Gaya Hidup 16 Dec, 2020

Video| 1.6j tontonan! Kolaborasi Omar & Hana dan Mufti Menk!

@fariza saidin
Editor pertama Majalah HAI dan sidang redaksi Majalah WANITA (Utusan). Asst Chief Sub UM. Pemenang Anugerah Kewartawan Majalah IAM 1997, Wartawan cum Blogger @ www.farizasaidin.com.

Share this

Siri animasi Islamik popular ‘Omar & Hana’ yang baru-baru ini menjalinkan kolaborasi bersama tokoh pendakwah antarabangsa, Ismail Ibn Tata Menk mendapat sambutan hangat apabila berjaya melepasi angka lebih 1.6 juta tontonan (setakat tengah malam 15 Disember 2020) melalui saluran rasmi YouTube Omar & Hana versi bahasa Inggeris. : KitaReporters



Lagi kisah-kisah berkaitan animasi:

https://kitareporters.com/search?search=animasi


Ismail Ibn Tata Menk atau lebih mesra dikenali sebagai Mufti Menk menyertai dunia animasi 'Omar & Hana' dalam watak 3D-nya sendiri waima mampu menarik minat kanak-kanak untuk bersama mendengar ceriteranya.

Antara topik-topik yang diketengahkan meliputi sejarah keluarga Rasullullah SAW, keistimewaan kelahiran Baginda serta cinta Baginda terhadap binatang



Amat menarik sekali topiknya waima jika anak-anak tidak mahu ketinggalan lagi jangan lupa saksikan episod ke-5 iaitu yang terakhir kolaborasi istimewa ini  pada Sabtu, 19 Disember 2020, pada jam 7 malam dalam saluran YouTube rasmi Omar & Hana (versi bahasa Inggeris).

Pendek kata, siri pendek 5 episod berdurasi 2-4 minit itu dihasilkan dengan tujuan menggalakkan kanak-kanak untuk mengenali serta mencintai Rasulullah SAW melalui penceritaan dan animasi yang menarik. 




Kolaborasi bersama Mufii Menk ini merupakan salah satu strategi antarabangsa syarikat Digital Durian untuk menjangkau kanak-kanak beragama Islam di seluruh dunia menerusi platform TV mahupun digital. 

Sejak dilancarkan tahun 2017 lalu, saluran YouTube 'Omar & Hana' versi bahasa Melayu dilanggani lebih 4 juta peminat dan merekodkan 1.8 bilion tontonan, manakala saluran versi bahasa Inggeris pula mencatatkan hampir 600,000 langganan dan 230 juta jumlah tontonan. 

“Alhamdulillah, kerjasama kami dengan Mufti Menk, seorang pendakwah yang cukup terkenal pada peringkat antarabangsa, dapat membantu jenama Omar & Hana untuk menjangkau lebih ramai kanak-kanak beragama Islam di seluruh dunia. 

“Di Digital Durian, kami beraspirasi untuk menyajikan kandungan yang bersesuaian buat semua lapisan masyarakat agar masing-masing mendapat manfaat sepenuhnya daripada mesej dan pengajaran yang disampaikan oleh siri animasi Omar & Hana ini,” ujar Ketua Pegawai Eksekutif  syarikat penerbitan Digital Durian, Sinan Ismail.

Sementara itu, Penerbit ‘Omar & Hana’, Fadilah A. Rahman berharap anak-anak dan ibu bapa dapat menikmati episod- episod istimewa bersama Mufti Menk ini sambil menggalakkan semua yang menonton dapat memberi maklum balas agar pihak produksi boleh sentiasa menghasilkan sajian kandungan yang terbaik untuk santapan audiens. 

“Kolaborasi kami bersama Mufti Menk diumpamakan sebagai satu impian yang telah menjadi kenyataan. Dengan pencapaian ini, kami lebih yakin dengan hasil produksi kami dan akan sentiasa memperkasakan usaha untuk menghasilkan lebih banyak lagi kandungan yang bermutu tinggi,” tambah Fadilah.



Apa pula komen tokoh Islam antarabangsa itu, Mufti Menk?

“Omar & Hana merupakan sebuah siri animasi ‘edutainment’ yang penuh bermakna dan sarat dengan nilai murni. Dari peringkat awal lagi, kita harus menggalas tanggungjawab untuk menggalakkan anak-anak kita untuk menonton kandungan yang bukan sahaja menghiburkan tetapi dapat mendidik generasi baharu ini dengan lebih baik, ” ujar Mufti Menk.

Siri animasi Omar & Hana bersiaran di Astro Ceria setiap Jumaat, jam 11 pagi. Kesemua episod 'Omar & Hana' boleh distrim secara eksklusif bagi pelanggan Astro melalui aplikasi Astro GO. 

Untuk maklumat lanjut mengenai Omar & Hana, layari www.omarhana.com. - KitaReporters


You will be interested

Malunya! Atlet orang berlatih belakang rumah menang emas Olimpik! Atlet kita layak pun tidak!

Kejayaan atlet angkat berat Filipina Hidilyn Diaz rangkul emas Sukan Olimpik 2020 dapat perhatian rakyat Malaysia kerana Hidilyn jalani latihan di Jasin, Melaka

‘Aunty’ Rafidah buka rahsia kejayaan Hidilyn Diaz! Atlet kita kalau nak berjaya, ikut cara dia!

Rafidah Muhammed bangga dengan kejayaan emas atlet Olimpik dari Filipina Hidilyn Diaz apatah lagi ia dicapai hasil latihan di garaj rumahnya di Jasin, Melaka
Rodli Nayan @ Rodly Fadly in Gaya Hidup 2 hours ago

Sayonara Olimpik! Hampanya trio manis Malaysia! Tapi Ganbatte Tokyo buat si seksi Alica Schmidt!

3 si cantik manis - Farah An, Liu Yin, Mun Yee - dalam kontinjen Malaysia di Tokyo mengucapkan ‘sayonara' (selamat tinggal) Sukan Olimpik Tokyo 2020) lebih awal
Abdul Hafiz Ahmad in Gaya Hidup 19 hours ago

Terengganu sasar 40% penduduk dapat vaksin COVID-19 akhir Ogos 2021! Boleh beralih ke Fasa 3 PPN

Terengganu bertekad untuk capai sasaran 40% kadar penduduk negeri itu dapat suntikan vaksin COVID-19 menjelang akhir Ogos 2021 agar dapat beralih ke Fasa 3 PPN
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 19 hours ago

Video| Kucing buat hal! Kesian pemuda kena kacau semasa solat! Sorry Mas, Oyen cuba gigit kaki!

Tular sebuah video seekor kucing berwarna oren ganggu seorang individu yang sedang khusyuk tunaikan solat sebagai imam bersama seorang rakannya di sebuah masjid
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 1 day ago