Gaya Hidup 19 Jun, 2021

Keluar 'mulut' PKPD, penduduk Besut masuk 'mulut' PKP 3.0 penuh pula! Hingga 28 Jun! Selepas tu?

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

Polis Daerah Besut mengekalkan SJR seluruh daerah itu selepas tamat PKPD


MESKIPUN pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di daerah Besut, Terengganu sudah ditamatkan ia bukan bererti penduduk daerah itu kini bebas untuk bergerak ke sana ke sini seperti biasa kerana mereka akan terus terikat dengan PKP 3.0 penuh yang dilaksanakan seluruh negara yang berakhir pada 28 Jun 2021. 

Sebelum ini, penduduk daerah itu dikenakan PKPD dalam lima fasa berikutan kes peningkatan COVID-19 yang melonjak begitu tinggi sehinggalah PKPD terakhir mulai 4 Jun dan ditamatkan pada Jumaat, 18 Jun 2021.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan Besut

Abdul Rozak Muhammad


Penduduk daerah Besut menghadapi lima fasa PKPD iaitu fasa pertama membabitkan Mukim Pasir Akar, Mukim Hulu Besut (kedua), RAKR Pelagat Tiga (ketiga) Mukim Pelagat (keempat) dan kelima membabitkan keseluruhan 15 Mukim di daerah Besut

Ketua Polis Daerah Besut, Superinteden Abdul Rozak Muhammad berkata, selepas berada dalam fasa PKP 3.0 bermula hari ini, Sabtu 19 Jun 2021 penduduk daerah itu diberikan sedikit kelonggaran berbanding ketika mereka berada dalam PKPD.

Katanya, antara kelonggaran yang dibenarkan termasuklah menaiki kereta untuk dua orang dalam satu kenderaan, pembukaan sektor ekonomi terutama golongan peniaga kecil kini dibenarkan menjalankan perniagan di gerai-gerai tepi jalan tetapi dengan mengikut SOP yang ditetapkan.


Status PKPD Daerah Besut tamat 18 Jun 2021


Bagaimanapun, katanya, aktiviti merentas daerah dan negeri masih tidak debenarkan kecuali mereka yang mempunyai surat kebenaran yang dikeluarkan oleh jabatan, agensi dan pihak polis.

“Polis Besut juga akan mengekalkan semua lapan Sekatan Jalan Raya (SJR) yang ada di seluruh daerah itu bagi mengekang pergerakan orang ramai keluar masuk tanpa tujuan yang dibenarkan,” katanya kepada media selepas mengagihkan bantuan COVID-19 kepada penduduk Kampung Amer, Besut,pada Jumaat 18 Jun 2021.  

Pada majlis itu seramai 200 penduduk dalam kalangan golongan kurang berkemampuan dan terkesan menerima sumbangan barangan keperluan dapur yang disumbangkan oleh Syarikat KKG Mart. 


Abdul Rozak menyampaikan sumbangan barangan dapur KKG Mart kepada seorang penduduk di Kampung Amer, Besut


Abdul Rozak berkata, sepanjang tempoh PKPD sebanyak 398 kompaun dikeluarkan kepada orang ramai kerana melanggar SOP yang ditetapkan.

“Kebanyakan dikeluarkan kerana keluar rumah tanpa sebab, tidak memakai  pelitup muka dan menaiki kenderaan lebih daripada seorang, malah ramai yang memberi alasan tidak logik dan tidak munasabah ketika disoal siasat,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya juga akan mengekalkan pasukan petugas seramai 241 orang anggota membabitkan polis, tentera, Rela dan Angkatan Pertahanan Awam (APM) bagi mengawal pergerakan dalam SOP PKP 3.0.

Mengenai aktiviti pengagihan bantuan kepada penduduk, beliau berkata, pihak terbabit termasuk pemimpin kerajaan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) dibenarkan melakukan pergerakan mengagihkan sebarang bentuk bantuan untuk rakyat dengan syarat mereka perlu mendapatkan surat kebenaran polis dan sentiasa mengikuti SOP ketika berhadapan dengan orang ramai. - KitaReporters


Selepas tamat PKPD pada 18 Jun 2021  penduduk Besut  kini berada dalam status PKP 3.0

10
5
8
4
7
You will be interested

Video| Faztival Fazura 2022! Fazura impikan kumpul artis-artis pilihannya! Kini jadi satu realiti!

Fazura anjur konsert Faztival Fazura 2022 di Arena Axiata Bukit Jalil Kuala Lumpur pada 11 Sept 2022. Himpunkan ramai artis terkenal tempatan dan dari Indonesia

Fariza Saidin in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Perhimpunan motosikal RXZ terbesar? 30,000 peminat di Stadium Gong Badak! PM pun hadir sama!

Lebih 30,000 peminat motosikal RXZ dari seluruh negara termasuk PM Ismail Sabri Yaakob hadir pada program RXZ Members 4.0 yang disifatkan perhimpunan terbesar
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 4 hours ago

Video| Pandemik bawa tuah! Remaja cipta rekod dunia GWR! Bina kereta api Lego terpanjang di dunia!

Alexander Blong, 14, remaja dari Auckland cipta rekod dunia dengan bina kereta api mainan terpanjang di dunia yang dilengkapi 101 gerabak gunakan permainan Lego
Zuhayati Yazid in Gaya Hidup 4 hours ago

Video| Derita Hazami dalam senyap! Hadapi ujian Covid-19, PKP! Tiada wang untuk makan, sewa rumah!

Pelbagai kesukaran dilalui Hazami hingga terpaksa ikat perut, sewa rumah tertunggak. Keadaan jadi semakin parah awal tahun 2021, akaun dalam bank tinggal RM200
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 5 hours ago

Nasib warga emas Keluarga Malaysia? KRT Bandar Baru Sentul selami masalah penghuni pusat jagaan!

Isu penganiayaan terhadap warga emas diabaikan oleh ahli keluarga dorong 38 ahli KRT Flat Seri Perak, Bandar Baru Sentul kunjungi Pusat Jagaan Mahmudah Malaysia
Rosdi Ismail in Gaya Hidup 6 hours ago