Seni & Sukan 13 May, 2021

Pengalaman puasa, raya di luar negara! Shila bersyukur atas pengalaman bermakna di Hong Kong

@editor 1
Semua kenyataan akhbar/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com atau kita.reporters@gmail.com

Share this


PENULIS lagu dan penyanyi yang memenangi anugerah tempatan, Shila Amzah, tidak asing lagi dalam dunia muzik. Terkenal dengan bakat berbilang bahasa beliau, Shila membesar dengan mendengar nyanyian artis Cantopop Leslie Cheung dan Anita Mui.

Shila memasuki adegan pop China pada tahun 2012 apabila beliau memenangi pertandingan nyanyian realiti Asian Wave di Shanghai, China

Selepas itu pengembangan kerjaya legenda beliau bermula. Pada awal tahun perkembangan kerjayanya satu dekad yang lalu, Shila menetap di Hong Kong dari tahun 2012 hingga 2014.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan shila AmzahBerikutan kehadiran Hari Raya Aidilfitri, Shila berkongsi pengalaman hidupnya di luar negara dan bagaimana beliau meluangkan masa semasa Ramadan dan raya di Hong Kong.

Shila paling merindui Malaysia pada bulan Ramadan kerana beliau tahu beliau tidak akan dapat menyambut raya dengan keluarga dan rakannya di Malaysia. Beliau amat bersyukur kerana dapat bertemu dengan masyarakat di Hong Kong yang mana beliau boleh menghabiskan masa semasa Ramadan. 

Perhimpunan Ramadan yang paling tidak dapat dilupakannya di Hong Kong adalah apabila beliau berbuka puasa di Kedutaan Besar Malaysia bersama rakan-rakan Malaysia dan orang Islam yang lain. 

“Ia sangat menyeronokkan dan menggembirakan kerana saya rindukan kampung halaman. Ketika itu, mereka begitu ramah menjemput saya makan malam untuk berbuka puasa dan solat bersama. Itu sangat bermakna bagi saya,” kata Shila dalam satu kenyataan media di Hong Kong pada 10 Mei 2021.


Masjid Kowloon, Hong Kong.


Sebagai wadah tumpuan budaya yang berbeza, kepelbagaian bangsa di Hong Kong juga membantu Shila untuk yakin dan berjaya di bandar tersebut sebaik saja beliau berpindah ke Hong Kong. 

“Dengan begitu ramai ekspatriat di Hong Kong, penduduk tempatan mempunyai pendedahan terhadap budaya dan bangsa yang berbeza dalam kehidupan seharian mereka, sesuai dengan gelarannya sebagai Bandar Dunia Asia (Asia’s World City). Oleh itu walaupun sebagai ekspatriat Islam Malaysia, saya berasa sangat selesa ketika berada di Hong Kong dan saya sangat gembira dan bersyukur kerana saya telah membuat pilihan yang tepat untuk mengembangkan kerjaya saya di sana,” jelasnya.


Shila Amzah di kawasan beli-belah di Jalan Kwun Tong.


Walaupun orang Islam adalah minoriti di Hong Kong, dengan komuniti 300,000 umat Islam di bandar tersebut, masih terdapat pilihan yang baik untuk restoran, kedai dan pasar Halal untuk orang Islam. Pelancongan Halal sentiasa menjadi salah satu tumpuan Lembaga Pelancongan Hong Kong dan banyak usaha telah dilakukan untuk mempromosikan Hong Kong sebagai sebuah destinasi pelancongan Mesra Muslim. 

“Pada pendapat Shila, Hong Kong memang secara beterusan meningkatkan layanan mesra untuk menyambut pelancong orang Islam. Dan sebagai syurga makanan, terdapat banyak pilihan makanan untuk masyarakat Islam yang tinggal di Hong Kong,” katanya.


Masjid Ammar dan Pusat Islam Osman Ramju Sadick. - Kredit foto: Masjid Ammar


Restoran halal Ocean Park Cafe.


