anam. Bongkar siapa sebenarnya dirinya dan sekali gus ingin buktikan kemampuan yang ada pada dirinya

Fariza Saidin in Gaya Hidup 1 day ago

Betul ke Pak Nil nak kahwin? Hanya mahu fokus kerjaya, anak-anak! Soal kahwin bukan keutamaan!

Tak mahu jadikan soal jodoh sebagai keutamaan. Lebih utama adalah teruskan kehidupan dengan letakkan kerja seni dan tanggungjawab kepada masyarakat - Pak Nil
Fariza Saidin in Gaya Hidup 4 hours ago

Hukuman berzina! Wanita ngaku bersalah disebat 100X! Lelaki pula tak ngaku bersalah! Disebat 15X!

Wanita sudah bersuami disebat 100 kali selepas mengaku bersalah berzina dengan lelaki lain. Pasangannya hanya dikenakan 15 sebatan setelah tidak mengaku salah
Adnan Mohamad in Gaya Hidup 5 hours ago

Macam mana tu? 10 individu bilionair berjaya gandakan kekayaan! Pada saat dunia dilanda COVID-19!

10 orang bilionair dunia mampu gandakan kekayaan pada saat orang lain berjuang teruskan kehidupan ke arah lebih sempurna ketika dunia bergolak kerana COVID-19
Zuhayati Yazid in Gaya Hidup 10 hours ago

Video| Sedihnya lihat gadis ini bertemu ayahnya! 2 tahun tak pulang! Kerana kerja di Singapura!

Bagi cari rezeki ibu bapa sanggup berkorban apa sahaja demi anak-anak. Ada banyak ibu bapa terpaksa berkorban untuk tidak pulang kerana cari rezeki di Singapura
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 22 hours ago