Gaya Hidup 03 Sep, 2020

Cipta sejarah! Lagu Siti Nurhaliza 'Aku Bidadari Syurgamu'!

@fauzan uda ahmad
Bekerja dengan Utusan Malaysia dari 1985 hingga 1996. Menjadi wartawah hiburan, koresponden di Jakarta, Indonesia dan Ketua Meja Hiburan. juga bertugas dengan beberapa media lain

Share this
LAGU ‘Aku Bidadari Syurgamu’ (ABS) dendangan Dato Seri Siti Nurhaliza yang dilancar dalam YouTube pada 2 Julai 2020 kini telah mencecah tontonan sebanyak lebih 7.3 juta kali sehingga 5 petang, Khamis 3 September 2020. Tok Ti dalam postingnya dalam Instagramnya @CTDK semalam, Rabu 2 September 2020, mengucapkan terima kasih atas sokongan peminat. : KitaReporters


Terima kasih Tok Ti dalam Instagramnya.


Lagi cerita-cerita berkaitan Siti Nurhaliza:

https://kitareporters.com/search?search=siti+nurhaliza


Sementara itu, Ippo Hafiz yang merupakan pencipta lagu ‘Aku Bidadari Syurgamu’ mahu melihat suatu masa nanti Tok Ti menyampaikan lagu itu dengan susunan muzik orkestra yang besar.

Tontonan lebih 7.3 juta penonton dalam YouTube selepas sebulan dilancar satu pencapaian baru dalam industri muzik tempatan.


Bagi Ippo, dia tahu ia hanya mimpi, tetapi dengan doa semua, ia tidak mustahil dengan izin Tuhan.

‘Aku Bidadari Syurgamu’ adalah lagu latar atau runut bunyi (soundtrack) bagi drama ‘7 Hari Mencintaiku 2’ di TV3. Ia merupakan lagu pertama ciptaan Ippo Hafiz untuk Tok Ti dan berterima kasih kerana lagu itu dipilih sebagai lagu utama dalam album terbaru Tok Ti, ‘ManifestaSITI2020’.

Bagi Ippo dia sudah menghantar demo lagu kepada Tok Ti sejak 10 tahun lalu tetapi tidak pernah diterima dan akhirnya Tok Ti menerima lagu 'Aku Bidadari Syurgamu'.


Pencapaian lebih 7 juta tontonan bagi lagu tersebut dalam tempoh sebulan dilancarkan adalah satu sejarah dalam perkembangan muzik tanah air.

Sementara itu, lagu ‘Aku Bidadari Syurgamu’ nyanyian Tok Ti  itu berjaya memecah rekod RIMChart (Carta RIM) sebagai lagu domestik yang berjaya mendapat tempat ke-3 dalam carta Top 20 setanding bersama lagu-lagu International.

Tok Ti dalam Instagramnya, menunjukkan RIMChart Top 20 Domestic Week 34 (14/08/20 - 20/08/20).

Pencapaian lagu 'Aku Bidadari Syurgamu' dalam RIMChart


Menurut Tok Ti, ini adalah rekod tertinggi yang pernah dicapai oleh sebuah lagu domestik di dalam RIMChart.  Kali terakhir pernah dicapai oleh kumpulan Insomniacks di tangga ke-5 pada tahun 2019.

Berikut ialah tulisan penuh Tok Ti dalam Instagramnya:

"Kita tak pernah tahu, apa yang akan berlaku di hadapan, Sewaktu kita melintasi detiknya, kita sedar, itulah sebahagian daripada cita-cita serta doa kita.

"Lalu dipermudahkan, dalam masa yang tidak kita jangkakan. Jalan ke 25 tahun di dalam industri, ini sesuatu yang saya rasa bagai mimpi. Saya tidak bermula dengan era internet, teknologi dan digital pada awal dulu, seiring masa berjalan, saya tidak mahu ketinggalan.

"Seiring masa berjalan, peminat-peminat saya masih setia beriringan. Terima kasih semua. 7 juta tontonan #akubidadarisyurgamu di youtube.Terus strim ya!😍"

Ippo Hafiz pula dalam balasannya kepada tulisan Tok Ti mencatatkan:

“Saya hari hari dengar @ctdk ❤️. Saya masih berharap jika di suatu hari nanti dapat lihat tokti beraksi dengan lagu ini dengan susunan Orchestra yang besar✨. Saya tahu ianya mimpi, tapi dengan doa semua🌸, Ianya tidak mustahil dengan izin Tuhan🤲🏻.” - KitaReporters

9
1
0
0
1
You will be interested

Video| Tahniah Noraniza! Cipta rekod MBOR! 565 penari! Paling ramai buat persembahan irama Malaysia!

Noraniza Idris lakar sejarah apabila terima pengiktirafan MBOR apabia berjaya himpunkan jumlah penari paling ramai (565 orang) dalam persembahan Irama Malaysia

Video| Ada Getaran Cinta Di Jiwa Shila Amzah? Sharnaaz tonton live GV9! Bahan usikan Elly Mazlein!

Kehadiran Sharnaaz Ahmad antara beberapa selebriti yang hadir sebagai penonton pada minggu kedua pertandingan GV9 tarik perhatian ramai dan jadi bahan usikan
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 1 hour ago

Video| Allah lindungi anak aku! Rider tulis emergency contact pada beg! Bapa tersentuh, jadi sebak!

Seorang bapa berasa sebak lihat satu tulisan pada beg makanan GrabFood anaknya yang bekerja sebagai rider atau penghantar makanan turut jentik emosi orang ramai
Fitri Hazim in Gaya Hidup 4 hours ago

Video| Jangan jadi pak lahap sangat mak ayah! Buruk betul perangai! Ingat orang belakang jugak!

Tular video sejumlah pengunjung di sebuah ekspo jualan barangan bayi yang beli barangan dengan sangat banyak sehingga tidak beri peluang orang lain untuk beli
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 22 hours ago

Keluarga Malaysia berpakaian tradisional! Majlis penutupan program Sambutan Bulan Kemerdekaan SPiRa!

Berpakaian tradisional pelbagai bangsa dan kaum Keluarga Malaysia jadi acara kemuncak majlis penutupan program Sambutan Bulan Kemerdekaan SK Pintas Raya (SKPR)
Rosdi Ismail in Gaya Hidup 1 day ago