Gaya Hidup 07 May, 2021

Imarahkan Ramadan, ringankan kesedihan! SAR Taman Delima, Kajang santuni murid yatim, asnaf!

@rosdi ismail
Berpengalaman sebagai pemberita bersama Berita Harian (BH) bermula pada tahun 1985 hingga 2017. Pada tahun 1991, diserapkan dalam unit penyunting BH di Bangsar, Kuala Lumpur. Kemudian, pada tahun 1997 dipindahkan ke unit pendidikan BH sebagai penyunting

Share this

Pengerusi Surau Taman Delima, Azmir Abdul Malik menyampaikan sumbangan kepada keluarga asnaf.


WALAUPUN tiada peruntukan khas, pihak pentadbiran Sekolah Agama Rakyat (SAR) Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) Taman Delima, Kajang, Selangor tetap berusaha menyantuni murid dalam kalangan anak yatim dan keluarga asnaf sekolah itu.

Program yang dilaksanakan setiap Ramadan sejak 1o tahun lalu itu, bagaimanapun tidak dapat diteruskan tahun lalu apabila negara ditimpa musibah ancaman pandemik Covid-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang ketat.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan sekolah agama


Pengerusi Jamaah Pengurusan Sekolah (JPS) itu, Azman Rasman (gambar atas, tengah), berkata untuk tahun ini pihak pentadbiran sekolah membuat perancangan awal supaya program tradisi itu dapat diteruskan bagi menghulurkan sumbangan kepada 13 murid anak yatim dan 34 murid daripada keluarga asnaf.

Menurutnya, bagi memastikan program berjaya dilaksanakan pentadbiran sekolah berjaya mengumpul dana hasil sumbangan pelbagai pihak termasuk bakul makanan untuk diagihkan kepada murid terbabit selepas diusahakan sejak awal tahun 2021.


Murid dalam kalangan anak yatim dan keluarga asnaf hadir dalam majlis penyerahan sumbangan dengan mematuhi SOP pandemik Covid-19.


Katanya, usaha itu bukanlah suatu yang mudah tanpa sikap dedikasi guru sekolah berkenaan yang berikhtiar mengumpul dana di samping mendapat kerjasama yang baik daripada penduduk sekitar taman berkenaan apabila turut bersemangat untuk menyantuni anak yatim dan asnaf terbabit.

"Saya bersama-sama ahli jawatankuasa JPS sekolah berusaha mendapatkan dana daripada pelbagai pihak seperti dari beberapa surau sekitar taman ini, ibu bapa, individu termasuk penyumbang dari Singapura. 

“Walaupun sumbangan ini tidak seberapa tetapi besar ertinya apabila dapat memberi sedikit kegembiraan kepada anak yatim dan keluarga murid asnaf menyambut Aidilfitri dalam situasi pandemik Covid-19 sekarang,” kata Azman yang turut memaklumkan sekolah itu kini memiliki 652 murid dan mula beroperasi sejak tahun 1997.


Azman Rasman (tengah berbaju Melayu) bersama-sama guru dan ahli jawatankuasa JPS SAR Taman Delima, Kajang, Selangor.


Majlis penyerahan sumbangan bantuan wang dan bakul makanan untuk anak yatim serta asnaf yang keluarga berpendapatan di bawah RM2,000 sebulan hanya dihadiri murid terbabit bagi mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) pandemik Covid-19 di dewan sekolah itu pada hujung minggu lalu.

Azman berkata, program itu juga sebagai menzahirkan keprihatinan pihak pentadbiran sekolah kepada murid dalam kalangan anak yatim dan asnaf supaya turut berasa gembira menyambut Aidilfitri walaupun pada masa PKP sekarang.


Azman (kanan) bersama-sama penjaga anak yatim yang hadir untuk menerima sumbangan.


Menurutnya, selain itu menjadi keutamaan kepada pentadbiran sekolah untuk membantu murid bukan sahaja dalam kalangan anak yatim atau asnaf malah mereka yang ditimpa musibah untuk mengelak berasa tersisih.

“Pentadbiran sekolah sentiasa mengambil berat perkara ini selaras dalam usaha melahirkan murid yang berpengetahuan tinggi mengenai ajaran agama Islam serta melahirkan hafazan untuk masa depan. 

"Walaupun pendemik Covid-19 masih belum reda, kesedaran semua pihak mengenai besarnya pahala berinfak pada Ramadan membolehkan pihak sekolah menambah sumbangan wang kepada anak yatim dan asnaf mencecah RM279 seorang berbanding tahun sebelum ini antara RM50 dan RM100 sahaja," kata Azman. - KitaReporters


Seorang anak yatim menerima sumbangan yang disampaikan Azman (dua dari kiri).

23
4
0
0
0
You will be interested

Semut Api| Harimau Malaya hilang kuku, patah taring! Salah pemain naturalisasi, import atau FAM?

Semut Api muncul untuk gigit personaliti dan peminat sukan terutama mengenai isu-isu yang sedang diperkatakan. Gigitan Semut Api sekadar rasa gatal sikit-sikit

Pencuri berhati mulia! Mengaku terdesak, mohon maaf! Pulangkan semula sebahagian barang dicuri!

Indris Ulfi Vianto tak sangka barangannya seperti komputer riba, kamera digital dan telefon bimbit pulang semula ke pangkuannya oleh si pencuri yang baik hati
Adnan Mohamad in Gaya Hidup 1 day ago

Hobin Jang Hobin kena Covid-19! Negeri Sembilan tarik diri Piala Malaysia! Kalah 3-0 baki 4 aksi

Negeri Sembilan FC (NSFC) umum tarik diri daripada saingan Piala Malaysia 2021 selepas 20 pemain, 4 pegawai disahkan dijangkiti Covid-19, jalani kuarantin wajib
Abdul Hafiz Ahmad in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Peluang Kedua peluang kejayaan bagi Nabila Razali! Anugerah 2x Platinum! Jualan RM400k!

Lagu Peluang Kedua nyanyian Nabila Razali berjaya raih Anugerah 2x Platinum iaitu hasil lebihi RM400,000 dalam semua platform penstriman (streaming) dan YouTube
Fariza Saidin in Gaya Hidup 1 day ago

Siap siaga hadapi tengkujuh semasa COVID-19! 680 petugas JKNT sedia! SOP PPS juga disediakan!

Seramai 680 petugas JKNT sedia bantu mangsa-mangsa banjir di PPS sebagai persiapan bagi hadapi kemungkinan berlaku banjir ketika dalam situasi pandemik COVID-19
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 1 day ago