Gaya Hidup 23 Oct, 2021

Siap siaga hadapi tengkujuh semasa COVID-19! 680 petugas JKNT sedia! SOP PPS juga disediakan!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

Gambar hiasan... Banjir yang melanda Kemaman


JABATAN Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) membuat persiapan bagi menghadapi kemungkinan berlakunya banjir ketika dalam situasi pandemik COVID-19 yang masih lagi menular dalam kalangan komuniti di negeri itu.

Pengarahnya, Datuk Dr Kasemani Embong berkata, pihaknya sentiasa berada dalam keadaan bersiap siaga untuk menghadapi banjir di semua daerah, lebih-lebih lagi dalam tempoh pandemik COVID-19 ini.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan banjir

Dr Kasemani Embong


Katanya, seramai 680 petugas JKNT bersedia membantu mangsa-mangsa banjir di pusat pemindahan sementara (PPS) di seluruh Terengganu. 

Selain itu, katanya, seramai 322 petugas akan mengendalikan aktiviti pencegahan di samping kawalan penyakit sebelum, semasa dan selepas banjir di PPS atau kawasan terjejas banjir

"Setiap pasukan kesihatan itu diwakili tiga anggota yang terdiri daripada penolong pegawai kesihatan persekitaran, pembantu kesihatan awam dan pemandu," katanya.

Beliau berkata, baki 358 petugas daripada 72 pasukan lagi memberikan perkhidmatan pemeriksaan kesihatan, rawatan dan rujukan jika berlaku kejadian kecemasan di PPS

Menurutnya, petugas terbabit termasuklah pegawai perubatan, pembantu pegawai perubatan, jururawat terlatih, jururawat masyarakat dan pemandu yang sentiasa bersiap sedia apabila diarahkan.

Katanya, walaupun kes COVID-19 di Terengganu menunjukkan trend yang semakin menurun, tetapi semua pihak tidak boleh leka.

"Pematuhan SOP mesti diutamakan bagi membendung penularan wabak ini di Pusat Pemindahan Sementara (PPS)," katanya. 


Gambar hiasan...  Penduduk sedang mengharungi air banjir di Terengganu


Dalam perkembangan lain, Terengganu dijangka dilanda hujan lebat ketika musim Monsun Timur Laut mulai akhir Oktober 2021 ini dan boleh menyebabkan berlakunya banjir di kawasan rendah.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Bencana Negeri, Hanafiah Mat, berkata, Monsun Timur Laut pada kali ini dijangka menyebabkan peningkatan hujan sebanyak 20 hingga 40 peratus daripada biasa

Katanya, secara purata kebiasaannya taburan hujan sepanjang tahun di Terengganu sekitar 3,000 milimeter (mm) namun tahun 2021 ini dijangka mencecah hingga 3,600mm. 


Hanafiah Mat


"Setakat ini taburan hujan yang telah turun hampir 2,000mm dengan kadar hujan yang turun dalam sehari sekitar 80mm. 

"Jika taburan hujan turun dalam 300 hingga 400mm sehari, situasi banjir mungkin akan berlaku seperti di Gunung Jerai iaitu berlakunya banjir disebabkan kepala air," ujarnya.

Hanafiah yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita dan Keluarga dan Perpaduan Nasional Negeri berkata, bekalan keperluan makanan akan dihantar ke kawasan itu hanya mencukupi untuk tempoh tiga hingga lima hari.

"Jika bekalan itu tidak mencukupi, kerajaan negeri melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) akan melakukan penghantaran bekalan fasa kedua," katanya.


Hanafiah (kanan) menunjukkan barangan keperluan bantuan banjir untuk dihantar ke Pulau Redang, Terengganu


Dalam pada itu, beliau berkata mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri juga telah diadakan sebelum tiba musim tengkujuh untuk memastikan semua pihak bersiap siaga menghadapi sebarang kemungkinan.

Tambahnya, kerajaan negeri juga menyediakan prosedur operasi standard (SOP) pengurusan mangsa di PPS bagi menghadapi banjir sepanjang pandemik COVID-19.

"Bilik khas saringan awal akan disediakan di PPS bagi menempatkan mangsa banjir bergejala dari zon merah atau terdedah kepada pesakit COVID-19, manakala petugas kesihatan akan berada di PPS.

"Bagaimanapun, sekiranya didapati positif, mereka akan dihantar ke hospital untuk rawatan," ujarnya. - KitaReporters


Petugas Jabatan Kebajikan Masyarakat Terengganu sedang memunggahkan barangan bantuan banjir ke atas kapal untuk dihantar Pulau Redang

13
10
1
15
2
You will be interested

Video| Anuar akui sukar cari keserasian bersama Ziana! Yakin konsert 6 Ogos momen kolaborasi indah!

Penyanyi adik beradik Ziana Zain dan Anuar Zain bakal kolaborasi dalam konsert skala besar di Kuala Lumpur pada 6 Ogos 2022 di Dewan Plenary, KLCC Kuala Lumpur

Fariza Saidin in Gaya Hidup 1 day ago

Macam-macam hal! Pekerja adu majikan kurang ajar! Majikan kata manja sangat? Siapa yang betul?

Kisah seorang gadis berusia 23 tahun di Singapura mohon kerja. Ini perkongsian kisahnya dengan bakal majikan, yang akhirnya bertindak tidak berikannya pekerjaan
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 7 hours ago

Video| Jika mahu berjaya, jangan sesekali malu mencuba! Kegagalan hanya satu mitos - Taylor Swift!

Taylor Smith terima gelaran doktor kehormat seni halus dari Universiti New York (NYU), Amerika Syarikat. Swift antara selebriti paling ikonik pada generasinya
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 15 hours ago

Seronok dalam gementar! Ain Edruce berganding dengan Pak Nil! Acarakan program Karaoke Superstar!

Ain Edruce akui gementar apabila terima tawaran sebagai hos bersama Aznil Nawawi untuk rancangan realiti nyanyian terbaharu Karaoke Superstar mulai 5 Jun 2022
Fariza Saidin in Gaya Hidup 1 day ago

Ini barulah raya! Kutip sampah pakai baju raya! Program gotong royong bersihkan Pantai Batu Buruk!

Trash Hero Malaysia dengan kerjasama Green Ranger UMT dan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) UMT anjur program gotong royong pembersihan pantai pakai baju raya
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 1 day ago