Gaya Hidup 19 Mar, 2022

Video| Peminat merinduinya! Andi Bernadee tampilkan Du! Kerinduan kini sudah terbalas! Rindu Du!

@fariza saidin
Editor pertama Majalah HAI dan sidang redaksi Majalah WANITA (Utusan). Asst Chief Sub UM. Pemenang Anugerah Kewartawan Majalah IAM 1997, Wartawan cum Blogger @ www.farizasaidin.com.

Share this


Bila sebut lagu ‘Donde’ tentu ramai tahu siapa penyanyinya waima keunikan judulnya memikat.

Terbaharu, penyanyinya, Andi Bernadee, 30,  tampil pula dengan tajuk ‘Du’ untuk lagunya setelah hampir setahun tidak hadir dengan mana-mana single selepas ‘Kais Pagi, Kais Petang’.

Apa pula maksud ‘Du’ kali ini?

Du adalah singkatan daripada perkataan rin-Du yang menjadi signifikasi kepada ‘kerinduan yang berbalas’, diangkat menjadi tema lagu ini. 


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan erti rindu

Andi (tengah) bersama Ketua A&R, Brian (kiri) dan Darren Choy, Pengarah Urusan Warner Music Malaysia.


“Asalnya, kami bercadang nak guna judul 'Du Du Du' tetapi dah ada yang menggunakannya terlebih dulu. Jadi nak elak kekeliruan, kami pilih Du,” ujar pemilik nama penuh Andi Azrul Andi Mapangile ini pada majlis pelancaran ‘Du’ yang berlangsung di Bsynclive pada 18 Mac 2022.

Selain itu, jelas Andi, lagu tersebut adalah hadiah istimewanya buat peminat-peminatnya  yang sudah lama merin-Du-kan buah tangan terbaharu daripadanya.

Hasil nukilan sepenuhnya oleh komposer asal Singapura, Alyph (Magic Potions), 'Du' merupakan  sebuah karya istimewa buat Andi yang masih sinonim mempertaruhkan genre reggaeton.
Terbitan, Warner Music Malaysia. pembikinan ‘Du’ bagaimana pun disifatkan oleh Andi sebagai yang paling mencabar kerana ia dilakukan secara jarak jauh antara dua buah negara iaitu Malaysia dan Singapura sehingga memakan masa selama 6 bulan untuk disempurnakan. 

“Kami memperuntukkan sebanyak 2 sesi rakaman saja agar lagu ini betul-betul kena dengan jiwa saya dan komposer. Bayangkanlah, kami hanya berkomunikasi melalui aplikasi WhatsApp saja dan agak mencabar kerana tak dapat bersemuka.

"Namun, melalui panggilan video yang diadakan di Taja Studio, Damansara Perdana bersama Alyph, kami berjaya menghasilkan 'Du' sebaik mungkin,” tambah Andi dalam nada lega. Begitu pun, katanya, ‘chemistry’ yang terjalin sebelum ini bersama komposer Alyph membuatkan tugasannya lebih mudah apabila Alyph sudah memahami apa yang dimahukannya.

Berkongsi lanjut mengenai perancangannya, Andi memberitahu ingin mencuba sesuatu yang baharu.

“Nantikan karya-karya saya yang akal menyusul tak lama lagi,” tambah Andi sambil membayangkan akan menyiapkan album baharu di mana kini beliau masih dalam proses pengumpulan ‘material’ dan ‘Du’ akan menjadi salah sebuah lagu yang akan dimuatkan dalam album berkenaan.

Beliau akui setelah lebih 5 tahun berada dalam industri seni, ia sedikit sebanyak telah membentuk peribadinya sebagai seorang artis dan akur dengan perkembangan muzik semasa.“Kerana itu saya sentiasa inginkan sesuatu yang baharu dan segar buat peminat terutama Andidears sebab saya tahu setiap kali saya muncul dengan lagu baru mereka akan tertunggu-tunggu apakah kelainan yang ditampilkan,” jelas Andi.

Sehubungan itu, video muzik Du yang diarahkan oleh pengarah terkemuka, Ghazi Maslan, hadir dalam konsep yang berbeza dan unik apatah lagi Andi seperti yang diketahui ramai, gemarkan sesuatu yang out of the box.

“Saya suka buat sesuatu yang orang lain tak pernah buat atau jarang buat, konsepnya rin-Du. Rin-Du siapa? Kenalah tonton MV Du dan anda pasti dapat jawapannya,” akhiri Andi dengan harapan pendengar puas dengan karya terbaharunya itu. - KitaReporters


21
9
0
12
0
You will be interested

Video| Tahniah Noraniza! Cipta rekod MBOR! 565 penari! Paling ramai buat persembahan irama Malaysia!

Noraniza Idris lakar sejarah apabila terima pengiktirafan MBOR apabia berjaya himpunkan jumlah penari paling ramai (565 orang) dalam persembahan Irama Malaysia

Video| Ada Getaran Cinta Di Jiwa Shila Amzah? Sharnaaz tonton live GV9! Bahan usikan Elly Mazlein!

Kehadiran Sharnaaz Ahmad antara beberapa selebriti yang hadir sebagai penonton pada minggu kedua pertandingan GV9 tarik perhatian ramai dan jadi bahan usikan
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 3 hours ago

Video| Allah lindungi anak aku! Rider tulis emergency contact pada beg! Bapa tersentuh, jadi sebak!

Seorang bapa berasa sebak lihat satu tulisan pada beg makanan GrabFood anaknya yang bekerja sebagai rider atau penghantar makanan turut jentik emosi orang ramai
Fitri Hazim in Gaya Hidup 5 hours ago

Video| Jangan jadi pak lahap sangat mak ayah! Buruk betul perangai! Ingat orang belakang jugak!

Tular video sejumlah pengunjung di sebuah ekspo jualan barangan bayi yang beli barangan dengan sangat banyak sehingga tidak beri peluang orang lain untuk beli
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 23 hours ago

Keluarga Malaysia berpakaian tradisional! Majlis penutupan program Sambutan Bulan Kemerdekaan SPiRa!

Berpakaian tradisional pelbagai bangsa dan kaum Keluarga Malaysia jadi acara kemuncak majlis penutupan program Sambutan Bulan Kemerdekaan SK Pintas Raya (SKPR)
Rosdi Ismail in Gaya Hidup 1 day ago