Gaya Hidup 10 Jun, 2021

COVID-19: MAIDAM dah agih RM101.3j wang zakat kepada asnaf! Agih lagi RM4.3j sepanjang PKP 3.0!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

M Rozi Bidin (kanan) menyampaikan sumbangan kepada seorang peniaga kecil. - Kredit gambar: MAIDAM


GOLONGAN asnaf di Terengganu yang terkesan dengan penularan pandemik COVID-19 mendapat perhatian daripada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM) yang menyalurkan bantuan kepada golongan berkenaan. 

Menerusi bantuan itu, MAIDAM mengagihkan RM101.3 juta wang zakat, dalam tempoh lima bulan pertama tahun 2021 ini bagi membantu golongan yang terkesan akibat wabak tersebut.

Ketua Pegawai Eksekutif MAIDAM, M Rozi Bidin berkata, bantuan itu diagihkan melalui 10 inisiatif khas yang dilaksanakan MAIDAM secara berterusan sejak Januari 2021. 


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan MAIDAM

M Rozi Bidin. - Kredit foto: Berita Harian


Katanya, antara penerima bantuan ialah pemandu teksi, penarik beca, penjaja dan tukang kasut yang menerima sumbangan barang keperluan sempena Ramadan.

Beliau berkata, MAIDAM juga mengagihkan bantuan pelitup muka dan barang keperluan kepada calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang dikenakan kuarantin di asrama, ketika peperiksaan itu berlangsung.

Bagi melancarkan lagi proses pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) pula, Rozi berkata, pihaknya turut memberi tablet kepada anak-anak asnaf melalui Yayasan Pendidikan MAIDAM.


Seorang pengawal keselamatan turut menerima sumbangan MAIDAM daripada Rozi.


"Terbaharu, seramai 21,492 ketua isi rumah iaitu penerima bantuan khas zakat MAIDAM akan menerima bantuan sebanyak RM200 agar dapat meringankan beban kewangan mereka, sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 ini.” katanya dalam satu kenyataan media hari ini, Khamis 10 Jun 2021.

Katanya, bantuan tersebut akan disalurkan terus ke akaun penerima secara berperingkat-peringkat mulai bulan ini dengan jumlah keseluruhan bantuan bernilai RM4,298,400.

"Diharapkan bantuan ini dapat digunakan sebaik mungkin oleh asnaf untuk membeli barang keperluan harian, terutama makanan asas," katanya.Beliau berkata, bantuan khas itu juga sudah disalurkan kepada 1,098 asnaf yang tinggal di daerah Besut ketika daerah itu dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD), pada 22 Mei 2021 lalu, membabitkan peruntukan keseluruhan sebanyak RM219,600.

Katanya, MAIDAM berterima kasih kepada semua pembayar zakat di Terengganu kerana ramai golongan sasar sudah menerima manfaat agihan bantuan. - KitaReporters


4
1
1
0
0
You will be interested

Keluarga Malaysia: Rider Foodpanda, JPKK Parit Raja santuni warga emas!! Kami hantar sumbangan!

Lapan penghantar makanan Foodpanda Cawangan Parit Raja, Batu Pahat dan JPKK Parit Raja sepakat wujudkan Program Semai Kasih Setulus Budi bagi santuni warga emas

Rosdi Ismail in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Wanita bersanding solo! Kekasih tarik diri! Tidak mahu tinggal bersama keluarga isteri!

Ni Putu Melina di Banjar Banda, Bali nekad untuk teruskan persandingan sendirian selepas bakal pengantin lelaki tarik diri dua hari sebelum majlis berlangsung
Adnan Mohamad in Gaya Hidup 6 hours ago

Video| Menyusuri Amazon Terengganu! Program Berkayak Mesra Felcra Sungai Berang! Uji ketahanan!

Seramai 25 kakitangan Felcra mewakili 5 kawasan sahut cabaran Program Berkayak Mesra Felcra di Sungai Berang, Hulu Terengganu sejauh 20km bagi eratkan ukhuwah
Noor Hayati Mamat in Gaya Hidup 13 hours ago

Moussa Sidibe! Sayap kanan import baharu Harimau Selatan! Gugat trio Harimau Malaya dalam JDT?

Kemasukan seorang lagi pemain import terbaharu, Moussa Sidibe dalam JDT FC cetuskan persoalan mengenai keudukan Safawi Rasid, Arif Aiman dan Mohamadou Sumareh
Abdul Hafiz Ahmad in Gaya Hidup 15 hours ago

Keluarga Malaysia: Timbang geran khusus! Untuk usahawan PKMS, peniaga informal terjejas banjir!

Kerajaan pertimbang geran khusus bagi bantu usahawan Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) termasuk peniaga informal yang terjejas akibat bencana banjir
News Editor 2 in Gaya Hidup 15 hours ago