Gaya Hidup 30 Jul, 2021

Video| APMM Terengganu dah tenggelamkan 108 bot Vietnam! Berharga RM162j! Jadi tukun tiruan!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

Bot rampasan yang ditenggelamkan oleh APMM Terengganu untuk dijadikan tukun tiruan di perairan Pulau Redang. - Kredit gambar: UPDI


SEBANYAK 108 bot nelayan asing dari Vietnam bernilai RM162 juta ditengelamkan oleh pihak berkuasa Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) di perairan Negeri Terengganu untuk dijadikan sebagai tukun.

Bot-bot terbabit yang telah ditahan melalui Op Kuda Laut yang dilaksanakan sepanjang tahun 2020 oleh Kapal Maritim (KM) Tok Bali, KM Tegas dan KM Gemia yang melibatkan 53 kru termasuk tekong.

Pengarah Bahagian Keselamatan dan Pengawasan Maritim, Laksamana Muda Maritim Datuk Saiful Lizan Ibrahim berkata, terbaharu pihaknya melupuskan empat bot nelayan Vietnam yang dilucut hak secara penenggelaman untuk dijadikan tukun tiruan berhampiran Pulau Redang.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan Maritim Malaysia

Saiful Lizan Ibrahim


Katanya, kesemua bot tersebut adalah bot nelayan asing Vietnam yang ditahan serta dilucut hak oleh mahkamah sepanjang tahun 2020 atas kesalahan menceroboh dan menangkap ikan di perairan negara.

Beliau berkata, pelupusan bot-bot ini sebagai tukun tiruan merupakan tindakan tegas Maritim Malaysia memerangi pencerobohan bot nelayan asing terutama dari Vietnam. 

“Jumlah denda mahkamah bagi keempat-empat bot ini membabitkan denda keseluruhan RM4.1 juta,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas menyaksikan proses pelupusan empat bot yang turut dihadiri Pengarah Maritim Malaysia Terengganu, Kepten Muhammad Suffi Mohd Ramli, pada Rabu, 28 Julai 2021.

Saiful berkata, sebanyak 38 bot lagi bakal ditenggelamkan setelah mendapat pelucutan hak daripada mahkamah pada tahun ini.“Kaedah penenggelaman sebagai tukun merupakan satu inisiatif dalam memulihara dan menggalakkan biodiversiti marin serta simbolik kepada keseriusan Maritim Malaysia mengekang kemasukan nelayan asing ke perairan negara secara haram,” katanya.

Beliau berkata, program pelupusan bot ini turut mendapat kerjasama Jabatan Perikanan Malaysia, Taman Laut Malaysia serta Institut Sumber Marin Asia Tenggara (ISMAT).

Saiful Lizan turut menyeru kerjasama masyarakat terutama komuniti maritim untuk melaporkan sebarang maklumat perlakuan melanggar undang-undang dan kejadian kecemasan yang berlakon di perairan negara ke talian MERS 999. - KitaReporters


Gambar hiasan... Pulau Redang, Terengganu

5
2
0
0
0
You will be interested

Video| Biar betul! Jemaah haji bawa joran ke Mekah! Polis terpaksa rampas kerana tiada keperluan!

Polis Surabaya berkata, pihaknya tahan seorang bakal jemaah haji di Indonesia kerana didapati bawa joran (pancing) ke Mekah semasa periksa barangan jemaah haji

Zuhayati Yazid in Gaya Hidup 19 hours ago

Video| Ambil iktibar daripada filem Mat Kilau! Pertahan tamadun negara bangsa! - Sultan Selangor

Sultan Selangor bertitah supaya pemimpin dan rakyat ambil pengajaran daripada kisah pahlawan Mat Kilau untuk pertahankan tamadun negara bangsa daripada runtuh
Kartini Mohd Noor in Gaya Hidup 8 hours ago

Video| Isu kesihatan mental! Ilham Ajai cipta lagu "Rasa Tak Menipu"! Lagu terbaharu untuk Hazama!

Selepas fasa pandemik, saya terpanggil untuk ketengahkan isu kesihatan mental kerana ia sangat bahaya. Semua pernah melaluinya erasaan kehilangan yang tersayang
Fariza Saidin in Gaya Hidup 11 hours ago

Video| Comel sangat! Ini kereta Kancil ke Minion? Sangat cantik dan unik! Ramai yang terpikat!

Tular video sebuah kereta Kancil dilihat di atas jalan raya dengan gaya yang sangat comel dan menawan hati semua orang. Kelihatan seperti karakter kartun Minion
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 13 hours ago