Gaya Hidup 11 Aug, 2022

Video| Show diteruskan! Dah dirangka! Walaupun tulang belakang cucuk tulang rusuk, himpit jantung!

@fauzan uda ahmad
Bekerja dengan Utusan Malaysia dari 1985 hingga 1996. Menjadi wartawah hiburan, koresponden di Jakarta, Indonesia dan Ketua Meja Hiburan. juga bertugas dengan beberapa media lain

Share this
Zamani terpaksa menelan pil tahan sakit untuk menahan kesakitan.

TULANG belakang sudah mencucuk tulang rusuk dan menghimpit jantung, jadi dia perlu melakukan pembedahan segera

Namun kerana mempunyai sejumlah persembahan yang sudah dirangka, penyanyi legenda Zamani Ibrahim, 51, terpaksa menangguhkan pembedahan membetulkan tulang belakang melengkung akibat penyakit skoliosis kepada awal November 2022.

Vokalis kumpulan Slam ini yang menderita penyakit skoliosis sejak 2015 bersyukur kerana doktor memberi jaminan bahawa peluang untuknya kembali sembuh selepas pembedahan adalah positif walaupun tidak akan kembali seperti asal.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan penyanyi legenda Zamani Slam


Imbasan memperlihatkan bentuk tulang Zamani yang bengkok


Menurut Zamani, selepas ujian imbasan, doktor mengesahkan dia mempunyai harapan tinggi untuk sembuh, namun, tidaklah boleh kembali kepada normal sepenuhnya.

Tambah Zamani, dia mempunyai  dua pilihan untuk pusat perubatan bagi melakukan pembedahan.

Menurut doktor kedua-dua pusat perubatan itu, pembedahan boleh dijalan pada bulan Oktober, namun dia sudah terikat dengan beberapa komitmen kerja yang perlu diselesaikan terlebih dahulu.

"Jadi, insya-Allah mungkin awal November. Dari segi kos pembedahan dianggarkan melebihi RM100,000," katanya kepada petugas media pada sidang media konsert amal, Rhythm Of Legends di Istana Budaya, Kuala Lumpur pada Rabu, 10 Ogos 2022.

Konsert amal, Rhythm Of Legends pada 29 dan 30 Oktober 2022 depan di Dewan Plenari, KLCC. Ia turut menampilkan penyanyi popular lain seperti Datuk Hattan, Mawi, One Nation Emcee, Asmidar dan Rojer Kajol.
Bagi menunggu pembedahan Zamani terpaksa memakan ubat tahan sakit.

Zamani tidak menafikan perasaan takut untuk menjalani pembedahan menghantui diri kerana akan mengambil masa lapan hingga 10 jam.

Tambahnya, jika diberi pilihan, dia tidak mahu menjalani pembedahan dan cuba cari jalan lain, tetapi ini adalah pilihan terakhir.   

Untuk pulih ia akan mengambil masa antara dua minggu hingga sebulan. Selain itu, Zamani juga perlu menjalani fisioterapi.

Walaupun tahu pembedahan itu tidak akan membuat diri kembali normal sempenuhnya, namun dia tetap berpuas hati jika sakitnya dapat pulih sebaik mungkin.

Kos rawatan menelan antara RM80,000 hingga RM100,000. Tidak lama dahulu, personaliti tersohor, Datuk Aznil Haji Nawawi melancarkan dana untuk rawatan Zamani. 

Hasil kutipan daripada peminat Zamani, sebanyak RM101,103,84 diserah kepada Zamani dengan penyumbang terbesar ialah penerbit dan pelakon A. Aida sebanyak RM5,000. - KitaReporters


Tabung bantuan yang dilancar Aznil banyak membantu Zamani menjalankan pembedahan.

14
8
0
12
0
You will be interested

Liga Super 2022: Harimau Kumbang catat kemenangan kedua dalam saingan liga! Tundukkan Budak KL!

Penang FC yang berada di tangga terbawah liga lakukan kejutan selepas catat kemenangan 1-0 ke atas lawan Kuala Lumpur City FC dalam perlawanan Liga Super 2022

Video| Saingan sebenar GV9 bermula! Peserta pamer kebolehan! Tomok menyerlah, Roy Kapilla terkeluar!

Persaingan sebenar GV9 bermula. Pada minggu ke-2, 13 peserta memperlihat kemampuan masing-masing. Tomok dapat markah tertinggi, Roy Kapilla ucap selamat tinggal
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 4 hours ago

Piala Raja Thailand 2022: Tak ada nasib! Kegagalan sepakan penalti nafikan kejuaraan buat Malaysia!

Harimau Malaya gagal muncul juara Piala Raja Thailand ke-48 selepas skuad kebangsaan tewas dalam penentuan penalti 0-3 di tangan Tajikistan, selepas terikat 0-0
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Gaya Hidup 15 hours ago

SUKMA 2022: Terengganu bangga pungut pingat lebihi sasaran! Walaupun berada di kedudukan naib juara!

BIARPUNĀ  tidak menjadi juara keseluruhan namun temasya Sukan Malaysia (SUKMA) ed
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 15 hours ago

Video| Alhamdullilah! Almy Nadia stabil! Pembedahan buang cyst! Fizz Fairuz syukur isteri selamat!

Isteri Fizz Fairuz, Almy Nadia selamat jalani pembedahan membuang sista (cyst) atau ketulan pada rahim dan kini berada dalam keadaan stabil dan dah mampu bangun
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 15 hours ago