Gaya Hidup 06 Apr, 2022

Keluarga Malaysia infak al-Quran untuk generasi muda! Tingkatkan budaya baca, tadabbur al-Quran!

@rosdi ismail
Berpengalaman sebagai pemberita bersama Berita Harian (BH) bermula pada tahun 1985 hingga 2017. Pada tahun 1991, diserapkan dalam unit penyunting BH di Bangsar, Kuala Lumpur. Kemudian, pada tahun 1997 dipindahkan ke unit pendidikan BH sebagai penyunting

Share this


Anas Nazhar (kiri) bersama-sama remaja yang menerima infak al-Quran untuk digunakan dalam kelas pondok ngaji.


INFAK al-Quran yang dikelolakan oleh Pusat Jagaan Mahmudah Malaysia (PJMM) di Semenyih dan Pusat Jagaan Nur Hasanah (PJNH), Beranang, Selangor mampu membudayakan membaca al-Quran dengan menghayati serta mentadabbur dalam kalangan generasi muda.

Dalam misi terbaharu dua pusat jagaan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu mengagihkan 250 naskhah al-Quran yang diinfak pelbagai pihak untuk masjid, tahfiz, pondok ngaji serta individu di Kuantan, Pahang, pada 30 Mac 2022 lalu.

Agihan infak al-Quran itu mendapat kerjasama beberapa aktivis masyarakat di negeri berkenaan yang menghantar secara berperingkat-peringkat ke lokasi terbabit seperti sekitar Kuantan, pedalaman Sungai Lembing, Pekan, Penor dan sebagainya.


Lagi cerita-cerita berkebajikan berkaitan aktiviti infak

Aktivis masyarakat di Kuantan, Pahang, Anas Nazhar (kiri) menyampaikan naskhah al-Quran yang diinfak menerusi NGO PJMM dan PJNH kepada wakil pusat tahfiz di Kuantan pada 30 Mac 2022.


Aktivis masyarakat di Kuantan, Anas Nazhar, berkata al-Quran diagihkan kepada kelas pondok ngaji diadakan di atas wakaf atau gazebo membabitkan pelajarnya dalam kalangan remaja dan warga emas, diberi bimbangan membaca al-Quran dengan tajwid yang betul dan bertadabbur.

Menurutnya, kelas pondok ngaji itu yang terdapat sekitar Kuantan mampu menarik dalam kalangan remaja khususnya untuk mendalami ilmu mengaji al-Quran yang secara tidak langsung meningkatkan budaya membaca dan mencintai al-Quran.

“Dalam kalangan warga emas pula memberi peluang kepada mereka meningkatkan lagi kemahiran membaca al-Quran dengan menghayati serta mentadabbur yang dibimbing guru al-Quran bertauliah bagi mengisi masa lapang dengan aktiviti bermanfaat.

“Apabila mendapat al-Quran baharu yang diinfak ini memberi semangat kepada remaja terbabit untuk lebih tekun mendalami ilmu al-Quran manakala bagi warga emas peluang mengulang kaji semula kefahaman mereka yang mungkin sudah mahir mengaji sebelum ini,” katanya yang juga sukarelawan aktif dalam program agama pada majlis ringkas penyerahan infak al-Quran NGO terbabit.

Turut hadir pada majlis itu Pengerusi Persatuan Kebajikan Mahmudah Malaysia, Azman Rasman; Pengerusi PJNH, Mohiadin Bahado; dan Pengelola Sahabat Kelas al-Quran, Bandar Tun Hussein Onn (BTHO), Cheras, Selangor, Alias Ahmad; serta guru agama. Infak al-Quran itu turut disumbangkan oleh Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Putrajaya.


Anas (tiga dari kiri) bersama-sama ahli NGO PJMM, PJNH dan guru agama pada majlis penyerahan infak al-Quran di Kuantan pada 30 Mac 2022 lalu.


Anas berkata, infak al-Quran dikelolakan oleh dua NGO itu yang diberikan kepada individu juga suatu yang menarik kerana jarang dilakukan sebaliknya apabila diagihkan kepada penduduk sekitar Kuantan kebanyakan mereka berasa amat teruja.

Katanya, penduduk menerima infak al-Quran itu berasa bertuah kerana mereka mendapat perhatian daripada penginfak yang diamanahkan NGO terbabit dalam usaha menggalakkan orang ramai amalan serta mendalami ilmu membaca al-Quran.

Menurut beliau, al-Quran yang diagihkan kepada masjid, madrasah dan surau pula bukanlah kerana terbabit dalam banjir hujung tahun 2021 lalu sebaliknya bagi menggantikan al-Quran lama yang sudah rosak seperti dimakan anai-anai. 

“Manakala al-Quran yang diagihkan kepada tahfiz pula membabitkan yang baru beroperasi dan sangat memerlukan bekalan al-Quran untuk diagihkan kepada pelajar sebaik sahaja mula dibuka pada awal tahun 2022 ini,” jelasnya.

Sementara itu, Guru Kelas Ngaji, Kampung Sekayu, Kuala Berang, Hulu Terengganu, Bedah Ahmad sudah memanfaatkan infak 20 naskhah al-Quran oleh NGO terbabit pada 27 Februari 2022 lalu, dalam kelas tadarusnya yang adakan sepanjang Ramadan.

Hampir keseluruhan warga emas yang menyertai kelas tadarus berkenaan menggunakan naskhah al-Quran baharu yang diinfak itu bagi menggantikan al-Quran lama yang rosak digenangi banjir tiga bulan lalu. - KitaReporters


Warga emas di Kampung Sekayu, Kuala Berang, Hulu Terengganu, Terengganu menggunakan al-Quran baharu yang diinfak menerusi PJMM dan PJNH pada 27 Februari 2022 lalu dalam kelas tadarus yang dipimpin Bedah Ahmad.

41
10
0
11
0
You will be interested

Pesta Berakit raikan 3 hari penting! Hari Malaysia, Hari Sungai Sedunia, Hari Pelancongan Sedunia!

Sebanyak 44 pasukan berakit ambil bahagian dalam acara Pesta Berakit Kuala Krai 2022 yang berlangsung selama 2 hari pada 16-17 Sept 2022 di Dabong, Kuala Krai

Video| Semoga istiqamah! Aprena Manrose berniqab? Ikuti majlis ilmu! Peminat beri respons positif!

Aprena Manrose atau Wan Syahera Putri Aprena Wan Syahman, 29, nafikan sudah berniqab tetapi mohon orang ramai untuk doakan dia berubah dan istiqamah ke arah itu
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 2 hours ago

Video| Ada Getaran Cinta Di Jiwa Shila Amzah? Sharnaaz tonton live GV9! Bahan usikan Elly Mazlein!

Kehadiran Sharnaaz Ahmad antara beberapa selebriti yang hadir sebagai penonton pada minggu kedua pertandingan GV9 tarik perhatian ramai dan jadi bahan usikan
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 3 hours ago

Video| Allah lindungi anak aku! Rider tulis emergency contact pada beg! Bapa tersentuh, jadi sebak!

Seorang bapa berasa sebak lihat satu tulisan pada beg makanan GrabFood anaknya yang bekerja sebagai rider atau penghantar makanan turut jentik emosi orang ramai
Fitri Hazim in Gaya Hidup 5 hours ago

Video| Jangan jadi pak lahap sangat mak ayah! Buruk betul perangai! Ingat orang belakang jugak!

Tular video sejumlah pengunjung di sebuah ekspo jualan barangan bayi yang beli barangan dengan sangat banyak sehingga tidak beri peluang orang lain untuk beli
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 1 day ago