Seni & Sukan 20 Jun, 2024

Gila Hindustan| Video| Demi cinta Rajshree tinggalkan kilauan Bollywood! Kini hidup bahagia di LA!

@ahmad abd hamid
Served as a journalist for a year at Berita Harian and for 33 years at Utusan Melayu (M) Bhd. beginning 1980. Last post was Assistant Editor in Chief Utusan Melayu. Also served as Editor in Chief, Magazines. Retired in 2013.

Share this

 


Wajah jelita Rajshree di kemuncak kegemilangan sebagai bintang Bollywood.


DIA meninggalkan kerjaya lakonan ketika namanya berada di puncak kegemilangan sebagai bintang filem di Bollywood. Peminat filem Hindi pada era 60-an terutamanya pasti masih ingat Rajshree, 80, heroin ‘Brahmachari’, bergandingan dengan Shammi Kapoor.

Filem box-office Super Hit keluaran tahun 1968 ini turut membariskan Mumtaz dan bintang watak jahat, Pran. Filem arahan Bhappie Sonie dengan muzik oleh Shankar Jaikishan berhaya merangkul beberapa anugerah, termasuk Anugerah Fanfare untuk Filem Terbaik.

Lagu popular dalam filem tersebut, ‘Main Gaoon Tum So Jao’, (Mohammed Rafi) ‘Aja Kal Tere Mere Pyar Ke Charche’ (Mohammed Rafi/Suman Kalyanpur) dan ‘Dil Ke Jharokhe Mein’ (Mohammed Rafi) pasti masih teriang-iang pada telinga peminat dan tetap segar hingga kini.  

Kecantikan dan lakonannya yang memberi kesan di hati penontion menjadikan Rajshree bintang pilihan pengarah. Namanya sebaris dengan bintang popular ketika itu seperti Asha Parekh, Sharmila Tagore, Mumtaz, Saira Banu, Babita, Mala Sinha dan lain-lain.


Rajshree dan Shammi Kapoor dalam filem box-office 'Brahmachari'.


Rajshree merupakan anak kepada pembuat filem terkenal, V Shantaram. Ibunya aktres Jayashre. Dilahirkan di Mumbai pada Oktober 1944, perjalanan kerjaya Rajshree bermula sebagai pelakon kanak-kanak.

Dia membintangi beberapa buah filem selaku pelakon kecil, antaranya ‘Ghar Basake Dekho’, ‘Grahasti’ dan ‘Stree’. Dari situ bintangnya di Bollywood terus bersinar. Bakat seni kedua-dua orang tuanya terserlah mengalir dalam dirinya.

Setelah usia remaja Rajshree terus meniti tangga kejayaan. Dia berjaya membina nama dengan memegang watak heroin dalam banyak filem yang mencapai kejayaan box-office. Filem pertama dia memegang watak heroin ialah ‘Geet Gaya Pattharon Ne’.  

Dari situ dia tidak menoleh ke belakang. Namanya mula mendapat perhatian dan sanjungan peminat. Dia berjaya membentuk identiti tersendiri sebagai pelakon ekoran kejayaan besar filem tersebut di pasaran.

Kejayaan demi kejayaan dicapai. Pada satu ketika, Rajshree mendominasi Bollywood, mempamerkan lakonan hebat dalam setiap filem. Pada era 50-an hingga awal 70-an, dia disifatkan sebagai diva yang berjaya memenangi hati peminat dengan gaya lakonan yang sukar ditandingi.


Rajshree dan Raj Kapoor dalam 'Around The World'. Ketika penggambaran filem ini Rajshree bertemu dan jatuh cinta dengan Greg Chapman.


Selain ‘Brahmachari’, banyak filem popular lain dibintangi. Antaranya ‘Janwar’, (bersama Shammi Kapoor) ‘Geet Gaaya Pattharon Ne’, (bersama Jeetendra), ‘Do Dil’ (bersama Biswajit), ‘Mohabbat Zindagi Hai’ (bersama Dharmendra), ‘Around The World’ bersama Raj Kapoor dan banyak lagi.

Takdir menentukan filem ‘Around The World’ (1967) mengubah jalur kehidupan Rajshree. Daripada seorang bintang yang berada di puncak kegemilangan, hatinya terjerat ke alam percintaan yang mengubah terus haluan hidupnya.

Ini berlaku ketika menjalani penggambaran filem berkenaan bersama Raj Kapoor di Amerika. Rajshree bertemu dengan seorang pelajar Amerika, Greg Chapman. Perkenalan ini membenihkan bunga cinta yang kemudian tumbuh subur.  


Perkahwinan Rajshree dan Greg Chapman pada 1968.


Akhirnya Rajshree meninggalkan kilauan kejayaan dan kecemerlangan yang dikecapi di Bollywood untuk berhijrah ke Los Angeles setelah berkahwin dengan dengan Chapman pada 1968. Majlis perkahwinan yang diadakan menurut adat istiadat Hindu diadakan selama lima hari!

Kini Rajshree menetap di Los Angeles mengusahakan perniagaan pakaian bersama suami. Perniagaan mereka maju dan Chapman dikenali sebagai salah seorang pembuat pakaian hebat di bandar raya tersebut. Pasangan ini dikurniakan seorang anak, Chandrika Chapman, yang juga aktif dalam filem di Amerika.


Greg Chapman, suami aktres Rajshree, seorang peniaga pakaian yang berjaya.


Wajah Rajshree sejajar peredaran masa.


Walau pun Rajshree sudah meninggalkan Bollywood, cintanya kepada filem tidak terus berkubur. Minatnya tidak pernah padam. Dia merupakan penolong pengarah bagi beberapa buah filem, antaranya ‘Hack-O-Lantern’, ‘Tainted Love’ dan ‘Moonson’.

Rajshree sudah meninggalkan dunia glamor Bollywood, namun sumbangan dan dominasinya masih tetap jadi ingatan. Para peminat tidak lupa kehebatannya di layar perak serta sumbangannya kepada Bollywood walau pun kini dia sudah menjadi warga Amerika. - KitaReporters


Chandrika Chapman, anak aktres Rajshree.

6
10
0
11
0
You will be interested