Seni & Sukan 08 Feb, 2023

Terbaik kau Dek Wan! Ridzuan Puzi rangkul emas 100m! Grand Prix Olahraga Para Dunia 2023 di Tunisia!

@mohd amirul fazli zulkafli
Pernah berkhidmat sebagai wartawan penyiaran. Meminati bidang pertulisan dan akan terus menulis selagi mana ada peluang dan ruang.

Share this


PELARI pecut paralimpik negara, Mohamad Ridzuan Mohamad Puzi berjaya merangkul pingat emas dalam acara 100 meter (m) kategori T35/36 (kecacatan fizikal) pada kejohanan Grand Prix Olahraga Para Dunia 2023 yang diadakan di Stadium Olahraga Rades, Tunisia pada 6 Februari 2023. 

Ridzuan atau terkenal dengan nama panggilan Dek Wan mengetepikan pesaing dari Iraq, Abdulsattar Challoob untuk mencatat masa 12.51 saat (s) manakala lawannya pula mencatat 13.04s untuk meraih pingat perak sementara pingat gangsa dimenangi pelari dari Maghribi, Anass Sikouk dengan catatat 13.96s.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan atlet-atlet paralimpik


Kemenangan yang dicatat oleh Dek Wan ini amat penting bagi memastikan beliau berada di landasan terbaik agar dapat beraksi dalam kejohanan utama dunia dan pada temasya Sukan Paralimpik nanti.  

Pada Sukan Paralimpik Rio 2016, Dek Wan berjaya meyumbang satu pingat emas dalam acara kegemarannya untuk membantu Malaysia menang 3 pingat emas dan 1 gangsa. 

Paralimpik 2024 akan diadakan Paris, Perancis dan ini sudah pasti menjadi sasaran utama untuk atlet melayakan diri ke sukan terbesar itu. 

Kita mendoakan moga kejayaan sentiasa memihak kepada atlet negara dalam apa jua kejohanan yang mereka sertai. - KitaReporters


13
11
0
12
0
You will be interested