Shila akan sering mengunjungi restoran halal berhampiran Hotel Gold Coast di mana beliau akan memesan item kegemarannya di menu mereka iaitu “Biryani yang terhebat”. Jika beliau teringin makanan tempatan Hong Kong, beliau akan pergi ke Masjid Ammar dan Pusat Islam Osman Ramju Sadick di Wan Chai untuk mendapatkan makanan Dim Sum dan makanan China asli mereka.

“Walaupun saya biasanya memasak di rumah pada bulan Ramadan, kadang-kadang jika saya tidak berasa nak memasak, saya akan makan di restoran halal di kawasan kejiranan saya dengan selesa. Agak banyak restoran mesra Muslim yang menyajikan setiap hidangan yang saya impikan. 

"Contohnya, di sepanjang jalan di kawasan Wan Chai dan Teluk Causeway terdapat beberapa restoran Turki, dan di kawasan Kowloon pula terdapat beberapa kedai makan Indonesia dan Malaysia di mana saya boleh memenuhi keinginan Nasi Goreng saya.” 


Shila di Jalan Pettington Street dekat Teluk Causeway.


Sebagai seorang artis, Shila sentiasa mencari inspirasi dari kawasan persekitarannya. Salah satu tempat kegemaran Shila di Hong Kong adalah kawasan pelabuhan Wan Chai. 

“Saya suka berjalan-jalan pada waktu petang untuk menikmati pemandangan pelabuhan yang mengagumkan yang benar-benar memberi inspirasi kepada saya. Bagi Shila, pada waktu malamlah yang Hong Kong paling bersinar.”

Satu lagi tempat kegemaran Shila adalah Masjid Kowloon, di mana beliau menikmati seni bina Islam klasik yang terletak di tengah-tengah kawasan beli-belah Tsim Sha Tsui yang sibuk. 

“Semasa di sana, saya akan mengagumi kubahnya yang indah, menara dan tingkap berkisi yang sangat terperinci kerana ia sangat santai dan juga memberi inspirasi bagi saya .” 


Shila di hadapan latar langit (skyline) bandar raya Hong Kong.


Dalam mengekalkan keseimbangan kerja dan kehidupan, Shila tidak pernah lupa untuk berehat daripada jadual kerjanya yang sibuk. Bagi senaman yang menyeronokkan dan baik, beliau akan pergi ke Ocean Park Hong Kong, salah satu tarikan utama Hong Kong yang turut menyediakan restoran Halal dan bilik solat. 

“Sesiapa yang pergi ke Hong Kong juga harus melawat Ocean Park, memang seronok sangat untuk berinteraksi dengan pelbagai haiwan dan menikmati pacuan yang menguja. Ocean Park juga sesuai untuk pelancong dari semua peringkat umur!” ujarnya lagi.


Pintu masuk ke Ocean Park.


Terkenal dengan gaya dan tudungnya yang berwarna-warni, ikon inspirasi fesyen untuk wanita muda Islam di seluruh dunia ini juga mempunyai cinta rahsia untuk kasut sniker. 

“Bagi membeli-belah, saya sangat menyukai ‘Sneakers Street’ di Mong Kok. Ia sentiasa menerujakan saya apabila saya mencari kasut terkini yang bergaya, dan edisi terhad serta khas bagi kasut sniker pereka bentuk. Malah saya telah membawa beberapa rakan ke sana dan menjadi pemandu pelancong untuk membeli kasut,” ceritanya.

“Jika anda benar-benar ingin melibatkan diri di tempat baharu, anda perlu menghabiskan masa dengan hanya berada di sana, berada bersama orang ramai tempatan, mencuba makanan baharu dan meluangkan masa untuk mempertimbangkan dan memahami orang tempatan. 

"Berjalan di sekitar bandar adalah cara terbaik untuk benar-benar melihat semuanya. Shila benar-benar tak sabar untuk melawat Hong Kong apabila sekatan perjalanan ditarik semula,” jelas Shila dalam kenyataan itu. - KitaReporters


0
0
0
0
0
You will be interested