Gaya Hidup 19 Feb, 2021

Terima kasih Besut Maju, BSN Terengganu! Turun padang bantu asnaf terkesan berikutan PKP/PKPB

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this


KESEMPITAN hidup yang dialami masyarakat ketika mereka kini berada dalam suasana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Bersyarat (PKPB) mulai Jumaat, 19 Februari 2021 yang dikenakan oleh kerajaan berikutan penularan pandemik COVID-19 semangnya memberi kesan mendalam kepada mereka yang terlibat.

Pengalaman hidup sama ada dalan PKP, PKPD atau PKPB yang pertama dirasai rakyat negara ini sejak negara mencapai kemerdekan menjadi satu kenangan dan sejarah hidup masing-masing.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan PKPB:

https://kitareporters.com/search?search=pkpb


Pengarah Negeri BSN Terengganu Mohammad Khasnieddy Khasimi (dua dari kiri) bersama Ahli Jawatankuasa Besut Maju turun padang mengagihkan sumbangan kepada golongan asnaf


Lebih malang kepada golongan yang tidak mempunyai pendapatan tetap kerana mereka tidak lagi boleh menjalankan aktiviti harian untuk menyara hidup keluarga.

Namun, keprihatinan rakyat negara ini terutama Badan Bukan Kerajaan (NGO) dan syarikat koporat yang mengambil peduli akan kesusahan golongan yang terkesan dengan memberi pelbagai bantuan dan sumbangan sepatutnya disanjung tinggi oleh masyarakat.

Pertubuhan Besut Maju adalah antara NGO yang paling aktif di daerah Besut apabila setiap kali penduduk daerah itu mengalami musibah dan berhadapan dengan masalah, jawatankuasanya terus turun padang untuk memberi bantuan.


Antara golongan asnaf yang menerima sumbangan daripada Pertubuhan Besut Maju


Terbaharu, Besut Maju dengan kerjasama Bank Simpanan Nasional (BSN) Terengganu bertindak proaktif menyelami kehidupan komuniti di daerah itu yang masih berada dalam PKPB selepas tamatnya PKP pada Khamis, 18 Februari 2021 dengan menjejak golongan asnaf untuk diberikan bantuan.

Pengerusinya,  Datuk Mohd Nawawi Ismail berkata, program cakna komuniti tersebut menyasarkan golongan asnaf yang tinggal di sekitar daerah itu yang sememangnya memerlukan bantuan terutama barangan keperluan dapur.


Datuk Mohd Nawawi Ismail


Katanya, menerusi program itu seramai 75 golongan asnaf dari kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Putera, Jertih dan Jabi dipilih sebagai penerima bantuan.

Beliau berkata, barangan termasuk beras, minyak masak, gula, tepung gandum, susu, kicap, tomato, sos cili dan sardin yang bernilai RM100 setiap seorang penerima.


Seorang warga emas yang turut menerima sumbangan daripada Pertubuhan Besut Maju


“Saya mengucapkan terima kasih kepada BSN Terengganu yang turut sama berkongsi kesusahan rakyat dengan memberi sumbangan berkenaan,” katanya.

Pertubuhan Besut Baru ditubuhkan pada 2015  dengan keahlian sekarang seramai 550 orang terdiri daripada ahli koporat, pesara kerajaan bekas pegawai tinggi polis dan tentera.


Barang-barang untuk diagihkan dimuat ke dalam kenderaan untuk edaran dari rumah ke rumah


Katanya, pada setiap tahun pertubuhan  itu turut menyalurkan bantuan kepada pelajar miskin di daerah dengan memberi bantuan kewangan dan peralatan pendidikan.

“Insya-Allah pada bulan Ramadan nanti pihaknya sudah bersiap sedia untuk memberi sumbangan kepada golongan kurang berada di sekitar daerah itu,” katanya. - KitaReporters

You will be interested

Agrobazaar Nyiur Tujuh, Besut! Agrobazaar pertama dibuka FAMA di pasar tani kekal di Terengganu

Agrobazaar Nyiur Tujuh di Pasar Tani Kekal di Kampung Nyior Tujuh, Jertih dipilih FAMA jadi projek perintis bagi pengumpulan hasil pertanian serta IKS setempat

Mohammad Ishak in Gaya Hidup 4 days ago

Pengantin lelaki dihumban keluar dari rumah tingkat dua! Sebab tak mampu sedia hantaran mahal!

Bakal pengantin lelaki alami cedera patah tulang selepas dicampak keluar lalu tingkap dari tingkat dua bangunan kediaman di Mesir oleh ahli keluarga tunangnya
Amil Abdullah Saiby in Gaya Hidup 1 day ago

Pak Mat Serunding teruskan resipi arwah ibu! Kini sibuk dengan kedatangan Ramadan, hari raya!

Mohamed Ismail atau Pak Mat Serunding dari Kampung Laut, Tumpat semakin sibuk dengan kedatangan bulan Ramadan dan musim perayaan. Turut hasilkan serunding arnab
Rosdi Ismail in Gaya Hidup 2 days ago

Video| Erul Samah 'Tak Bisa' tolak imej K-Pop! Cipta single terbaharu lebih hebat, bertenaga!

Erul Samah cipta lagu Tak Bisa bagi kembali hangatkan industri muzik setelah hampir dua tahun menyepi. Masih dengan imej K-Pop dengan fokus kepada kekuatan lagu
Fariza Saidin in Gaya Hidup 2 days ago

Hati Hizaitey Asra kian berdebar! Pertandingan Pakaian Tradisional Orang Asli Secara Online!

Hizaitey Asra Anak Hadi, gadis dari suku kaum Temuan, bercita-cita jadi peragawati. Berdebar nanti keputusan Pertandingan Online Pakaian Tradisional Orang Asli
Adnan Mohamad in Gaya Hidup 2 days ago