Gaya Hidup 21 Jan, 2022

Macam mana tu? 10 individu bilionair berjaya gandakan kekayaan! Pada saat dunia dilanda COVID-19!

@zuhayati yazid
Memulakan kerjaya sebagai penulis sejak 2007 dan masih teruskan mewarnai dunia penulisan sehingga kini.

Share this


SETIAP individu yang hidup di muka bumi pasti mempunyai impian untuk menjadi kaya, namun tidak semua mampu merealisasikan impian berkenaan.

Malah kehadiran 'tetamu tidak diundang' COVID-19 membuatkan lebih ramai menderita bukan sahaja terpaksa berkurung di rumah dalam tempoh yang lama tetapi juga menyebabkan ada yang hilang punca pendapatan sehingga menjejaskan ekonomi keluarga.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan bilionair


ELON MUSK 


Biarpun begitu ada pula yang mampu menggandakan kekayaan pada saat orang lain sedang berjuang meneruskan kehidupan ke arah yang  lebih sempurna pada saat dunia sedang bergolak.

Antaranya, 10 lelaki terkaya di dunia ini berjaya menggandakan kekayaan mereka selama dua tahun pertama pandemik COVID-19 ketika kemiskinan dan ketidaksamaan meningkat.

Menerusi taklimat yang diterbitkan sebelum sidang kemuncak mini pemimpin dunia secara maya sempena Forum Ekonomi Dunia, Oxfam berkata, kekayaan individu berkenaan melonjak dari AS$700 bilion (RM2.92 trilion) kepada AS$1.5 trilion (RM6.27 trilion) pada kadar purata AS$1.3 bilion (RM5.43 bilion) sehari.


MARK ZUCKERBERG


Oxfam, konfederasi badan amal yang memberi tumpuan bagi mengurangkan kemiskinan global berkata kekayaan bilionair memuncak sekali gus menjadi lebih banyak ketika pandemik berbanding 14 tahun sebelumnya, ketika ekonomi dunia mengalami kemelesetan terburuk sejak Wall Street Crash pada 1929.

Ia menyifatkan ketidaksamaan itu sebagai 'keganasan ekonomi', selain menyumbang kepada kematian 21,000 orang setiap hari berikutan kekurangan akses kepada penjagaan kesihatan, keganasan berasaskan jantina, kebuluran dan perubahan iklim.

Badan amal itu berkata, pandemik menyebabkan 160 juta orang menjadi miskin dengan etnik minoriti bukan kulit putih dan wanita menanggung kesan susulan lonjakan ketidaksamaan.


LARRY PAGE


Laporan itu susulan kajian kumpulan berkenaan pada Disember lalu yang mendapati saham kekayaan global individu terkaya dunia melonjak pada kadar rekod ketika pandemik.

Sehubungan itu Oxfam menggesa pembaharuan cukai dilaksanakan untuk membiayai pengeluaran vaksin di seluruh dunia serta penjagaan kesihatan, penyesuaian iklim dan pengurangan keganasan berasaskan jantina bagi membantu menyelamatkan nyawa.


WARREN BUFFET


Berdasarkan pengiraan kekayaan pada sumber data paling terkini dan komprehensif yang tersedia serta menggunakan Senarai Bilionair 2021 disusun majalah perniagaan AS, Forbes.

Forbes menyenaraikan 10 orang terkaya di dunia iaitu: 

  1. Ketua Tesla dan SpaceX , Elon Musk
  2. Jeff Bezos dari Amazon; 
  3. Pengasas Google, Larry Page dan Sergey Brin
  4. Pengasas Facebook, Mark Zuckerberg
  5. bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Microsoft, Bill Gates dan Steve Ballmer
  6. bekas CEO Oracle, Larry Ellison
  7. pelabur AS, Warren Buffet; serta 
  8. Ketua Kumpulan LVMH, Bernard Arnault. - KitaReporterskkkay

15
12
0
15
0
You will be interested

Kerana Cikgu Nazri Othman! 107 warga pendidik daerah Besut turut derma darah! Sempena Hari Guru!

Cikgu Nazri Othman bukan sahaja jadi idola malah pembakar semangat kepada warga pendidik apabila jadi penderma darah terbanyak dalam kalangan guru di Terengganu

Mohammad Ishak in Gaya Hidup 13 hours ago

Video| Patut kena hempuk! Pejalan kaki hampir dirempuh! Penunggang motosikal langgar lampu merah!

Seorang pejalan kaki sedang melintas tidak diberi peluang melintas oleh penunggang motosikal yang tidak bertanggungjawab lalu dapat reaksi balas pejalan kaki
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 6 hours ago

Video| Sorry naik lori? Kahwin naik lori! Pasangan pengantin diarak naik lori ke majlis kahwin!

Sepasang suami isteri telah memilih untuk berarak ke majlis perkahwinan mereka dengan naik lori bawa barang dengan sangat meriah. Dapat pujian daripada netizen
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 6 hours ago

Video| Bertuah M Nasir! Konsert dapat tajaan! Pembeli tiket dapat tawaran hebat! Ada dinaik taraf!

Konsert Satu Hari Di Hari Raya Bersama Datuk M Nasir, Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) pada 27 Mei 2022 dapat tajaan daripada korporat
Khadijah Ibrahim in Gaya Hidup 10 hours ago

Video| Tarikh kahwin ada! Persiapan 70% siap! Tanda pun dah diberi! Mas Idayu tunggu umum sahaja!

Muhammad Sufian Che Isa bawa rombongan anggota keluarganya dari Pulau Pinang untuk bertemu anggota keluarga Mas Idayu di Kota Tinggi, Johor bagi memberi tanda
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 10 hours ago