Gaya Hidup 19 Jun, 2021

Keluar 'mulut' PKPD, penduduk Besut masuk 'mulut' PKP 3.0 penuh pula! Hingga 28 Jun! Selepas tu?

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

Polis Daerah Besut mengekalkan SJR seluruh daerah itu selepas tamat PKPD


MESKIPUN pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di daerah Besut, Terengganu sudah ditamatkan ia bukan bererti penduduk daerah itu kini bebas untuk bergerak ke sana ke sini seperti biasa kerana mereka akan terus terikat dengan PKP 3.0 penuh yang dilaksanakan seluruh negara yang berakhir pada 28 Jun 2021. 

Sebelum ini, penduduk daerah itu dikenakan PKPD dalam lima fasa berikutan kes peningkatan COVID-19 yang melonjak begitu tinggi sehinggalah PKPD terakhir mulai 4 Jun dan ditamatkan pada Jumaat, 18 Jun 2021.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan Besut

Abdul Rozak Muhammad


Penduduk daerah Besut menghadapi lima fasa PKPD iaitu fasa pertama membabitkan Mukim Pasir Akar, Mukim Hulu Besut (kedua), RAKR Pelagat Tiga (ketiga) Mukim Pelagat (keempat) dan kelima membabitkan keseluruhan 15 Mukim di daerah Besut

Ketua Polis Daerah Besut, Superinteden Abdul Rozak Muhammad berkata, selepas berada dalam fasa PKP 3.0 bermula hari ini, Sabtu 19 Jun 2021 penduduk daerah itu diberikan sedikit kelonggaran berbanding ketika mereka berada dalam PKPD.

Katanya, antara kelonggaran yang dibenarkan termasuklah menaiki kereta untuk dua orang dalam satu kenderaan, pembukaan sektor ekonomi terutama golongan peniaga kecil kini dibenarkan menjalankan perniagan di gerai-gerai tepi jalan tetapi dengan mengikut SOP yang ditetapkan.


Status PKPD Daerah Besut tamat 18 Jun 2021


Bagaimanapun, katanya, aktiviti merentas daerah dan negeri masih tidak debenarkan kecuali mereka yang mempunyai surat kebenaran yang dikeluarkan oleh jabatan, agensi dan pihak polis.

“Polis Besut juga akan mengekalkan semua lapan Sekatan Jalan Raya (SJR) yang ada di seluruh daerah itu bagi mengekang pergerakan orang ramai keluar masuk tanpa tujuan yang dibenarkan,” katanya kepada media selepas mengagihkan bantuan COVID-19 kepada penduduk Kampung Amer, Besut,pada Jumaat 18 Jun 2021.  

Pada majlis itu seramai 200 penduduk dalam kalangan golongan kurang berkemampuan dan terkesan menerima sumbangan barangan keperluan dapur yang disumbangkan oleh Syarikat KKG Mart. 


Abdul Rozak menyampaikan sumbangan barangan dapur KKG Mart kepada seorang penduduk di Kampung Amer, Besut


Abdul Rozak berkata, sepanjang tempoh PKPD sebanyak 398 kompaun dikeluarkan kepada orang ramai kerana melanggar SOP yang ditetapkan.

“Kebanyakan dikeluarkan kerana keluar rumah tanpa sebab, tidak memakai  pelitup muka dan menaiki kenderaan lebih daripada seorang, malah ramai yang memberi alasan tidak logik dan tidak munasabah ketika disoal siasat,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya juga akan mengekalkan pasukan petugas seramai 241 orang anggota membabitkan polis, tentera, Rela dan Angkatan Pertahanan Awam (APM) bagi mengawal pergerakan dalam SOP PKP 3.0.

Mengenai aktiviti pengagihan bantuan kepada penduduk, beliau berkata, pihak terbabit termasuk pemimpin kerajaan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) dibenarkan melakukan pergerakan mengagihkan sebarang bentuk bantuan untuk rakyat dengan syarat mereka perlu mendapatkan surat kebenaran polis dan sentiasa mengikuti SOP ketika berhadapan dengan orang ramai. - KitaReporters


Selepas tamat PKPD pada 18 Jun 2021  penduduk Besut  kini berada dalam status PKP 3.0

10
5
8
4
7
You will be interested

Semut Api| Harimau Malaya hilang kuku, patah taring! Salah pemain naturalisasi, import atau FAM?

Semut Api muncul untuk gigit personaliti dan peminat sukan terutama mengenai isu-isu yang sedang diperkatakan. Gigitan Semut Api sekadar rasa gatal sikit-sikit

Pencuri berhati mulia! Mengaku terdesak, mohon maaf! Pulangkan semula sebahagian barang dicuri!

Indris Ulfi Vianto tak sangka barangannya seperti komputer riba, kamera digital dan telefon bimbit pulang semula ke pangkuannya oleh si pencuri yang baik hati
Adnan Mohamad in Gaya Hidup 1 day ago

Hobin Jang Hobin kena Covid-19! Negeri Sembilan tarik diri Piala Malaysia! Kalah 3-0 baki 4 aksi

Negeri Sembilan FC (NSFC) umum tarik diri daripada saingan Piala Malaysia 2021 selepas 20 pemain, 4 pegawai disahkan dijangkiti Covid-19, jalani kuarantin wajib
Abdul Hafiz Ahmad in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Peluang Kedua peluang kejayaan bagi Nabila Razali! Anugerah 2x Platinum! Jualan RM400k!

Lagu Peluang Kedua nyanyian Nabila Razali berjaya raih Anugerah 2x Platinum iaitu hasil lebihi RM400,000 dalam semua platform penstriman (streaming) dan YouTube
Fariza Saidin in Gaya Hidup 1 day ago

Siap siaga hadapi tengkujuh semasa COVID-19! 680 petugas JKNT sedia! SOP PPS juga disediakan!

Seramai 680 petugas JKNT sedia bantu mangsa-mangsa banjir di PPS sebagai persiapan bagi hadapi kemungkinan berlaku banjir ketika dalam situasi pandemik COVID-19
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 1 day ago