Gaya Hidup 26 Aug, 2021

Wanita menangis, rayu supaya tak ditangkap khalwat! Dengan bekas kekasih! Suami ada di Malaysia!

@adnan mohamad
Berpengalaman dalam bidang penulisan selama lebih 22 tahun sebagai wartawan bermula di akhbar Berita Harian selama lebih lima tahun kemudian di akhbar Utusan Malaysia serta Kosmo dan lima kali mendapat anugerah kewartawan peringkat negeri Terengganu

Share this

PETUGAS Polis Syariah Wilayah yang membuat operasi untuk mencegah maksiat di hotel pada 20 Ogos 2021. - Kredit foto: Antaranews.com


SEORANG wanita muda di Aceh yang mempunyai suami sedang mencari nafkah di Malaysia menangis serta merayu-rayu ketika petugas Wilayatul Hisbah (WH) atau Polis Syariah Wilayah menangkap dirinya bersama bekas kekasihnya disyaki berkhalwat di sebuah hotel di Peunayong, Aceh pada 20 Ogos 2021 lalu.

Wanita tersebut yang berusia 27 tahun merayu mengharap simpati  petugas berkenaan supaya dia tidak ditangkap khalwat dengan bekas kekasihnya berumur 24 tahun kerana bimbang diketahui oleh keluarga serta suaminya yang kini sedang berada di negara ini.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan khalwat

WANITA muda yang masih bersuami ditahan dengan bekas kekasihnya kerana disyaki berkhalwat di sebuah hotel di Peunayong, Aceh pada 20 Ogos 2021. - Kredit foto: Tribunnews.com


Dipetik daripada laporan Tribunnews.com pada 22 Ogos 2021 lalu, serbuan dibuat di hotel bertaraf tiga bintang ketika pasangan terbabit sedang berduaan di dalam sebuah bilik.

Wanita muda itu berasal dari Kacamatan Delima, Pidie, Aceh mengaku dia masih mempunyai suaminya tetapi kini sedang berkerja di Malaysia dan sering mengirim wang perbelanjaan untuk dirinya setiap bulan.

Namun disebabkan pandemik Covid-19 berpanjangan mengakibatkan suaminya tidak dapat pulang ke Indonesia sejak 18 bulan lalu.


Kredit Foto : Tribunnews.com


Lantaran suaminya tidak dapat pulang ke negaranya menyebabkan wanita tersebut hidup dalam kesunyian maka dia menyambung semula hubungan dengan bekas kekasihnya itu sejak beberapa bulan lalu.

Wanita itu mendakwa dia bersama bekas kekasihnya bermalam di hotel itu untuk meraikan sambutan hari jadi bekas teman lelakinya itu pada malam tersebut.

Bagaimanapun, mereka tidak sempat meraikan sambutan hari jadi itu bersama kekasih dan rakannya kerana pasangan terbabit telah ditangkap khalwat kira-kira satu jam sebelum program yang dirancangkan itu berlangsung. 

Turut ditahan dalam operasi tersebut, sepasang kekasih lain iaitu lelaki berumur 21 tahun dan perempuan 23 tahun kerana juga disyaki berkhalwat di hotel yang sama itu. 


SEPASANG kekasih lain yang turut ditahan dalam operasi di hotel berkenaan. - Kredit foto: Tribunnews.com


Ketua Kasatpol PP dan WH Bandar Aceh, Ardiansyah berkata, pasangan yang ditangkap khalwat itu akan menjalami hukuman yang setimpal dengan perbuatan mereka.

Menurutnya, operasi tersebut sentiasa diadakan bagi memastikan mereka dengan tidak sewenangnya melakukan perbuatan maksiat dalam usaha pemerintah meningkatkan syariah Islam di Wilayah Aceh.

``Mereka akan dihukum dengan hukuman kanun (peraturan daerah) jenayah dan kami tidak akan main-main dalam penegakan syariat Islam.

``Untuk tujuan itu, kita akan adakan setiap masa operasi ini tertumpu di kawasan hotel dan kafe yang sering dikunjungi golongan remaja,’’ katanya. 


 

Kredit Foto : Tribunnews.com 


Sebelum itu, pemerintah di wilayah Aceh itu pada 28 Jun 2021 lalu telah menjatuhkan hukuman 100 sebatan di khalayak ramai di Lapangan Tunas Bangsa, Kota Lhokseuemawe, Aceh terhadap sepasang kekasih yang melakukan perbuatan zina.

Turut dikenakan 40 sebatan kepada dua lelaki yang didapati bersalah minum arak. - KitaReporters


Kredit Foto : Tribunnews.com 

0
3
1
1
5
You will be interested

Video| Tahniah Anzalna, Elfira! Selamat lahirkan anak kedua! Kongsi tarikh kelahiran yang sama!

Anzalna Nasir, 34, dan Elfira Loy, 28, sambut kelahiran anak kedua masing-masing pada hari Jumaat 20 Mei 2022. Tak umum nama juga papar wajah secara sepenuhnya

Dua parah, koma! Bangsal dihempap pokok tumbang! Berteduh daripada hujan lebat, angin kencang!

Dua lelaki berusia 40-an, cedera parah di Kpg Bendang Sera, Baling akibat dihempap pokok tumbang yang timpa bangsal tempat mereka berteduh daripada hujan lebat
Che Saad Noordin in Gaya Hidup 11 hours ago

Video| Dolla nafi berpakaian keterlaluan dalam MV Suara Lebaran Kita! Sesuai dengan imej kumpulan!

Dolla pertahan busana digayakan dalam video muzik Suara Lebaran Kita dendangan bersama Hael Husaini sebagai tak keterlaluan kerana sesuai dengan imej kumpulan
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 12 hours ago

Nantikan konsert Siti Nurhaliza pada 2023! Rindu anjur show skala besar! Tak nak berebut-rebut!

Siti Nurhaliza lahirkan perasaan rindunya untuk anjurkan konsert berskala besar setelah dua tahun tidak berkesempatan lakukannya disebabkan pandemik COVID-19
Fariza Saidin in Gaya Hidup 12 hours ago

Video| Hetty Koes Endang cipta sejarah tersendiri! Konsert Jubli Emas! 50 tahun jadi anak seni!

Selepas 50 tahun bergelar anak seni, Hetty Koes Endang bakal adakan Konsert Jubli Emas Hetty Koes Endang berkonsep makan malam pada 27 Ogos 2022 di Kuala Lumpur
Mohamed Sa'ari in Gaya Hidup 14 hours ago