Gaya Hidup 16 Dec, 2020

Video| 1.6j tontonan! Kolaborasi Omar & Hana dan Mufti Menk!

@fariza saidin
Editor pertama Majalah HAI dan sidang redaksi Majalah WANITA (Utusan). Asst Chief Sub UM. Pemenang Anugerah Kewartawan Majalah IAM 1997, Wartawan cum Blogger @ www.farizasaidin.com.

Share this

Siri animasi Islamik popular ‘Omar & Hana’ yang baru-baru ini menjalinkan kolaborasi bersama tokoh pendakwah antarabangsa, Ismail Ibn Tata Menk mendapat sambutan hangat apabila berjaya melepasi angka lebih 1.6 juta tontonan (setakat tengah malam 15 Disember 2020) melalui saluran rasmi YouTube Omar & Hana versi bahasa Inggeris. : KitaReportersLagi kisah-kisah berkaitan animasi:

https://kitareporters.com/search?search=animasi


Ismail Ibn Tata Menk atau lebih mesra dikenali sebagai Mufti Menk menyertai dunia animasi 'Omar & Hana' dalam watak 3D-nya sendiri waima mampu menarik minat kanak-kanak untuk bersama mendengar ceriteranya.

Antara topik-topik yang diketengahkan meliputi sejarah keluarga Rasullullah SAW, keistimewaan kelahiran Baginda serta cinta Baginda terhadap binatangAmat menarik sekali topiknya waima jika anak-anak tidak mahu ketinggalan lagi jangan lupa saksikan episod ke-5 iaitu yang terakhir kolaborasi istimewa ini  pada Sabtu, 19 Disember 2020, pada jam 7 malam dalam saluran YouTube rasmi Omar & Hana (versi bahasa Inggeris).

Pendek kata, siri pendek 5 episod berdurasi 2-4 minit itu dihasilkan dengan tujuan menggalakkan kanak-kanak untuk mengenali serta mencintai Rasulullah SAW melalui penceritaan dan animasi yang menarik. 
Kolaborasi bersama Mufii Menk ini merupakan salah satu strategi antarabangsa syarikat Digital Durian untuk menjangkau kanak-kanak beragama Islam di seluruh dunia menerusi platform TV mahupun digital. 

Sejak dilancarkan tahun 2017 lalu, saluran YouTube 'Omar & Hana' versi bahasa Melayu dilanggani lebih 4 juta peminat dan merekodkan 1.8 bilion tontonan, manakala saluran versi bahasa Inggeris pula mencatatkan hampir 600,000 langganan dan 230 juta jumlah tontonan. 

“Alhamdulillah, kerjasama kami dengan Mufti Menk, seorang pendakwah yang cukup terkenal pada peringkat antarabangsa, dapat membantu jenama Omar & Hana untuk menjangkau lebih ramai kanak-kanak beragama Islam di seluruh dunia. 

“Di Digital Durian, kami beraspirasi untuk menyajikan kandungan yang bersesuaian buat semua lapisan masyarakat agar masing-masing mendapat manfaat sepenuhnya daripada mesej dan pengajaran yang disampaikan oleh siri animasi Omar & Hana ini,” ujar Ketua Pegawai Eksekutif  syarikat penerbitan Digital Durian, Sinan Ismail.

Sementara itu, Penerbit ‘Omar & Hana’, Fadilah A. Rahman berharap anak-anak dan ibu bapa dapat menikmati episod- episod istimewa bersama Mufti Menk ini sambil menggalakkan semua yang menonton dapat memberi maklum balas agar pihak produksi boleh sentiasa menghasilkan sajian kandungan yang terbaik untuk santapan audiens. 

“Kolaborasi kami bersama Mufti Menk diumpamakan sebagai satu impian yang telah menjadi kenyataan. Dengan pencapaian ini, kami lebih yakin dengan hasil produksi kami dan akan sentiasa memperkasakan usaha untuk menghasilkan lebih banyak lagi kandungan yang bermutu tinggi,” tambah Fadilah.Apa pula komen tokoh Islam antarabangsa itu, Mufti Menk?

“Omar & Hana merupakan sebuah siri animasi ‘edutainment’ yang penuh bermakna dan sarat dengan nilai murni. Dari peringkat awal lagi, kita harus menggalas tanggungjawab untuk menggalakkan anak-anak kita untuk menonton kandungan yang bukan sahaja menghiburkan tetapi dapat mendidik generasi baharu ini dengan lebih baik, ” ujar Mufti Menk.

Siri animasi Omar & Hana bersiaran di Astro Ceria setiap Jumaat, jam 11 pagi. Kesemua episod 'Omar & Hana' boleh distrim secara eksklusif bagi pelanggan Astro melalui aplikasi Astro GO. 

Untuk maklumat lanjut mengenai Omar & Hana, layari www.omarhana.com. - KitaReporters


0
0
0
0
0
You will be interested

Lebih 30 tahun tak bertemu! Reunion satukan semula Aku Budak Sempang! Bersahabat sejak 1960-an!

Kumpulan sahabat Aku Budak Sempang (ABS) Sempang Tajung Kling, Melaka, lahir 1960-an, berjaya adakan reunion selepas hampir 30 tahun tinggalkan kampung halaman

Rosdi Ismail in Gaya Hidup 23 hours ago

Video| Terlupa ambil kad ATM, wanita hilang duit pencennya! Anak rayu tularkan gambar insiden!

Akibat terlupa untuk ambil kad ATM selepas keluarkan wang, seorang wanita telah dicuri wang pencennya yang terdapat di dalam akaun. Laporan polis telah dibuat
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 6 hours ago

Video| Teong Kim dakwa kenyataan TMJ tak benar! Tunku Ismail beri amaran, jangan nak putar belit!

Tunku Ismail dakwa Lim Teong Kim minta gaji €70,000 hingga €80,000 sebulan. Namun dinafikan oleh Teong Kim. TMJ kemudian beri amaran jangan nak cuba putar belit
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Gaya Hidup 14 hours ago

Terima kasih PM! Silap mata BAM! Dihukum 2 tahun, 10 hari ditarik balik! Zii Jia, Jin Wei lega!

BAM buat pusingan-U untuk benar Lee Zii Jia, Goh Jin Wei bertanding dalam semua kejohanan antarabangsa hasil campur tangan Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob
Abdul Hafiz Ahmad in Gaya Hidup 16 hours ago

Video| Jambatan runtuh! Mayat mangsa lemas diusung polis, penduduk terhumban ke dalam sungai!

Seorang anggota polis, 5 penduduk kampung yang sedang usung mayat mangsa lemas terhumban ke dalam sungai setelah jambatan buluh dilalui mereka tiba-tiba runtuh
Adnan Mohamad in Gaya Hidup 18 hours ago