Gaya Hidup 19 Feb, 2021

Terima kasih Besut Maju, BSN Terengganu! Turun padang bantu asnaf terkesan berikutan PKP/PKPB

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this


KESEMPITAN hidup yang dialami masyarakat ketika mereka kini berada dalam suasana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Bersyarat (PKPB) mulai Jumaat, 19 Februari 2021 yang dikenakan oleh kerajaan berikutan penularan pandemik COVID-19 semangnya memberi kesan mendalam kepada mereka yang terlibat.

Pengalaman hidup sama ada dalan PKP, PKPD atau PKPB yang pertama dirasai rakyat negara ini sejak negara mencapai kemerdekan menjadi satu kenangan dan sejarah hidup masing-masing.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan PKPB:

https://kitareporters.com/search?search=pkpb


Pengarah Negeri BSN Terengganu Mohammad Khasnieddy Khasimi (dua dari kiri) bersama Ahli Jawatankuasa Besut Maju turun padang mengagihkan sumbangan kepada golongan asnaf


Lebih malang kepada golongan yang tidak mempunyai pendapatan tetap kerana mereka tidak lagi boleh menjalankan aktiviti harian untuk menyara hidup keluarga.

Namun, keprihatinan rakyat negara ini terutama Badan Bukan Kerajaan (NGO) dan syarikat koporat yang mengambil peduli akan kesusahan golongan yang terkesan dengan memberi pelbagai bantuan dan sumbangan sepatutnya disanjung tinggi oleh masyarakat.

Pertubuhan Besut Maju adalah antara NGO yang paling aktif di daerah Besut apabila setiap kali penduduk daerah itu mengalami musibah dan berhadapan dengan masalah, jawatankuasanya terus turun padang untuk memberi bantuan.


Antara golongan asnaf yang menerima sumbangan daripada Pertubuhan Besut Maju


Terbaharu, Besut Maju dengan kerjasama Bank Simpanan Nasional (BSN) Terengganu bertindak proaktif menyelami kehidupan komuniti di daerah itu yang masih berada dalam PKPB selepas tamatnya PKP pada Khamis, 18 Februari 2021 dengan menjejak golongan asnaf untuk diberikan bantuan.

Pengerusinya,  Datuk Mohd Nawawi Ismail berkata, program cakna komuniti tersebut menyasarkan golongan asnaf yang tinggal di sekitar daerah itu yang sememangnya memerlukan bantuan terutama barangan keperluan dapur.


Datuk Mohd Nawawi Ismail


Katanya, menerusi program itu seramai 75 golongan asnaf dari kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Putera, Jertih dan Jabi dipilih sebagai penerima bantuan.

Beliau berkata, barangan termasuk beras, minyak masak, gula, tepung gandum, susu, kicap, tomato, sos cili dan sardin yang bernilai RM100 setiap seorang penerima.


Seorang warga emas yang turut menerima sumbangan daripada Pertubuhan Besut Maju


“Saya mengucapkan terima kasih kepada BSN Terengganu yang turut sama berkongsi kesusahan rakyat dengan memberi sumbangan berkenaan,” katanya.

Pertubuhan Besut Baru ditubuhkan pada 2015  dengan keahlian sekarang seramai 550 orang terdiri daripada ahli koporat, pesara kerajaan bekas pegawai tinggi polis dan tentera.


Barang-barang untuk diagihkan dimuat ke dalam kenderaan untuk edaran dari rumah ke rumah


Katanya, pada setiap tahun pertubuhan  itu turut menyalurkan bantuan kepada pelajar miskin di daerah dengan memberi bantuan kewangan dan peralatan pendidikan.

“Insya-Allah pada bulan Ramadan nanti pihaknya sudah bersiap sedia untuk memberi sumbangan kepada golongan kurang berada di sekitar daerah itu,” katanya. - KitaReporters

1
0
0
0
0
You will be interested

Lebih 30 tahun tak bertemu! Reunion satukan semula Aku Budak Sempang! Bersahabat sejak 1960-an!

Kumpulan sahabat Aku Budak Sempang (ABS) Sempang Tajung Kling, Melaka, lahir 1960-an, berjaya adakan reunion selepas hampir 30 tahun tinggalkan kampung halaman

Rosdi Ismail in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Terlupa ambil kad ATM, wanita hilang duit pencennya! Anak rayu tularkan gambar insiden!

Akibat terlupa untuk ambil kad ATM selepas keluarkan wang, seorang wanita telah dicuri wang pencennya yang terdapat di dalam akaun. Laporan polis telah dibuat
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 7 hours ago

Video| Teong Kim dakwa kenyataan TMJ tak benar! Tunku Ismail beri amaran, jangan nak putar belit!

Tunku Ismail dakwa Lim Teong Kim minta gaji €70,000 hingga €80,000 sebulan. Namun dinafikan oleh Teong Kim. TMJ kemudian beri amaran jangan nak cuba putar belit
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Gaya Hidup 15 hours ago

Terima kasih PM! Silap mata BAM! Dihukum 2 tahun, 10 hari ditarik balik! Zii Jia, Jin Wei lega!

BAM buat pusingan-U untuk benar Lee Zii Jia, Goh Jin Wei bertanding dalam semua kejohanan antarabangsa hasil campur tangan Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob
Abdul Hafiz Ahmad in Gaya Hidup 17 hours ago

Video| Jambatan runtuh! Mayat mangsa lemas diusung polis, penduduk terhumban ke dalam sungai!

Seorang anggota polis, 5 penduduk kampung yang sedang usung mayat mangsa lemas terhumban ke dalam sungai setelah jambatan buluh dilalui mereka tiba-tiba runtuh
Adnan Mohamad in Gaya Hidup 19 hours ago