Seni & Sukan 05 Oct, 2021

Tak berasa malu! Pelakon veteran bawa beg plastik! Ambil lebihan makanan majlis perkahwinan!

@fauzan uda ahmad
Bekerja dengan Utusan Malaysia dari 1985 hingga 1996. Menjadi wartawah hiburan, koresponden di Jakarta, Indonesia dan Ketua Meja Hiburan. juga bertugas dengan beberapa media lain

Share this


Seorang pelakon veteran di China tidak malu mengutip lebihan makanan yang tidak habis dalam satu majlis perkahwinan pada Ahad, 19 September 2021. Perbuatan Li Qinqin, 60, dirakam oleh jurugambar majlis perkahwinan itu dan tular dalam sejumlah laman sosial menyebabkan ramai yang memberi ulasan jelek akan perbuatannya. Namun ada yang menyokong apa dilakukannya.

Media Eva.vn menyiarkan berita dan gambar-gambar Li itu pada pada Selasa, 28 September 2021.

Lagi cerita-cerita menarik berkaitan makanan

Pelakon veteran China, Li Qinqin dirakam membungkus sisa makanan tak habis pada satu majlis resepsi perkahwinan. - Kredit foto: eva.vn


Li Qinqin menghadiri sebuah majlis resepsi perkahwinan yang didakwanya anak angkatnya. 

Pelakon veteran itu tanpa malu-malu membungkus sejumlah makanan yang tidak habis dengan menggunakan beg plastik untuk dibawa pulang

Ketika Li dirakam sedang sibuk memasukkan makanan sisa di piring ke dalam beg plastik untuk di bawa pulang, jurukamera yang merakam suasana itu terdengar tertawa.

Dia bertanya kepada Li apakah artis veteran membawa makanan untuk anjingnya. Li Qinqin terus menjawab secara spontan bahawa dia tidak mahu makanan-makanan itu berakhir di tempat sampah.

"Makanan tidak boleh disia-siakan. Jangan tertawakan aku. Bukankah di sekolah guru selalu mengajarkan untuk menjimatkan  makanan?" katanya kepada seorang wartawan.

Memetik laporan dari Eva.vn, Li Qinqin menyatakan, video itu dirakam ketika dia sedang menghadiri majlis resepsi perkahwinan anak angkatnya.


Li Qinqin membungkus makanan berlebihan pada satu majlis perkahwinan. - Kredit foto: todayonline

Li Qinqin mengakui bahawa dia membawa pulang semua makanan lebihan dan tidak merasa malu akan perkara itu.

Setelah video itu viral ramai nitizen mempertikai tindakan pelakon veteran itu melakukan perkara yang disifat memalukan

Namun ada juga netizen menganggap tindakan itu tidak memalukan. Malah tindakan Li Qinqin tidak mahu membuang makanan yang masih baik adalah perkara  yang harus ditiru.

Li memang dikenali sebagai artis dengan gaya hidup kedekut. Dia selalu menghabiskan semua makanannya. 

Ly Can Can juga tidak pernah menghabiskan banyak wang untuk baju mahal atau berjenama. Menurut artis ini, dia hanya membeli topi paling mahal berharga 20 yuan kira-kira RM13.


Kredit foto: inf.news


Li Qinqin adalah antara pelakon terkenal di China. Dia dikenal dalam penglibatan dalam sejumlah filem seperti Tieu Arogan Gypsy, Kinh Hoa Yen Van dan Cam Y Chia Ha.

Pada usia 60 tahun,  Li kini tinggal bersendirian di Beijing. Dia berkahwin 3 kali, kesemuanya dengan warga asing yang berakhir dengan perceraian.

Kini Li menikmati hari tua dengan kehidupan yang sederhana dan nyaman. Dia menanam sayur-sayuran dan buah sendiri dan melihara banyak kucing dan anjing terbiar.

Dia sering meminta makanan terbuang dari kedai makan dan daripada orang ramai untuk diberikan sebagai makanan kucing dan anjing di rumahnya. - KitaReporters

12
14
1
10
0
You will be interested

Video| Tak Sempurna tampilkan sisi berbeza Aril Pilus! Kembalikan kenangan muzik EDM, tarian shuffle!

Aril Pilus pelakon penyanyi pengacara penyampai radio hiburan single lagu Tak Sempurna EDM electronic dance music tarian shuffle Rocketfuel Entertainment

Fariza Saidin in Seni & Sukan 1 week ago

Video| Untung! Suami ucap Selamat Hari Lahir kepada isteri guna billboard! Macam calon pilihan raya!

Ketika kempen pilihan raya Indonesia atau lebih tepat Pemilihan Umum Indonesia (
Fauzan Uda Ahmad in Seni & Sukan 4 days ago

Restu Global Quranic Arts Festival! 23 Feb - 3 Mac 2024! Kompleks Nasyrul Quran, Presint 14 Putrajaya!

Nasyrul Quran akan mengadakan satu festival yang dinamakan Restu Global Quranic
Editor 2 in Seni & Sukan 4 days ago

Video| Anak Pemilu 2024! Bayi diberi nama M Prabowo Gibran! Dilahirkan pada hari pengundian Pilpres!

Bayi lelaki hari kelahiran Muhammad Prabowo Gibran Pemilihan Umum Pemilu pilihan raya Pilihan Raya Presiden (Pilpres) Prabowo Subianto Gibran Rakabuming Raka
Fauzan Uda Ahmad in Seni & Sukan 1 week ago