Gaya Hidup 23 Jul, 2020

Amaran polis! Pantau anak main TikTok! Jadi umpan pedofilia!

@zul akmar jamaludin
Memulakan kerjaya sebagai wartawan pada 2001 di tabloid Warta Perdana dan juga pernah bertugas di majalah Variapop. Kemudian menyambung kerjaya sebagai wartawan majalah Mingguan Wanita di Kumpulan Media Karangkraf.

Share this

SEBELUM ini aplikasi TikTok menjadi mangsa kecaman kebanyakan masyarakat Malaysia kerana dikatakan tidak berfaedah. Namun, ketika seluruh rakyat Malaysia sedang menjalani tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) lalu, ramai daripada kita memilih untuk memuat turun aplikasi TikTok bagi mengelakkan kebosanan yang melampau di rumah termasuk golongan artis dan selebriti. : KitaReporters


Apa itu Tiktok? Mungkin masih ada yang tidak tahu asal usul aplikasi media sosial ini. 

TikTok juga sebenarnya dikenali sebagai Douyin yang bermaksud video pendek vibrato. Aplikasi ini dilancarkan pada September 2016 oleh Zhang Yimin.

Aplikasi ini sangat popular dalam kalangan golongan mereka di bawah umur dan dikatakan membawa pengaruh buruk.


Terbaharu, ia dikatakan digunakan oleh golongan yang mempunyai minat seks terhadap kanak-kanak atau dipanggil pedofilia.

Justeru, pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerusi laman sosialnya mengingatkan ibu bapa agar memantau anak-anak terutamanya ketika menggunakan aplikasi TikTok.

Memetik laporan beberapa laman sosial luar negara, PDRM menjelaskan aplikasi kegilaan kanak-kanak itu digunakan oleh golongan pedofilia untuk memerangkap mangsa.

“Ibu bapa, sila pantau anak kecil anda bertiktok. Aplikasi TikTok kini menjadi kegilaan setiap lapisan masyarakat, baik di Malaysia mahupun luar negara. 

"Ia menjadi platform untuk mengekspresikan diri dalam bentuk nyanyian, tarian, seni fotografi dan sebagainya.

“Namun demikian, dalam keterujaan menggunakan aplikasi tersebut, tolong ambil peduli mengenai individu yang cuba mengambil kesempatan kepada kanak-kanak (pedofilia).

“Mereka ini akan cuba memanipulasi keseronokan merakam cabaran berTikTok dengan melakukan pengantunan kanak-kanak (child grooming), meminta anak kecil berkenaan menyentuh atau melihat bahagian sulit pada tubuh.

“Rakaman video tersebut kemudiannya mungkin disimpan sebagai koleksi peribadi atau disebarkan kepada individu pedofilia lain.

“Oleh itu ibu bapa sekalian, sila pantau dengan siapa anak kecil anda berTikTok. Pastikan setiap cabaran yang dilakukan sentiasa di bawah pengawasan anda. 

"Sedikit terlalai, anak anda mungkin menjadi mangsa mereka yang tidak bertanggungjawab,” tulis kenyataan tersebut.


Betul!! Sebagai ibu bapa, tanggungjawab anda untuk memantau dan memastikan anak tidak terdedah dengan perkara negatif.

Selain itu, aplikasi TikTok sebenarnya turut mengandungi video-video berfaedah seperti video masakan, pembelajaran dan sebagainya. - KitaReporters

4
3
2
0
11
You will be interested

Video| Takut kena saman? Cuba ini! Wanita guna coli, seluar dalam tutup nombor plat motosikal!

Gara-gara takut kena tindakan atas kesalahan trafik, seorang penunggang motosikal tutup nombor plat gunakan coli warna kelabu, seluar dalam warna merah jambu

Video| Syabas Ayez Shaukat-Fonseka! Ahli gusti Malaysia muncul di TV Amerika! Reality of Wrestling!

Ayez Shaukat-Fonseka Farid berada di Texas, Amerika Syarikat untuk terbabit dalam 6 episod rancangan Reality of Wrestling bagi tayangan di televisyen negara itu
Khadijah Ibrahim in Gaya Hidup 8 hours ago

Video| Puteri Sarah vs Ira Kazar! Saman selepas 4 tahun diam diri, pulang umrah, solat istikarah!

Puteri Sarah Liyana Megat Kamaruddin akhirnya ambil tindakan undang-undang terhadap Ira Kazar sebagai orang ketiga yang ganggu rumah tangga dan kehidupannya
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 16 hours ago

Tolong kami! Bantu Ooi Eow Jin! Perlu rawatan Alzheimer! Anak hidapi tumor otak! Positif Covid-19!

Sebak hati tatkala menatap foto Ooi Eow Jin, 84, dan anaknya, Raymond Ooi, 57. Eow Jin hidap Alzheimer, manakala Raymond hidap tumor otak. Kini positif Covid-19
Khadijah Ibrahim in Gaya Hidup 1 day ago