Gaya Hidup 28 Jul, 2020

Adiba mohon maaf tak dapat tolong! Barang kemas pun digadai!

@zul akmar jamaludin
Memulakan kerjaya sebagai wartawan pada 2001 di tabloid Warta Perdana dan juga pernah bertugas di majalah Variapop. Kemudian menyambung kerjaya sebagai wartawan majalah Mingguan Wanita di Kumpulan Media Karangkraf.

Share this

SEDIA maklum, semua orang terkesan ketika dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi membendung penularan wabak COVID-19. Ramai yang hilang punca pendapatan termasuklah golongan artis dan selebriti. Bantuan kerajaan sedikit sebanyak meringankan beban yang ditanggung. : KitaReporters

Rezeki Adibah selepas PKP apabila terlibat dengan drama kegemaran ramai, Kampung People 2.


Lagi cerita-cerita berkaitan penyanyi:

https://kitareporters.com/tag/penyanyi


Kini, setelah banyak sektor ekonomi telah dibuka berikutan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dilaksanakan, ia memberi sedikit kelegaan buat semua orang.

Antara yang kini boleh menarik nafas lega ialah penyanyi, pelakon dan pengacara popular, Adibah Noor apabila mula menerima tawaran menyanyi dan berlakon.

Sungguhpun begitu, bukan bermaksud dia kini hidup mewah setelah menerima tawaran dalam bidang yang diceburinya.

Menurut Adibah menerusi laman Twitternya, rezeki yang diperolehinya kini hanya cukup ‘makan’ sahaja. Namun, dia tetap bersyukur dengan rezeki yang diterima.

Berkongsi video penjelasannya tentang rezeki dan beberapa pihak yang meminta pertolongannya dari segi kewangan, Adibah berterus-terang dia tidak mampu melakukannya.



Malah dia, sendiri terpaksa menggadai barang kemas miliknya kerana tiada sumber pendapatan ketika PKP bagi menampung kehidupan.

“Video ini adalah untuk memberi gambaran yang sebenar tentang keadaan kewangan saya sebab adalah juga di dalam direct message ramai insan yang meminta pertolongan kewangan.

“Mana yang boleh saya bantu dan sempat bantu memang kita akan bantu. 

"Tetapi beginilah ceritanya ya. Orang seperti saya yang bekerja dalam bidang seni, yang berada di depan lensa kamera, yang berada di atas pentas memang nampak macam mewah.

“Tapi hakikatnya masa PKP dulu memang saya tiada pekerjaan langsung yang mengakibatkan saya tiada pendapatan

"Dalam PKPP ni barulah nak dapat job sikit-sikit. Namun, harga yang diberikan tidaklah semewah harga sebelum pendemik COVID-19.


“Saya ambil je apa-apa job asalkan ada pendapatan

"Tetapi saya tak malu untuk memberitahu yang memang banyak benda saya dah jual seperti rumah dan gadai barang kemas

"Saya tak malu untuk beritahu yang saya juga mengalami kesusahan dan kesukaran daripada segi kewangan.

“Saya nak bagi tahu kepada yang memohon belas kasihan dan bantuan, saya tak dapat nak bantu sebab saya baru nak dapat job,” jelasnya.


Sementara itu, netizen turut bersimpati dan faham dengan apa yang dilalui Adibah. Malah ada yang sedih mendengar penjelasan ikhlas daripadanya.

“Luluh hati dengan luahan Adibah. Ramai faham situasi ramai artis ketika ini. Pendemik ini terkesan pada semua orang. Harap peminat faham. The struggle is real,” tulis salah seorang netizen.


Dari pemerhatian, sebenarnya Adiba sudah banyak menolong para peniaga dalam talian dengan mengulang mesej perniagaan mereka dalam Twitter miliknya. 

Ini secara tidak langsung, Adibah telah mempromosi perniagaan mereka kepada orang ramai khususya pengikut dalam media sosial. - KitaReporters

You will be interested

Dah ada dua papan amaran maut! Rakyat Malaysia memang degil!

Tular sebuah gambar memaparkan beberapa orang sedang mandi manda di Air Terjun Belukar Bukit, Hulu Terengganu walaupun ada papan amaran kawasan itu lubuk maut

Demi Ada Untukmu: Amelina beralih dari dangdut! Demi siapa?

Amelina buat julung kalinya beralih ke genre balada setelah 27 tahun berada dalam zon selesa sebagai penyanyi dangdut dengan lagu terbaharu berjudul Ada Untukmu
Fariza Saidin in Gaya Hidup 16 hours ago

Musim Haji 1441 istimewa! Norma baharu tunaikan ibadat haji!

Para jemaah haji perlu melalui norma baharu dengan mematuhi setiap SOP bagi menjamin kelancaran setiap amalan rukun haji demi menjamin keamanan dan keselamatan
Isa Ramli in Gaya Hidup 17 hours ago

Peluang kedua perkenal diri! Nana Sheme finalis Big Stage!

Nana Sheme tak kisah populariti lagu lebih menyerlah berbanding penyanyinya kerana ia bukan penghalang untuk beliau tidak meneruskan kerjaya dalam bidang seni
Khadijah Ibrahim in Gaya Hidup 1 day ago

OKU penglihatan, doktor gigi antara finalis Big Stage 2020!

Dinie Rashid, OKU penglihatan, dan Hafiz Zainal, doktor gigi, adalah antara 12 finalis program realiti Big Stage 2020 bagi mempertaruh bakat muda generasi BBNU
Fariza Saidin in Gaya Hidup 1 day ago