Seni & Sukan 24 Feb, 2022

Keluarga Malaysia infak al-Quran! Kepada hospital, madrasah, sekolah, KAFA di Temerloh dan Chenor!

@rosdi ismail
Berpengalaman sebagai pemberita bersama Berita Harian (BH) bermula pada tahun 1985 hingga 2017. Pada tahun 1991, diserapkan dalam unit penyunting BH di Bangsar, Kuala Lumpur. Kemudian, pada tahun 1997 dipindahkan ke unit pendidikan BH sebagai penyunting

Share this

sHOSPITAL Mesra Ibadat, Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HSHAS), Temerloh, Pahang, sedang mengemas kini semula program keagamaan selepas kelonggaran diberikan dalam aktiviti bersemuka khusus kuliah agama mingguan dengan mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) pandemik Covid-19.

Timbalan Pengerusinya, Dr Ehsan Fadli Affandi, berkata berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pandemik Covid-19 yang ketat sebelum ini menyebabkan pelbagai program keagamaan terpaksa ditangguh dan Pusat Islam hospital juga terpaksa ditutup kepada orang ramai.

Menurutnya, beberapa bulan lalu pusat itu dibuka semula kepada orang ramai untuk membolehkan mereka menunaikan solat khususnya di samping menelaah buku agama yang tersedia sementara berehat menunggu waktu untuk berurusan dengan pihak hospital dan sebagainya.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan Keluarga Malaysia

Dr Ehsan Fadli Affandi (tengah) menerima infak al-Quran bagi pihak Hospital Sultan Haji Ahmad Shah.


"Apabila program keagamaan diaktifkan semula kami amat berharap orang ramai yang mengambil peluang mendengar ceramah mingguan yang diadakan umpamanya mematuhi SOP tetapkan serta peraturan lain seperti penggunaan pelitup muka dan jarak ketika bersolat,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam majlis ringkas menerima infak al-Quran yang dianjurkan oleh Pusat Jagaan Mahmudah (PJMM), Pusat Jagaan Nur Hasanah (PJNH), dari Semenyih dan Beranang, Selangor serta Sahabat Kelas al-Quran, Bandar Tun Hussein Onn (BTHO), Cheras, Selangor pada 19 Februari 2022 lalu.

Majlis infak al-Quran itu adalah program kedua ‘Kasihku Tertumpah di Pahang’ apabila PJMM dan PJNH berkenaan terus menerima derma serta infak daripada orang ramai dan pelbagai pihak mahukan naskhah al-Quran diagihkan kepada pusat agama, tahfiz, masjid  serta surau yang terjejas banjir pada awal tahun 2022 ini.

Pada 13 Februari 2022 lalu, pusat berkenaan sudah mengagihkan 600 naskhah al-Quran, kelengkapan solat dan barangan makanan keperluan asas kepada pusat tahfiz dan keluarga yang terjejas dalam banjir itu. Pada Sabtu, 19 Februari 2022 lalu pula mereka mengagihkan lebih 200 naskhah lagi al-Quran, surah Yasin dan buku agama yang diinfak orang ramai.

Dr Ehsan menyifatkan infak al-Quran yang diterimanya itu sebagai dorongan untuk mempergiatkan program keagamaan di Hospital Mesra Ibadat berkenaan terutama apabila umat Islam akan menyambut bulan Ramadan tidak lama lagi.

“Bersama barisan ahli jawatankuasa, saya akan membuat perancangan yang sebaik mungkin terutama untuk manfaat semua pihak di samping mengambil kesempatan kelonggaran dalam situasi pandemik Covid-19 sekarang,” katanya.


Mudir Madrasah Ribat At Taufiq, Kampung Pantai, Chenor, Pahang, Ahmad Rujhan Sulaiman (tiga dari kanan) menerima infak al-Quran dari PJMM dan PJNH pada 19 Februari 2022.


Sementara itu Mudir Madrasah Ribat At Taufiq, Kampung Pantai di Chenor, Pahang, Ahmad Rujhan Sulaiman melahirkan rasa bersyukur kerana menerima infak al-Quran dan sumbangan daripada orang ramai.

Menurutnya, al-Quran yang diinfakkan itu akan digunakan pelajar madrasah berkenaan bagi menggantikan al-Quran yang rosak digenangi banjir apabila mereka menyambungkan semula pengajian tidak lama lagi.

Wakil ibu bapa Surau An Nur, Sekolah Kebangsaan (SK) Chenor, Pahang, Nur Hafizah Mahamad, berkata surau itu turut terkesan dengan banjir lalu menyebabkan banyak bahan bacaan rosak digenangi air.

“Infak al-Quran ini akan dimanfaatkan oleh murid untuk mendalami ilmu membaca al-Quran dengan betul disamping memahami maksud setiap ayat apabila disertai terjemahan lengkap,” katanya.


Nur Hafizah (tengah) mewakili ibu bapa menerima infak al-Quran untuk Surau An Nur, SK Chenor.


Guru Besar Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA), Taman Jaya 4, Temerloh, Pahang, Salmah Ali, berkata infak al-Quran itu melengkapkan lagi jumlah al-Quran yang akan digunakan murid dalam kelas hafazan.

“Saya akan meneruskan amanah mereka yang menginfak al-Quran bagi memastikan ia digunakan oleh semua murid dan berharap dapat melahirkan ramai hafazan pada usia muda sebelum mereka melangkah pada peringkat menengah,” katanya.

Pengerusi bersama program infak al-Quran itu, Mohiadin Bahado, berkata mereka masih lagi menerima infak al-Quran dan terpaksa dimasukan dalam perancangan untuk diagihkan kepada pusat tahfiz, masjid atau surau di daerah lain pula khusus yang terjejas dalam banjir.

“Kami berterima kasih kepada semua pihak terutama dermawan sama ada secara berkumpulan atau persendirian yang sudi membantu dalam program infak al-Quran ini, membekalkan kelengkapan solat serta barangan keperluan makanan asas,” katanya. 


Pengelola Sahabat Kelas al-Quran, BTHO, Alias Ahmad menyampaikan infak al-Quran kepada Salmah.


Aktivis masyarakat di Temerloh, Azhar Ahmad membantu menyerahkan infak al-Quran kepada mangsa banjir awal tahun ini di Kampung Gajah Mati, Mentakab.

22
12
0
12
0
You will be interested