Gaya Hidup 28 Dec, 2020

Pancing ikan darat! Program memancing musim tengkujuh meriah

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

MUSIM tengkujuh yang belum reda di negeri Terengganu tidak menghalang pihak tertentu menganjurkan pelbagai program bagi memeriahkan suasana musim tersebut mengikut kesesuaian keadaan setempat. Tidak ketinggalan ialah Kampung Tok Has, dekat Jertih, Terengganu. : KitaReporters


Wanita warga emas turut memeriahkan program pertandingan memancing anjuran Pemuda UMNO Kampung Tok Has, Jertih.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan memancing:

https://kitareporters.com/search?search=memancing


Penduduk Kampung Tok Has, dekat Jertih, Terengganu memanfaatkan keadaan tengkujuh yang datang pada setiap hujung tahun dengan menyertai aktiviti memancing ikan di sawah atau tali air di kampung tersebut.

Ini kerana kebanyakan parit di kampung tersebut yang digenai air hujan menyebabkan banyak terdapat ikan darat di kawasan yang berair.


Sebahagian peserta kanak-kanak yang menyertai pertandingan memancing ikan darat


Peluang tersebut digunakan oleh Pemuda UMNO Kampung tersebut dengan kerjasama Pemuda DUN Kuala Besut untuk menganjurkan program memancing ikan darat sebagai sebahagian aktiviti riadah selain dapat merapatkan hubungan antara penduduk.

Program sepetang  yang berlangsung di kampung tersebut tidak sia-sia apabila lebih 50 peminat pemancing menyertai pertandingan berkenaan.


Wan Najmuddin Wan Mohd Yusof


Pengerusi penganjur Wan Najmuddin Wan Mohd Yusof berkata, program itu amat menarik apabila ia bukan sahaja disertai orang dewasa malah golongan belia, kanak-kanak sekolah dan warga emas turut mengambil bahagian.


Suasana meriah penduduk kampung yang menyertai pertandingan memancing ikan darat di Kampung Tok Has, Jertih


Katanya, penganjur amat beruntung kerana penajaan hadiah bagi menjayakan program tersebut mendapat sokongan Ahli Parlimen Besut, Datuk Seri Idris Jusoh dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman.

“Alhamdulillah program ini dapat dijalankan dengan lancar dan penganjur turut mengawasi peserta bagi mengelak keadaan tidak diingini berlaku kerana ia membabitkan keadaan tali air yang dalam,” katanya.


ADUN Kuala Besut Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman menyampaikan hadiah kepada peserta.


Wan Najmuddin berkata, apa yang menarik penduduk kampung daripada pelbagai lapisan usia turut memberi sokongan bagi memeriahkan program berkenaan.

Beliau berkata, penganjur turut menyediakan beberapa hadiah berdasarkan kategori yang ditetpkan termasuk ikan paling besar, paling kecil dan paling banyak diperolehi pemancing.


Tengku Zaihan menyampaikan beg sekolah kepada seorang perserta cilik


“Kejayaan penganjuran program itu mendorong pihaknya untuk menganjurkan lagi program serupa pada masa akan datang,” katanya.

Tengku Zaihan yang turut hadir menyaksikan program tersebut kemudian menyampaikan hadiah kepada peserta yang berjaya dalam pertandingan itu. - KitaReporters

You will be interested

Kurang tepat, membebankan! SAM mahu SOP kepada media buat liputan bola sepak dikaji semula!

SAM rayu beberapa peraturan kepada media untuk buat liputan pertandingan bola sepak dikaji semula kerana ia dianggap kurang tepat, agak membebankan dan mengarut

PKPP di Terengganu mulai 5 Mac 2021: Aktiviti keagamaan di masjid, surau dibenar diperluaskan

Penganjuran aktiviti agama di masjid, surau seluruh Terengganu akan dibenarkan susulan daripada pelaksanaan PKPP yang akan berkuat kuasa pada Jumaat 5 Mac 2021
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 3 days ago

Pengantin lelaki dihumban keluar dari rumah tingkat dua! Sebab tak mampu sedia hantaran mahal!

Bakal pengantin lelaki alami cedera patah tulang selepas dicampak keluar lalu tingkap dari tingkat dua bangunan kediaman di Mesir oleh ahli keluarga tunangnya
Amil Abdullah Saiby in Gaya Hidup 4 days ago

Pak Mat Serunding teruskan resipi arwah ibu! Kini sibuk dengan kedatangan Ramadan, hari raya!

Mohamed Ismail atau Pak Mat Serunding dari Kampung Laut, Tumpat semakin sibuk dengan kedatangan bulan Ramadan dan musim perayaan. Turut hasilkan serunding arnab
Rosdi Ismail in Gaya Hidup 5 days ago

Video| Erul Samah 'Tak Bisa' tolak imej K-Pop! Cipta single terbaharu lebih hebat, bertenaga!

Erul Samah cipta lagu Tak Bisa bagi kembali hangatkan industri muzik setelah hampir dua tahun menyepi. Masih dengan imej K-Pop dengan fokus kepada kekuatan lagu
Fariza Saidin in Gaya Hidup 5 days ago