Gaya Hidup 10 Jun, 2021

COVID-19: MAIDAM dah agih RM101.3j wang zakat kepada asnaf! Agih lagi RM4.3j sepanjang PKP 3.0!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

M Rozi Bidin (kanan) menyampaikan sumbangan kepada seorang peniaga kecil. - Kredit gambar: MAIDAM


GOLONGAN asnaf di Terengganu yang terkesan dengan penularan pandemik COVID-19 mendapat perhatian daripada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM) yang menyalurkan bantuan kepada golongan berkenaan. 

Menerusi bantuan itu, MAIDAM mengagihkan RM101.3 juta wang zakat, dalam tempoh lima bulan pertama tahun 2021 ini bagi membantu golongan yang terkesan akibat wabak tersebut.

Ketua Pegawai Eksekutif MAIDAM, M Rozi Bidin berkata, bantuan itu diagihkan melalui 10 inisiatif khas yang dilaksanakan MAIDAM secara berterusan sejak Januari 2021. 


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan MAIDAM

M Rozi Bidin. - Kredit foto: Berita Harian


Katanya, antara penerima bantuan ialah pemandu teksi, penarik beca, penjaja dan tukang kasut yang menerima sumbangan barang keperluan sempena Ramadan.

Beliau berkata, MAIDAM juga mengagihkan bantuan pelitup muka dan barang keperluan kepada calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang dikenakan kuarantin di asrama, ketika peperiksaan itu berlangsung.

Bagi melancarkan lagi proses pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) pula, Rozi berkata, pihaknya turut memberi tablet kepada anak-anak asnaf melalui Yayasan Pendidikan MAIDAM.


Seorang pengawal keselamatan turut menerima sumbangan MAIDAM daripada Rozi.


"Terbaharu, seramai 21,492 ketua isi rumah iaitu penerima bantuan khas zakat MAIDAM akan menerima bantuan sebanyak RM200 agar dapat meringankan beban kewangan mereka, sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 ini.” katanya dalam satu kenyataan media hari ini, Khamis 10 Jun 2021.

Katanya, bantuan tersebut akan disalurkan terus ke akaun penerima secara berperingkat-peringkat mulai bulan ini dengan jumlah keseluruhan bantuan bernilai RM4,298,400.

"Diharapkan bantuan ini dapat digunakan sebaik mungkin oleh asnaf untuk membeli barang keperluan harian, terutama makanan asas," katanya.Beliau berkata, bantuan khas itu juga sudah disalurkan kepada 1,098 asnaf yang tinggal di daerah Besut ketika daerah itu dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD), pada 22 Mei 2021 lalu, membabitkan peruntukan keseluruhan sebanyak RM219,600.

Katanya, MAIDAM berterima kasih kepada semua pembayar zakat di Terengganu kerana ramai golongan sasar sudah menerima manfaat agihan bantuan. - KitaReporters


You will be interested

Berita Terkini| Busuk disangka bangkai binatang! Rupanya mayat warga emas! Berbau dan berulat!

Mayat lelaki warga emas berusia 67 tahun itu ditemui orang awam kira-kira 6 petang Ahad dalam keadaan terbaring dan tidak berpakaian lengkap.

News Editor 1 in Gaya Hidup 14 hours ago

Filem pengarah Malaysia, Chiu Keng Guan cipta sejarah di China! RM8.7j hari pertama tayangan!

Filem Chiu Keng Guan, On Your Mark raih kutipan pecah panggung RM8.7 juta (RMB13.65 juta) hanya pada hari pertama tayangannya di lebih 9,000 buah pawagam China
Fariza Saidin in Gaya Hidup 4 hours ago

Berita Terkini| 2 tahun menyulam cinta secara maya! Ibu tunggal ditipu RM1juta: Sindiket Love Scam!

Shafee berkata, kerana mempercayai pujuk rayu dan janji manis, mangsa telah melakukan 50 transaksi sejak 9 April 2019 hingga Februari lalu
News Editor 1 in Gaya Hidup 8 hours ago

Berita Terkini| Gian nak main snuker! 10 lelaki dikompaun RM23k! Berusia di antara 18-40 tahun!

Seramai 10 lelaki yang lepas gian bermain snuker dikompaun RM23,500 kerana melanggar SOP PKP di sebuah pusat snuker di kawasan Taman Bukit Indah, di Johor Bahru
News Editor 1 in Gaya Hidup 10 hours ago

Video| Nasib malang Lee Ji-ah! Cari kebahagiaan sebagai Su-ryeon! Juga luar drama The Penthouse!

Kehidupan Lee Ji-ah di luar layar, luar drama The Penthouse tak banyak bezanya. Pernah lalui episod duka dalam hidupnya sehingga gegarkan industri hiburan Korea
Rodli Nayan @ Rodly Fadly in Gaya Hidup 11 hours ago