Gaya Hidup 21 Nov, 2021

Video| Bagai dalam drama! Janda dapat teruna! Jasmin Hamid dapat suami muda! Bekas PA! Tahniah!

@fauzan uda ahmad
Bekerja dengan Utusan Malaysia dari 1985 hingga 1996. Menjadi wartawah hiburan, koresponden di Jakarta, Indonesia dan Ketua Meja Hiburan. juga bertugas dengan beberapa media lain

Share this

Pengantin baharu... Jasmin Hamid dan Nazmir Abd Rahman. - Kredit foto-foto: IG Jasmin Hamid


Bagai mimpi bagi pelakon senior Jasmin Hamid apabila dapat bersuamikan orang baharu setelah 13 tahun hidup menjanda.

Memandangkan usianya sudah 47 tahun, dia sudah hampir menutup hatinya buat lelaki lain dan sudah selesa tidur berseorangan.

Namun jodoh dan maut ditentu oleh Illahi dan Jasmin atau nama sebenarnya Jasmiah Abdul Hamid tidak menyangka diberi jodoh kali kedua.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan perkahwinan


Dan perkara yang tidak dijangkanya apabila mendapat suami seorang teruna dan lelaki itu adalah pengurus peribadinya (PA) selama lapan tahun.

Nazmir Abd Rahman, 35, yang selama ini membahasakan diri mereka ‘adik dan kakak’, berani melamarnya untuk menjaga kehidupan Jasmin hingga ke akhir hayat dengan secara halal.Terkejut dengan lamaran pengurus peribadinya, Jasmin berbincang dengan anak-anak dan mereka tidak membantah.

Akhirnya Jasmin dan Nazmir diijabkabulkan di pejabat Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) pada Jumaat, 19 November 2021 jam 3.30 petang.

Jasmin tidak meminta hantaran yang bukan-bukan kerana sedar akan kemampuan kewangan Nazmil. Jasmin hanya meminta sepasang peralatan solat dan mas kahwin RM80 mengikut peraturan di Wilayah Persekutuan. Dan pasangan pengantin ini hanya mengadakan majlis doa selamat untuk keluarga terdekat.


Kedua-dua mempelai bersama anak-anak jasmin. - Kredit foto: IG Jasmin Hamid

Jasmin hidup menjanda setelah berpisah dengan bekas suami lelaki Scotland, Ian Rashid Macquistan, pada 4 Februari 2008. 

Hasil perkahwinan dengan Ian Rashid pada 15 Disember 2000, Jasmin memperolehi cahaya mata lelaki, Ian Haziq yang kini berusia 20 tahun dan giat berlakon.

Selain itu, Jasmin mempunyai dua anak angkat yang dipelihara sejak kecil iaitu Lukhman Hakim dan Rohana. Jasmin membela anak-anak angkat ketika dia berusia 20 tahun iaitu ketika awal terlibat dalam bidang lakonan.


Jasmin bersama ibu bapa mentuanya. - Kredit foto: IG Jasmin Hamid


Jasmin menceburi bidang lakonan setelah menjuarai pertandingan ‘ratu’ Dewi Remaja pada tahun 1990/91. Selepas menjuarai pertandingan itu, Jasmin ditawar berlakon dalam filem ‘Boss’ oleh penerbit Suhan Movie, Pansha. Ketika itu usia Jasmin baru 17 tahun.

Jasmin sudah berlakon dalam 15 filem dan puluhan drama TV. Walaupun usianya semakin meningkat, namun peluangnya berlakon tetap banyak. Jasmin dikatakan berada dalam kumpulan 20 pelakon veteran yang masih laris dalam pasaran.

Pernikahan tanpa publisiti ini mendapat ucapan tahniah daripada sejumlah artis dalam Instagramnya.Instagram Jasmin  turut memuatkan gambar-gambar akad nikah bersama suami dan anak-anaknya.

Dan beberapa rakan artis memberi ucapan tahniah dalam Instagram Jasmin Hamid. - KitaReporters

"Adik kakak disatukan dengan pasangan masing-masing pada hari yang Jumaat yang barakah" - Jasmin Hamid. - Kredit foto: IG Jasmin Hamid. 


11
13
0
13
0
You will be interested

Video| Mengintai Dari Tirai Kamar top di Indonesia! Saari Amri ubah jadi Buih Jadi Permadani!

Nama Exists jadi bualan hangat kerana lagu ciptaan Saari Amri, Mengintai Dari Tirai Kamar jadi top di Indonesia. Judul diubah sedikit jadi Buih Jadi Permadani

Kegagalan mematuhi SOP! Terengganu FC, JDT dikompaun! Masing-masing kena denda RM10,000! - JKNT

Pengarah JPNT Datuk Dr Kasemani Embong berkata, semasa perlawanan berlangsung sejumlah RM20,000 kompaun dikenakan antara pasukan tuan rumah dan pasukan pelawat
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 3 hours ago

Video| Pening tauke kedai! Kira seguni duit syiling! Beli motor guna syiling bernilai RM5,321!

Seorang lelaki Indonesia berjaya beli sebuah motosikal idamannya secara tunai gunakan wang syiling daripada tabungnya yang bernilaii 18 juta rupiah atau RM5,321
Zul Akmar Jamaludin in Gaya Hidup 8 hours ago

Shukor Adan umum nak gantung but! Buru Piala Malaysia keempat! Hadiah persaraan diri, KL City!

Lebih dua dekad banting tulang sebagai pemain profesional, Shukor Adan berhasrat untuk bersara sekiranya ditakdirkan Kuala Lumpur City FC rampas Piala Malaysia
Abdul Hafiz Ahmad in Gaya Hidup 11 hours ago

Video| GV8: Masih tiada penyingkiran! Episod 3 akan ada terkeluar! Nico G, Fazley, Ani Maiyuni?

Melihat dua persembahan yang telah berlangsung, salah satu artis yang dijangka mungkin akan tersingkir ialah sama ada Nico G, Fazley Yaakob atau Ani Maiyuni
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 12 hours ago