Gaya Hidup 22 Jul, 2021

Apabila jiran sepakat bawa berkat! Gerobok Makanan Taman Danau Kota meriah dan terus bertahan!

@ahmad abd hamid
Served as a journalist for a year at Berita Harian and for 33 years at Utusan Melayu (M) Bhd. beginning 1980. Last post was Assistant Editor in Chief Utusan Melayu. Also served as Editor in Chief, Magazines. Retired in 2013.

Share this

GEROBOK makanan Danau Kota masih terus memberi sumbangan kepada yang memerlukan.


GEROBOK Makanan Taman Danau Kota, Setapak, Kuala Lumpur yang beroperasi sejak 19 Jun 2021 lalu dan kisahnya pernah tersiar dalam KitaReporters sebelum ini, bukan sahaja terus bertahan memberi sumbangan kepada yang memerlukan tetapi terus menerima pelbagai sumbangan

Suasana bertambah meriah kerana di samping menyampaikan sumbangan, aktiviti menjual buah-buahan seperti durian dan rambutan juga diadakan di pusat gerobok tersebut yang terletak di kabin taman permainan kanak-kanak Taman Danau Kota. Bagaimanapun jualan buah-buahan ini direhatkan untuk waktu ini.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan Danau Kota


Gerobok yang diwujudkan untuk membantu penduduk dan orang ramai yang memerlukan bantuan akibat terkesan dengan pandemik Covid-19 menyediakan keperluan asas makanan harian seperti beras, tepung, gula, biskut, minyak masak, sardin, telur dan bihun.

Penduduk taman dan orang ramai yang mampu dan kagum dengan operasi gerobok makanan ini terus menghulurkan bantuan untuk sama-sama diagihkan. 

Kerana sumbangan yang berterusan ini serta pemantauan terhadap penerima agar tidak ada yang mengambil kesempatan, gerobok ini mampu terus menghulurkan sumbangan. 

Sehingga ini sebanyak 492 kampit beras lima kilogram setiap satu telah diterima daripada penyumbang. Sehingga kini sejumlah 455 kampit telah diedarkan.  


SUMBANGAN barangan penjagaan diri daripada Watson diagihkan melalui Gerobok Makanan Taman Danau Kota.


Selain itu Watsons yang memiliki rangkaian kedai farmasi juga memberi sumbangan barangan penjagaan kesihatan yang sangat perlu perlu pada masa pendemik Covid-19. Ini termasuk sanitizer, pelitup muka, sabun, pencukur janggut, tisu basah, berus gigi, ubat gigi dan lain-lain.

Sumbangan berjumlah lebih 200 kotak barangan daripada Watson ini cukup untuk diagihkan kepada setiap isi rumah penduduk yang namanya tersenarai dalam daftar Persatuan Penduduk Jalan 2/23B, Taman Danau Kota.

Selain itu Lost Food Association (LFA) tampil memberi sumbangan sayuran-sayuran setiap hari Sabtu untuk  diagihkan melalui gerobok makanan ini. 

Bekalan dihantar pada sebelah petang Sabtu. Agihan pada 17 Julai 2021 lalu adalah untuk kali kedua.


SEBAHAGIAN sayur yang disumbangkan oleh Lost Food Association (LFA).


Pelbagai jenis sayuran dihantar termasuk sawi, kangkong, peria, lobak putih, salad, terung, kalian, daun sup, daun bawang. Juga disumbangkan buah-buahan seperti epal dan jambu batu. Selain itu limau kasturi juga diagihkan.

Para petugas di gerobok makanan menyaring sayur yang dihantar dan dimasukkan dalam pek yang mengandungi campuran pelbagai jenis sayur. Para penduduk kemudian diminta datang sendiri untuk mengambil pek sayur berkenaan.

Untuk menyerikan suasana di kabin gerobok makanan itu pula, beberapa ahli persatuan mengambil inisiatif menjual durian dan rambutan, terbuka kepada penduduk taman dan orang luar. Untuk sementara ini aktiviti ini berehat dahulu.  

Antara durian yang pernah dijual ialah IOI, udang merah dan juga durian kampung dengan harga berpatutan. Buahnya segar dan isinya elok. Ada yang putih ada yang kuning, ada rasa biasa ada pahit-pahit. Pendek kata memenuhi citarasa pembeli.  


ULASNYA kuning dan sedap. Durian yang pernah dijual di Gerobok Makanan Taman Danau Kota di Setapak, Kuala Lumpur. 


Dengan aktiviti ini semua, kabin gerobok makanan menjadi meriah. Suasana sentiasa hidup dan sibuk.

Namun begitu prosedur operasi standard (SOP) tetap dipatuhi. Mereka yang datang mesti memakai pelitup muka dan mendafar melalui aplikasi MySejahtera. Penjarakan sosial juga tetap dipatuhi. Hanya beberapa orang dibenarkan berada dalam kawasan kabin pada sesuatu waktu tertentu.

Gerobok Makanan Taman Danau Kota berjaya mencapai matlamatnya memberi bantuan kepada yang memerlukan dan pada masa sama memeriahkan pusat aktiviti penduduk di kabin berkenaan. 

Tenyata penduduk sepakat membawa berkat. - KitaReporters


BUAH epal antara yang disumbangkan oleh FAMA kepada gerobok makanan Danau Kota.

You will be interested

'Boleh telan air liuq' kata Naqui bila Nabil gandingkannya bersama Lizzie! Filem Mat Bond Malaya

Filem produksi sulung pelawak Nabil Ahmad, ‘Mat Bond Malaya’ yang gandingkan penyanyi Naqui Boboy, Elizabeth Tan bakal ditayangkan di Astro First, 20 Julai 2021

Fariza Saidin in Gaya Hidup 6 days ago

Video| Selepas Yuna, giliran Layla Sania pula! Hiasi papan iklan digital Times Square, New York!

Layla Sania bukan sahaja cipta nama di Cina tetapi lebih banggakan wajahnya terpampang pada papan iklan digital di Times Square, New York seperti dialami Yuna
Fariza Saidin in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Masya Masyitah pelapis Shila Amzah! Harumkan Malaysia di China! Kini ada single Mandarin!

Dulu, Shila Amzah sebagai antara satu-satunya penyanyi popular berkebolehan nyanyi dalam bahasa Cina, kini muncul Juara Yippi Star Quest 2020, Masya Masyitah
Fariza Saidin in Gaya Hidup 4 days ago

Ayuh Malaysia! Berlari, berkayuh maya dengan SAM! Jom sokong atlet Sukan Olimpik Tokyo kita!

Sempena Sukan Olimpik Tokyo 2020, SAM ambil inisiatif anjurkan 'SAM Virtual Run & Ride' (Larian dan Kayuhan Maya SAM) sebagai tanda sokongan kepada atlet negara
Abdul Hafiz Ahmad in Gaya Hidup 4 days ago

PM yakin! Olimpik Tokyo saksi emas sulung Malaysia! 30 atlet harapan! 32 juta rakyat berdoa!

PM menaruh keyakinan tinggi dengan 30 atlet negara ke Sukan Olimpik Tokyo 2020 adalah kontinjen yang terbaik dan mampu buahkan pingat emas pertama buat Malaysia
Abdul Hafiz Ahmad in Gaya Hidup 5 days ago