Seni & Sukan 13 Feb, 2024

Video| Zaiton Sameon seorang yang kelakar? Berdekah ketawa! Pendedahan temu bual dengan stesen radio!

@zul akmar jamaludin
Memulakan kerjaya sebagai wartawan pada 2001 di tabloid Warta Perdana dan di majalah Variapop pada tahun 2002. Kemudian menyambung kerjaya sebagai wartawan majalah Mingguan Wanita di Kumpulan Media Karangkraf. 📧: akmar_mm@yahoo.com

Share this


Lagu berjudul Menaruh Harapan ciptaan A. Ali dan lirik Habsah Hasan yang menjadi Juara Lagu tahun 1987 sangat sinonim dengan penyanyi Zaiton Sameon. Lagu tersebut menjadi malar hijau hingga kini. 

Lirik tersebut merupakan kisah benar yang terjadi pada diri Zaiton Sameon atau lebih mesra disapa Kak Eton.

Generasi baharu mungkin ramai tidak mengenali siapa penyanyi berasal dari Negeri Sembilan ini. Terlibat dalam kemalangan ngeri ketika zaman kegemilangan hingga meragut nyawa satu-satu anaknya, menjadi tamparan besar buat Zaiton Sameon.  Paling menyedihkan apabila ramai menganggap Zaiton Sameon gila sejak kemalangan tersebut. Dunia seninya juga malap apabila ramai menyangka dia tidak lagi boleh menyanyi. 

Namun, semua tuduhan dan dakwaan tersebut disangkal oleh Zaiton Sameon sendiri seperti yang dilaporkan oleh media.

Justeru, bagi memperkenal kembali Zaiton Sameon kepada generasi baharu, pihak media sering mengadakan temu bual bersamanya. Antaranya ialah stesen radio SinarFM dalam segmen Borak Selebriti yang menjemput Zaiton Sameon sebagai artis undangan.Dalam temu bual itu, pelantun lagu Kabut Serangkai Mawar ini bercerita mengenai kemalangan ngeri dan sejarah lagu Menaruh Harapan. Dalam temu bual tersebut juga, dapat dilihat bagaimana akrabnya hubungan antara Zaiton Sameon dengan arwah Datuk Sudirman Arshad dan arwah Datuk Sharifah Aini dahulu.

Ketika temu bual inilah ramai generasi baharu dan para peminat menyedari sisi lawak dan selamba Zaiton Sameon. Ramai yang terhibur dan ketawa melihat aksi Zaiton Sameon membuat lawak secara spontan.


Tak kering gusi Dina dan Falyq mendengar lawak spontan Zaiton Sameon.


Malah, ramai juga kagum dengan penggunaan bahasa Inggerisnya yang fasih. Walaupun raut wajahnya kelihatan serius, namun lawak yang disampaikan membuatkan netizen ketawa. Malah pengacara segmen tersebut, Dina Nadzir dan Falyq juga ketawa besar.“Hahahaha. Berdekah aku suka. Tengah bercerita pasal bekas suami, dia tiba-tiba “sudahlah”! Tengah menyanyi, tiba-tiba “bayar”! Hahaha,” tulis salah seorang netizen.

Semoga Zaiton Sameon terus diberi kesihatan dan menghiburkan para peminat. Tiada yang lama, maka tiadalah yang baharu. Penyanyi dulu-dulu, mutu nyanyian mereka bukan calang-calang. Oleh sebab itu, mereka mampu bertahan dari generasi ke generasi. - KitaReporters


11
20
0
11
0
You will be interested