Seni & Sukan 26 Feb, 2024

Video| Macam ni pun ada? Duit mas kahwin dikira guna mesin pengira! Didepan pengantin perempuan!

@fauzan uda ahmad
Bekerja dengan Utusan Malaysia dari 1985 hingga 1996. Menjadi wartawah hiburan, koresponden di Jakarta, Indonesia dan Ketua Meja Hiburan. juga bertugas dengan beberapa media lain

Share this


Mas kahwin yang juga disebut mahar merupakan suatu kewajipan untuk diberi pihak pengantin lelaki bagi salah satu syarat sah pernikahan.

Bagi golongan berada sedia memberikan jumlah mas kahwin yang jauh lebih tinggi daripada jumlah kebiasaan. Namun mungkin pernikahan unik ini yang pertama dilaku dengan cara ini.Pihak pengantin perempuan menyediakan sebuah mesin kira wang pada hari akad. Sebelum akad dijalankan, mesin kira wang itu diletakkan di atas meja akad. 

Bakal pengantin lelaki dan wanita diminta menyaksikan jumlah wang yang dikira oleh mesin itu. Turut menyaksi ialah tok kadi, saksi, kaum keluarga dan hadirin. Ia seperti menyaksikan kiraan wang di depan kasier bank.

Setelah jumlah wang itu tepat, barunya upacara akad dijalankan.


Majlis akad ini berlangsung di Pangkalan Banteng, Kotawaringin Barat, Kalimantan Tengah, Indonesia baru-baru ini.

Pernikahan unik itu tular setelah videonya dimuat naik dalam TikTok @vierunicha123marlina pada 22 Februari 2024. Video ini telah ditonton lebih 5 juta kali oleh pengguna TikTok dan menuai beragam komen daripada warganet. - KitaReporters


18
11
0
21
0
You will be interested