Gaya Hidup 18 Oct, 2021

Video| Urban Method kembali setelah 'koma' 15 tahun! Lahirkan 'Domo Arigato' tanda terima kasih!

@fariza saidin
Editor pertama Majalah HAI dan sidang redaksi Majalah WANITA (Utusan). Asst Chief Sub UM. Pemenang Anugerah Kewartawan Majalah IAM 1997, Wartawan cum Blogger @ www.farizasaidin.com.

Share this


Kelahiran semula kumpulan hip hop, Urban Method diibaratkan seperti ‘terjaga daripada koma setelah tidur hampir 15 tahun’ dan dengan peluang kedua yang diberikan itu lahirnya ‘Domo Arigato’.

Begitu pendapat kumpulan yang dianggotai lima sahabat karib, Mahadhir Mohd Ismail, 39; Mohd Munawir Anuar, 40; Hazairi Basha Jamel Basha, 39; Muneer Khan Nazir Khan, 37; dan Ahmad Sayuti Ibrahim, 39.

“Doma Arigato tanda kami mengucapkan penghargaan khas buat sahabat handai dan peminat-peminat Urban Method yang sentiasa menyokong kami sejak awal penubuhan sehingga ke hari ini,” ujar Mahadhir Mohd Ismail ketika ditemui pada majlis sidang media pelancaran single dan video muzik terbaharu Kumpulan Urban Method, "Domo Arigato'  di Publika, Solaris Dutamas pada hari ini, Isnin, 18 Oktober 2021.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan single terbaharu


“Ibarat berada di dalam koma, kami ingin bangun semula dan mewarnai industri muzik hip hop R&B bersama kumpulan-kumpulan muda sekarang ini yang cukup hebat belaka walau pun kami sudah berusia,” sambung Munawir.

Mereka sependapat, kemunculan semula setelah sekian lama disebabkan minat pada muzik tetap tebal di hati masing-masing, lebih-lebih apabila mendapat permintaan daripada peminat dan rakan-rakan seangkatan seperti Altimet, Nico G mahu pun pencipta lagunya, Damian Mikhael.


Kumpulan Urban Method. Dari kiri: Chique, Jay, Mahadhir, Muneer dan Naweer.“Selain itu, kekuatan persahabatan kami itulah membuatkan terjadinya kemunculan semula ini,” celah Hazairi sambil mendapat anggukan bersetuju daripada rakan-rakan lain.

Pun begitu, berhubung persoalan kenapa memilih bahasa Jepun  “Domo Arigato’  sebagai judul lagi yang terang-terang bermaksud terima kasih sebagaimana mesej yang ingin mereka sampaikan?

Terima kasih atau thank you mungkin dah biasa. Jadi kami memilih Domo Arigato untuk menunjukkan kelainan yang ditampilkan kali ini dan juga ekspresikan penghargaan kami buat semua,” jawab pula Muneer.

Urban Method memberitahu, lagu ‘come back’ ini bukan hanya mengimbau kembali talian persahabatan mereka selama 16 tahun malah ‘Domo Arigato’ dicipta sebagai penghargaan kepada peminat.Buat generasi kini yang mungkin tidak mengenali mereka, Urban Method sebelum ini pernah mekar dengan lagu duet yang diberi nafas baharu, ‘Wajah Rahsia Hati ‘bersama penyanyi popular, Fauziah Datuk Ahmad Daud atau Ogy, yang juga merupakan penyanyi asal lagu tersebut.  

“Terakhir kami tampil pada persembahan bersama Ogy di Malam Anugerah ERA 2007 di Arena of Stars, Genting Highlands,” kenang kesemua anggota Urban Method.

Menumpukan perhatian kepada kerjaya dan keluarga masing-masing turut menjadi penyebab kenapa Urban Method lama beristirehat dari pentas muzik.

“Kecuali Mahadir, kesemua kami sudah mempunyai keluarga dan kerjaya masing-masing dan kini setelah segalanya terurus baharulah kami mengambil keputusan untuk kembali ke persada muzik waima jiwa kami tetap cintakan muzik,” tambah Ahmad Sayuti.

Dalam pada itu, Urban Method akui terkejut dengan perubahan di dalam industri muzik tanah air berbanding pada zaman lampau.

“Jika dahulu, segala-galanya ditentukan menerusi penghasilan album namun kini ia berubah seiring dengan kemajuan teknologi. Untuk kekal dalam industri bukannya mudah apatah lagi jika dinilai dari segi populariti yang sedia maklum ada naik dan turunnya,” akui mereka.


Kredit foto: FB Urban Method Official


Namun keinginan untuk kembali beraksi tidak mematahkan semangat Urban Method yang bersedia mengikut trend sekarang yang banyak dibantu oleh platform sosial media.

“Kami pun perlu mengikut peredaran masa dan kehendak para pendengar. Jadi kami bersedia sekiranya ada penyanyi-penyanyi yang sudi berkolaborasi dengan Urban Method kelak,” kata Muneer.

Biarpun begitu, mereka bersyukur kerana rakan-rakan seperjuangan seperti Damian Mikhail, Nico G dan Altimet banyak memberikan sokongan khususnya bagi kemunculan semula ini. 

“Kami masih lagi akan kekal dengan konsep hip hop R&B kerana itulah identiti Urban Method sebelum ini. Bermula dari ‘underground’ sehingga berjaya masuk ‘mainstream’ segalanya tidak akan terjadi tanpa sokongan daripada peminat dan rakan-rakan,” akhiri mereka.

Lagu ‘Domo Arigato’  boleh diperdengarkan melalui penstriman dalam talian seperti Apple Music, Spotify, Joox, YouTube Music bermula 31 Oktober 2021 manakala video muzik lagunya boleh ditonton kelak  secara eksklusif di saluran YouTube Urban Method Music. - KitaReporters


10
10
1
15
0
You will be interested

Liga Super 2022: Kemenangan pertama MUFC di halaman sendiri! DNA Jerman belum jadi untuk Selangor!

Melaka United Football Club (MUFC) akhirnya berjaya catat kemenangan pertama di halaman sendiri bila menang 2-0 ke atas Selangor dalam saingan Liga Super 2022
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Gaya Hidup 15 hours ago

Dah lama dah berlaku! Bukan baharu! Aktiviti tidak sopan di restoran pelanggan peluk pelayan!

Bukan perkara baharu, sebaliknya aktiviti tidak bermoral di premis terbabit sudah lama berlaku, cuma sekarang baharu tular dalam media sosial - Netizen-netizen
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 19 hours ago

Terbaik Sir Mizie! Buku Writing Made Easy (Part 1)! Pengalaman ajar bahasa Inggeris di pedalaman!

Buku ini hasil pengalaman profesional ajar Bahasa Inggeris selama 12 tahun apabila teknik dan pendekatan yang saya bina dimasukkan, digarapkan - Mohamad Tarmizi
Rosdi Ismail in Gaya Hidup 1 day ago