Gaya Hidup 09 Jan, 2022

Video| Shahir atasi Nash jadi juara Hijrahkan Laguku! Hanya 1 mata! Nak perjuang muzik Islamik!

@fauzan uda ahmad
Bekerja dengan Utusan Malaysia dari 1985 hingga 1996. Menjadi wartawah hiburan, koresponden di Jakarta, Indonesia dan Ketua Meja Hiburan. juga bertugas dengan beberapa media lain

Share this

PERSAINGAN sengit antara Shahir Zawawi dan Datuk Nash dalam menentukan siapa yang diisytihar juara program realiti hiburan berunsur Islam ‘Hijrahkan Laguku’ musim 1 (HL1) anjuran TV AlHijrah pada Sabtu, 8 Januari 2022. 

Dengan perbezaan cuma satu markah iaitu 72 dan 71, akhirnya Shahir diumum sebagai juara musim pertama HL.

Sebelum ini, penonton di rumah menjangka Nash yang akan diumum juara berdasarkan pujian yang diberi ketiga-tiga juri iatu Fauzi Marzuki, Hazamin Inteam dan Ustaz Don Daniyal Don Biyajid.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan pertandingan menyanyi


Syahir akan memperjuangkan muzik IslamikMalah ketika pengumuman, Syahir atau nama penuhnya, Ahmad Shahir Zawawi sendiri terkejut dan mengambil sedikit masa untuk pergi menerima hadiah.

Pemarkahan berdasarkan 80 peratus dari juri tetap dan 20 peratus dari undian penonton.

Shahir menghijrahkan lagu ‘Madah Berhelah’ yang dipopular oleh Ziana Zain menjadi  ‘Madahku’ bagi menerima hadiah utama RM100,000 yang disampai Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Idris Ahmad.


Syahir cuma menang 1 markah berbanding Datuk Nash

Mark Adam dan Iwan mendapat tempat ketiga dan keempat


Tiga peserta peringkat akhir yang lain masing-masing menerima RM20,000. Mereka ialah Datuk Nash, Fikri Mark Adam Abdullah (Mark Adam), 63 markah dan Wan Syahman Wan Yunus (Iwan Syahman), 62 markah.

Kemenangan ini bakal menjadi kemunculan semula  Shahir dalam persada seni tanah air setelah namanya tenggelam selama 10 tahun. Shahir merupakan juara pertandingan realiti Akademi Fantasia musim 8 pada tahun 2000, di Astro Ria.

Dia menghasilkan album pertama pada 2002 dengan lagu popularnya ‘Kebahagiaan Dalam Perpisahan’. Shahir turut ditimpa gossip dengan dikatakan mempunyai hubungan mesra dengan selebriti Erra Fazira.

Shahir kini berhasrat kembali bergiat aktif dalam bidang seni dengan memberi tumpuan membawa seni berunsur Islam.TV AlHijrah perlu menambah baik penganjuran HL bagi musim akan datang dan seterusnya. Peserta patut lebih terbuka dengan meliputi penyanyi wanita.

Hadiah juga patut diberi untuk penulis lirik kerana peranan penulis lirik cukup penting dalam ‘menghijrahkan’ sesebuah lagu. Pembahagian hadiah peserta perlu seimbang.

Jangan hanya juara sahaja menerima hadiah RM100,000 sedangkan tiga yang lain hanya menerima saguhati bernilai RM20,00 setiap seorang. Hadiah untuk peringkat akhir patut dinaikkan kepada RM200,000 dengan tempat pertama menerima RM100,000, kedua (RM50,000), ketiga (RM30,000), keempat (RM20,000).

TV Al-Hijrah perlu mencari beberapa penaja bagi menaikkan kadar hadiah dan terus menjadikan ‘Hijrahkan Laguku’ sebagai program realiti hiburan yang mempunyai ciri bermaruah. - KitaReporters


10
9
0
15
0
You will be interested

Video| Biar betul! Jemaah haji bawa joran ke Mekah! Polis terpaksa rampas kerana tiada keperluan!

Polis Surabaya berkata, pihaknya tahan seorang bakal jemaah haji di Indonesia kerana didapati bawa joran (pancing) ke Mekah semasa periksa barangan jemaah haji

Zuhayati Yazid in Gaya Hidup 19 hours ago

Video| Ambil iktibar daripada filem Mat Kilau! Pertahan tamadun negara bangsa! - Sultan Selangor

Sultan Selangor bertitah supaya pemimpin dan rakyat ambil pengajaran daripada kisah pahlawan Mat Kilau untuk pertahankan tamadun negara bangsa daripada runtuh
Kartini Mohd Noor in Gaya Hidup 8 hours ago

Video| Isu kesihatan mental! Ilham Ajai cipta lagu "Rasa Tak Menipu"! Lagu terbaharu untuk Hazama!

Selepas fasa pandemik, saya terpanggil untuk ketengahkan isu kesihatan mental kerana ia sangat bahaya. Semua pernah melaluinya erasaan kehilangan yang tersayang
Fariza Saidin in Gaya Hidup 11 hours ago

Video| Comel sangat! Ini kereta Kancil ke Minion? Sangat cantik dan unik! Ramai yang terpikat!

Tular video sebuah kereta Kancil dilihat di atas jalan raya dengan gaya yang sangat comel dan menawan hati semua orang. Kelihatan seperti karakter kartun Minion
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 13 hours ago