Gaya Hidup 11 Jan, 2022

Tarik perhatian! Jual ikan atas moto tapi berpakaian seperti ke pejabat! Siap pakai tali leher!

@zul akmar jamaludin
Memulakan kerjaya sebagai wartawan pada 2001 di tabloid Warta Perdana dan juga pernah bertugas di majalah Variapop. Kemudian menyambung kerjaya sebagai wartawan majalah Mingguan Wanita di Kumpulan Media Karangkraf.

Share this

Ikan masak bandeng presto yang dijual oleh Kevin.-Kredit foto-foto: Detik.com


BERFIKIR di luar kotak! Itulah yang dilakukan oleh seorang pemuda bernama Kevin. Hendak seribu daya tak nak seribu dalih! 

Setakat jual ikan di pasar atau menjaja sekeliling kampung, ia perkara biasa yang dilakukan oleh ramai orang.

Justeru, mahukan kelainan, Kevin yang juga peniaga ikan atas motor mempunyai cara unik untuk menarik perhatian pelanggan. Dia memakai sut seperti mahu ke pajabat yang mempunyai penghawa dingin. Malah, dia juga memakai tali leher yang dipakai kemas di lehernya.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan kreatif


Idea memakai sut memberi rezeki apabila ia tular dalam media sosial.


Kevin menjaja barang jualannya sekeliling kampung menaiki motosikal.


Lapor portal Detik.com, Kevin menjaja ikan sekeliling Kota Bekasi, Jawa Barat, Indonesia dengan menggunakan motosikalnya. Cara unik Kevin itu ternyata berjaya menarik perhatian pelanggan dan pernah tular dalam media sosial.

Bagi yang masih belum tahu atau mengenalinya, pasti menyangka dia adalah seorang pemuda yang mahu ke pejabat.  

Menurut Kevin, dia mendapat idea tersebut kerana keinginannya untuk berpakaian kemas.

"Saya jual makanan jadi kena berpakaian kemas. Apabila berpakaian kemas, secara tidak langsung ia kelihatan bersih," kata Kevin yang mengakui dia kini sudah mempunyai ramai peminat sejak berpakaian sebegitu.

Kebanyakan pelanggan Kevin terdiri daripada golong ‘emak-emak’ yang sering mengelilinginya saat berjualan. Malah, mereka bukan sahaja membeli barangan jualan, malah juga mahu bergambar bersama Kevin.Pelanggan Kevin biasanya terdiri daripada golongan 'emak-emak'.


Kevin berniaga di kawasan Pondok Gede, Jatimakmur, Jati Asih hingga Kemang Pratama setiap hari bermula pada pukul enam pagi dan hanya balik pada tengah hari. 

Kevin mengakui, jualannya tidak selalu mendapat permintaan, ada kalanya dia terpaksa berpusing-pusing hingga ke petang.

Selain menjual ikan masak bandeng presto, Kevin turut membawa barangan lain di atas motosikalnya seperti pisang dan petai. Kevin membawa 150 ketul bandeng sehari.

Di Malaysia juga pernah tular dalam media sosial satu ketika dulu apabila ada segelintir peniaga lelaki memakai tudung sebagai gimik menjual tudung bagi menarik perhatian pelanggan. 

Sentiasalah berfikir di luar kotak bagi menarik perhatian pelanggan walaupun anda hanya menjual barang biasa-biasa sahaja. - KitaReporters


Kevin bekerja keras demi menyara kehidupannya.

9
7
0
13
0
You will be interested

Indahnya Pengorbanan! TV2 tampilkan 11 program menarik sepanjang 4 hari! Raikan Raya Aidiladha!

Sempena Hari Raya Aidiladha, RTM menerusi saluran TV2 bakal sajikan 11 program terbaik yang bersiaran 4 hari berturut-turut mulai 9 Julai hingga 12 Julai 2022

Fariza Saidin in Gaya Hidup 15 hours ago

Video| Isu kesihatan mental! Ilham Ajai cipta lagu "Rasa Tak Menipu"! Lagu terbaharu untuk Hazama!

Selepas fasa pandemik, saya terpanggil untuk ketengahkan isu kesihatan mental kerana ia sangat bahaya. Semua pernah melaluinya erasaan kehilangan yang tersayang
Fariza Saidin in Gaya Hidup 7 hours ago

Video| Comel sangat! Ini kereta Kancil ke Minion? Sangat cantik dan unik! Ramai yang terpikat!

Tular video sebuah kereta Kancil dilihat di atas jalan raya dengan gaya yang sangat comel dan menawan hati semua orang. Kelihatan seperti karakter kartun Minion
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 9 hours ago

Video| Biadab! Memalukan! Polis, pejabat agama sila bertindak! 2 lelaki peluk pelayan restoran!

Tindakan dua lelaki peluk seorang wanita di restoran di Kampung Saujana, Setiu undang kemarahan orang ramai kerana anggap aksi tersebut biadab, amat memalukan
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 12 hours ago