Gaya Hidup 09 Jan, 2022

Keluarga Malaysia: Sukarelawan BADIM, BKKU UDA santuni mangsa banjir! Bantu kakitangan terkesan!

@rosdi ismail
Berpengalaman sebagai pemberita bersama Berita Harian (BH) bermula pada tahun 1985 hingga 2017. Pada tahun 1991, diserapkan dalam unit penyunting BH di Bangsar, Kuala Lumpur. Kemudian, pada tahun 1997 dipindahkan ke unit pendidikan BH sebagai penyunting

Share thisIBARAT peribahasa, ‘berat sama dipikul, ringan sama dijinjing’ memotivasi kumpulan UDA Holdings Berhad untuk menjengah 23 rumah kakitangannya yang alami kerosakan teruk dalam kejadian banjir melanda Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Selangor, Pahang dan Johor bermula pada 18 Disember 2021 lalu.

Selepas mengumpulkan maklumat, program misi bantuan banjir berkenaan dilaksanakan selama seminggu bermula 19 Disember 2021 dengan tumpuan kepada rumah sembilan kakitangan kumpulan berkenaan di Hulu Langat, Shah Alam dan Klang, Selangor, yang didapati mengalami kerosakan amat teruk.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan Keluarga Malaysia

Azhar Yop di rumah seorang penduduk di Taman Sri Nanding, Hulu Langat yang dipenuhi lumpur dan kereta yang digenangi banjir.

Misi itu mengabungkan 30 sukarelawan Badan Didikan Islam UDA (BADIM) dan Badan Kebajikan Kakitangan UDA (BKKU) yang berganding bahu membantu mencuci dan membersihkan rumah kakitangan terbabit.

Penyelaras program misi berkenaan, Azhar Yop, berkata sukarelawan terbabit bergerak secara berkumpulan menyantuni rumah kakitangan di Hulu Langat iaitu Batu 18, Taman Sri Nanding, Taman Sri Indah, Balakong serta Taman Sri Muda, Seksyen 23 dan 25 Shah Alam dan Meru, Klang.

Menurutnya, menggunakan pelbagai peralatan seperti generator pancutan air untuk mengeluarkan lumpur yang melekat pada lantai rumah mereka turut mencuci pinggan mangkuk, perabot, pakaian, membersih sekitar halaman dan sebagainya.


Sukarelawan wanita berganding bahu mencuci pinggan mangkuk yang dicemari lumpur.


“Hampir semua sukarelawan melahirkan rasa terharu, sedih melihat kerosakan rumah serta harta benda milik kakitangan terbabit termasuk kereta dan motosikal yang digunakan untuk berulang-alik ke tempat kerja.

Yang Dipertua (YDP) BADIM, Mohd Isa Ali dan YDP BKKU, Mohd Nazri Jamiran turut serta sepanjang misi ini sekali gus memberi motivasi serta kata-kata semangat supaya kakitangan terbabit bersabar, tabah menghadapi dugaan ini,” katanya yang juga Timbalan YDP BADIM.

Azhar berkata, di samping itu sebanyak RM15,000.00 turut disumbangkan oleh BADIM termasuk zakat wakalah kepada mangsa banjir untuk membantu mereka membiayai kos membaik pulih rumah serta sebagainya dan bayaran itu dibuat mengikut nilaian kerosakan barangan.


Mohd Isa Ali (kiri) turut bersama-sama sukarelawan membantu membersihkan rumah kakitangan UDA di Taman Sri Murni, Balakong.


Mohd Nazri Jamiran (kanan) turut menyantuni rumah kakitangan UDA yang rosak teruk dalam banjir.


Tambah beliau,  sukarelawan BADIM bersama-sama BKKU sentiasa bersedia menghulurkan tenaga serta bantuan dalam misi kemanusiaan sekiranya berlaku lagi musibah yang menimpa penduduk khusus kakitangan UDA.

“Dalam beberapa tahun lalu sukarelawan BADIM dan BKKU turut membantu mangsa banjir khususnya  yang melanda beberapa negeri seperti di Pulau Pinang, Pahang, Johor, Terengganu dan di Kelantan pada tahun 2014.

 “Misi bantuan ini bukanlah perkara baharu bagi BADIM dan BKKU yang kadang-kadang melangkau sempadan negara bagi menghulurkan sumbangan termasuk dana bagi melengkapkan keperluan asas yang diperlukan penduduk di satu-satu tempat,” katanya. - KitaReporters


Sukarelawan BADIM dan BKKU membantu mangsa banjir di Taman Sri Nanding, Hulu Langat hingga lewat malam.

30
18
0
11
0
You will be interested

Video| Lawaklah! Kena scam dengan suami sendiri! Teruja nak beli kereta Kancil! Mahu jual RM800!

Tular kisah seorang wanita kelihatan sangat teruja apabila lihat kereta Kancil yang mahu dijual dengan harga murah RM800 yang dikongsikan oleh suaminya sendiri

Video| Tolong pak! Kekasih suami ditarik rambut, dibelasah isteri! Dicekup berduaan dalam kereta!

Seorang wanita selingkuh terpaksa jerit minta pertolongan selepas dibelasah, ditarik rambutnya oleh isteri kekasihnya selepas ditangkap berduaan di dalam kereta
Adnan Mohamad in Gaya Hidup 10 hours ago

Video| Ini dia orangnya! Wajah dirakam CCTV masa buat 'kerja'! Dah 2 bulan aktif! Mana mahu lari?

Tular video seorang lelaki curi kasut dan dipercayai kejadian berlaku di kawasan perumahan Putrajaya menerusi rakaman CCTV. Dia dikatakan aktif sejak April 2022
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 16 hours ago

Aishah rasa kelainan bawa Ketentuan Takdir! Ibarat kisah hidupnya! Sebuah cerpen dalam 4 minit!

Lagu Ketentuan Takdir ciptaan Chevy Amry, lirik Habsah Hassan dianggap sebagai sebuah cerpen dalam 4 minit yang liriknya bercerita mengenai kisah hidup Aishah
Fariza Saidin in Gaya Hidup 17 hours ago

Video| Kahwin muda! Keluarga nikahkan lelaki, 15, dan perempuan, 16! Elak zina! Tetap ke sekolah!

Berita perkahwinan secara siri 2 pelajar bawah umur, antara MF,15, dan NS, 16, di Sulawesi diaturkan keluarga kedua-dua belah pihak dengan alasan bagi elak zina
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 20 hours ago