Gaya Hidup 22 May, 2020

Ringkas, menyentuh hati! iklan raya Petronas tetap terbaik!!

@mohd amirul fazli zulkafli
Pernah berkhidmat sebagai wartawan penyiaran. Meminati bidang pertulisan dan akan terus menulis selagi mana ada peluang dan ruang.

Share this

SETIAP tahun pasti kita akan disajikan dengan pelbagai iklan Hari Raya Aidilfitri yang menarik mengikut kreativiti masing-masing. Tenaga Nasional Berhad (TNB), Petronas, Telekom Malaysia (TM) antara nama besar yang sering mewarnai iklan raya kita setiap tahun. : KitaReporters


Namun tahun ini mereka memerlukan idea yang lebih kreatif untuk menghasilkan video raya yang mampu menarik perhatian orang ramai memandangkan tidak boleh jalankan pergambaran seperti tahun sebelum ini. 

Selain itu, kita pula berdepan dengan isu lebih besar iaitu pandemik Covid-19.

Ini memaksa rakyat mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan PKP Bersyarat (PKPB) serta SOP-SOP yang berkaitan dengannya.

Kita tak boleh merentas negeri, maka tak boleh balik kampung!!

Kredit video Petronas 


Oleh itu, Petronas telah tampilkan idea iklan raya menggunakan animasi kartun dengan tajuk 'Antara Dua Jendela'.

Biarpun menggunakan animasi, ia tetap menyentuh dan mesej itu sampai ke sanubari penonton. 

Video kali ini dilihat lebih ringkas dengan loghat Perak dan mudah difahami di mana ia menceritakan dua keluarga yang hadapi situasi berbeza setiap kali hari raya. 


Bagi Mak Teh, sambutan  hari raya beliau setiap tahun begitu meriah apabila anak-anaknya pulang beraya di kampung bersama cucu tercinta. 

Manakala Pak Tam pula tidaklah semeriah Mak Teh. Patut la monyok je muka Pak Tam setiap kali hari raya. 


"Pak Tam, gulanya mana gula" Mak Teh.


Dalam video ini juga terselitkan unsur komidi apabila Mak Teh sering kali usik manja Pak Tam dengan meminta gula setiap kali malam raya. 

Pak Tam ini pun, tak kan tak faham lagi, Mak Teh nak mencuba tu, dua dua duduk seorang, kan molek bersatu!! 

Namun begitu, apabila tahun ini anak-anak tidak dapat pulang beraya di kampung akibat COVID-19, Pak Tam akhirnya berlembut hati berbaik dengan Mak Teh pergi jumpa Mak Teh siap bawa gula lagi. Pada akhir video, dapat dilihat biarpun anak-anak jauh, tetapi masih boleh berjumpa dalam alam maya dengan panggilan video. 

Mungkin video kali ini tidak setanding seperti tahun sebelum ini, tetapi pujian harus diberikan kepada mereka kerana berjaya juga hasilkan video raya kali ini.

Mesej yang boleh dipelajari kali ini, anak-anak yang tidak dapat pulang itu, sentiasalah berhubung dengan keluarga agar rindu mereka terubat dan sunyi itu tidak terasa.

Bagi anak-anak yang memang jarang balik kampung, usah jadikan alasan tidak dapat balik beraya tahun ini untuk anda pulang beraya, tak kan nak tunggu raya baru nak pulang kampung. - KitaReporters

Kebahagiaan yang dirindui sebenarnya ada di depan mata. Namun ia akan terlihat dengan hati yang dibuka. Saksikan kisah cinta yang merentasi jarak dan masa. Selamat Hari Raya Istimewa daripada PETRONAS. 


1
1
1
1
0
You will be interested

Video| Takut kena saman? Cuba ini! Wanita guna coli, seluar dalam tutup nombor plat motosikal!

Gara-gara takut kena tindakan atas kesalahan trafik, seorang penunggang motosikal tutup nombor plat gunakan coli warna kelabu, seluar dalam warna merah jambu

Video| Syabas Ayez Shaukat-Fonseka! Ahli gusti Malaysia muncul di TV Amerika! Reality of Wrestling!

Ayez Shaukat-Fonseka Farid berada di Texas, Amerika Syarikat untuk terbabit dalam 6 episod rancangan Reality of Wrestling bagi tayangan di televisyen negara itu
Khadijah Ibrahim in Gaya Hidup 11 hours ago

Video| Puteri Sarah vs Ira Kazar! Saman selepas 4 tahun diam diri, pulang umrah, solat istikarah!

Puteri Sarah Liyana Megat Kamaruddin akhirnya ambil tindakan undang-undang terhadap Ira Kazar sebagai orang ketiga yang ganggu rumah tangga dan kehidupannya
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 19 hours ago

Tolong kami! Bantu Ooi Eow Jin! Perlu rawatan Alzheimer! Anak hidapi tumor otak! Positif Covid-19!

Sebak hati tatkala menatap foto Ooi Eow Jin, 84, dan anaknya, Raymond Ooi, 57. Eow Jin hidap Alzheimer, manakala Raymond hidap tumor otak. Kini positif Covid-19
Khadijah Ibrahim in Gaya Hidup 1 day ago