Seni & Sukan 01 Feb, 2023

Video| Ayah taja pelancaran album solo pertama Sissy Imann! Ubat merajuk! Selepas dimarahi Mas Idayu!

@fauzan uda ahmad
Bekerja dengan Utusan Malaysia dari 1985 hingga 1996. Menjadi wartawah hiburan, koresponden di Jakarta, Indonesia dan Ketua Meja Hiburan. juga bertugas dengan beberapa media lain

Share this

KISAH Sissy Imann, 27, menangis ketika dimarahi juri Mas Idayu dalam program ‘Famili Duo’ pada minggu keenam pada 22 Januari 2023 menjadi bahan bualan hangat peminat hiburan tanah air sehingga dia merajuk dan membatalkan pelancaran albumnya pada 2 Februari 2023. 

Album solo sulung Sissy Imann yang dirakamkan  di Studio Abbey Road, London, United Kingdom (UK) pada tahun lalu (2022) itu menelan kos tinggi dan masa.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan penyanyi Sissy Imann

Ayahanda sentiasa memberi sokongan kepada kerjaya Sissy Imann

Namun, keprihatinan ayah yang melihat anak gadisnya bekerja keras untuk menyiapkan projek rakaman album, mendorong Muhammad Kamil Mustaffa lebih dikenali sebagai Ayahanda, untuk menganjurkan sendiri majlis pelancaran produk berkenaan pada Khamis, 2 Februari 2023 bagi mengubat kekecewaan Sissy Imann.

Majlis akan diadakan di Pondok Ayahanda, Kajang, Selangor.

"Sebenarnya, Sissy sudah tidak mahu buat majlis pelancaran album. Tetapi saya terpaksa anjurkan kerana ia hadiah kami sekeluarga kepada dia,” kata Ayahanda.

Ayahanda yang melihat bakat seni Sissy sejak kecil mahu melihat bakat anaknya berkembang menjadi salah satu penyanyi terbaik di Malaysia.Sissy Imann berjaya memberi persembahan baik dalam minggu ketujuh Famili Duo dan berjaya ke peringkat akhir

Mohammad Kamil berkata, pencapaian dan hasil titik peluh Sissy wajar diberi penghargaan selayaknya. Malah, katanya, Sissy tidak sabar menanti hari bersejarah itu.

"Sissy adalah penyanyi wanita tempatan pertama yang merakamkan lagu di Studio Abbey Road dan itu bukan calang-calang studio.

"Segala persiapan untuk menjayakan rakaman album di studio tersohor itu adalah hasil usahanya sendiri. Jadi, Sissy layak diraikan dan dihargai.

"Sissy tampak gembira untuk melancarkan album pertamanya itu. Semangatnya pun sudah mula kembali," kata Ayahanda.

Sissy Imann yang menangis selepas mengadakan persembahan pada minggu keenam terpaksa dipujuk oleh Naim.

Ayahanda turut hadir bagi menyaksikan Sissy Imann dan sepupunya Naim Daniel bertanding dalam ‘Famili Duo’ pada minggu ketujuh bagi memberi sokongan.

Dengan memberi tumpuan dalam persembahan pada minggu ketujuh, duo Sissy dan Naim berjaya menduduki tangga keempat bagi membolehkan mereka mara ke peringkat akhir pada Ahad, 5 Februari 2023 ini bagi merebut hadiah wang tunai RM100,000.


Sementara itu kerana tawar hati untuk melancarkan album solo pertamanya, Sissy mengambil keputusan membuat jualan amal dengan cuma menawarkan harga RM50 untuk 1,000 keping cakera padat (CD).

Menurut Ayahanda, CD tersebut habis terjual dalam tempoh kurang dua jam selepas 'link' (pautan) dibuka baru-baru ini. 

Tambahnya, walaupun Sissy lebih dulu membuat pengumuman dalam Instagram mahu menjual album itu dengan nilai RM20, namun kebanyakan pembeli didapati sanggup membayar dengan harga setimpal untuk memperolehnya.

"Rata-rata yang membeli itu daripada pelbagai latar kerjaya dan peringkat usia, termasuk kebanyakan mereka adalah 'collector' (pengumpul) cakera padat," katanya.

Seribu CD dibuat jualan amal pada harga RM20 sekeping.


Sementara itu Sissy membuat penjelasan bahawa dia bukan marah kepada juri Mas Idayu yang memberinya teguran pedas. Sebaliknya dia kecewa kepada dirinya sendiri kerana tidak menyampaikan lagu ‘Jampi’ dalam versi keroncong dengan baik. Ini kerana Sissy juga adalah guru vokal dan punya ijazah dalam bidang muzik. - KitaReporters

12
10
0
12
0
You will be interested