Gaya Hidup 28 Sep, 2020

Nyanyian Aina Abdul dipuji Khaty! Juarai Immortal Songs ep 5

@fauzan uda ahmad
Bekerja dengan Utusan Malayisia dari 1985 hingga 1996. Menjadi wartawah hiburan, koresponden di Jakarta, Indonesia dan Ketua Meja Hiburan. juga berugas dengan beberapa media lain

Share this
Penyanyi Aina Abdul, 27, membuktikan kebolehan luar biasa sebagai penyanyi apabila melakukan improvisasi terhadap lagu ‘Tangisan Hati Yang Derita’ nyanyian asal Datuk Khadijah Ibrahim (Khaty), 61, hingga mendapat pujian daripada karyawan seni legenda itu. : KitaReporters

Aina Abdul bersama Khadijah Ibrahim selepas program Immortal Songs episod 5


Khaty berharap dapat menyanyikan lagu itu bersama Aina Abdul dengan masing-masing dengan cara tersendiri dalam sesuatu persembahan.


Aina terlihat hadir dalam program ini cukup bersedia dan untuk menang. Dia muncul dengan pakaian glamor tersendiri dan menyampai lagu ‘Tangisan Hati Yang Menderita’ dengan gaya tersendiri dengan suara lantangnya.

Ia membolehkan dia yang menjadi  peserta pertama memperoleh 741 markah daripada markah penuh 800.

Senarai kedudukan markah dalam Immortal Songs episod 4

Sebagai pemenang kategori ‘Susunan Muzik Terbaik’, Aina menerima hadiah wang tunai RM10,000.

Aina atau nama lengkapnya Nurul Aina Abdul Ghani mempunyai diploma dalam muzik dan juga merupakan komposer dan penulis lirik.

Sudah menghasilkan empat ‘single’ dan pernah membuat sensasi ketika muncul dalam pertandingan akhir Anugerah Juara Lagu (AJL) ke- 24, TV3 melalui lagu ‘Sumpah’.

Pernah memenangi beberapa pertandingan bermula ketika kanak-kanak, namun Aina lebih diingati ketika menjadi naib juara Mentor Legend 1984 dengan Ella sebagai mentornya.

Pada tahun yang sama Aina menjuarai kategori vokal senior dalam World Championships of Performing Arts (WCOPA) di Los Angeles, Amerika Syarikat.

Aina juga merupakan guru vokal yang turut melatih beberapa artis rakaman seperti Hafiz Suib, Tracy  dan Adira.

Dalam Immortal Songs episod 4, Aina menewaskan lima penyanyi iaitu Muna Shahirah (728 markah), Ariff Bahran (698), kumpulan De Fam (672), Danesh Suffian (618) dan Irfan Haris (608).

Khadijah Ibrahim bersama keenam-enam peserta Immortal Songs episod 5.


Sementara itu, Khaty selaku Karyawan Seni Legenda berpuas hati dengan kreativiti kesemua peserta yang mengubah suai lagu-lagu nyanyian asalnya. 

Dengan markah 741, Aina Abdul kini menduduki tempat kedua selepas Naem Daniel (760), diikuti Stacy (722). Azmi Saat (735), dan Hael Husaini (686).

Kini tinggal dua lagi Karyawan Seni Lagenda yang belum dimunculkan untuk dua episod terakhir. Mereka ialah Fauziah Latiff dan Datuk Jefrydin.

Lima karyawan seni legenda yang sudah dimunculkan ialah Ning Baizura, Ella, Fauzi Marzuki, Datuk M Nasir dan Datuk Khadijah Ibrahim.

'Immortal Songs’ berdasarkan program terbitan sebuah stesen TV di Korea Selatan, KBS,  yang mengguna jodol yang sama. Ia ditaja oleh syarikat tenusu Farm Fresh.

You will be interested

Aroma Ismail Izzani! Mampukah percintaan Shalma bertahan?

Single terbaharu Shalma Eliana, Aroma ciptaan Mas Dewangga dan FIrdaus Rahmat mengisahkan tentang pasangan bercinta yang diuji dengan kecurangan oleh si lelaki

Fariza Saidin in Gaya Hidup 1 day ago

Basmi nyamuk aedes! Gotong royong Perkumpulan Wanita Lipis!

40 ahli Perkumpulan Wanita (WI) gotong-royong di kawasan tapak pekan sehari di Kampung Bukit Betong, Lipis pada 25 Oktober 2020 dengan bantuan JKKK Bukit Betong
Haris Fadilah Ahmad in Gaya Hidup 9 hours ago

Anugerah untuk kelab peminat! ABPBH 33 cipta sejarah digital

Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) pada 13 November 2020 bakal cipta sejarah apabila disiarkan secara langsung dan secara digital gara-gara COVID-19
Fariza Saidin in Gaya Hidup 12 hours ago

Salam Maulidur Rasul! RTM tampilkan dua program rai sambutan

Pada 29 Oktober 2020, RTM melalui TV1 akan siarkan bicarawara muzikal bertajuk Kasih Junjungan, 10.30 pagi dan Forum Perdana Khas Maulidur Rasul 1442H, 9 malam
Fariza Saidin in Gaya Hidup 19 hours ago

Tambah baik proses P&P! Untuk pelajar Rohingya di RISE IRM

Rohingya Intellectual Skills and Excellence (RISE) kelolaan Islamic Relief (IRM) lancar program bulan akademik untuk tambah baik proses P&P kepada pelajarnya
Editor KitaReporters in Gaya Hidup 21 hours ago