Gaya Hidup 27 Jun, 2020

Kerana Ku Mau: Aizat Amdan pilih berpasangan orang seberang!

@khadijah ibrahim
Pernah bertugas di Kumpulan Utusan dan pernah bertugas di biro Johor. Kini masih aktif dalam dunia penulisan.

Share this

SELEPAS jantungnya berdegup angkara penyanyi Bunga menerusi lagu Dup Dup kini Aizat Amdan beralih arah kepada orang lain pula. Pilihan Aizat bukan bunga tempatan, sebaliknya beliau lebih senang memetik bunga seberang sebagai teman kolaborasi. Kali ini Aizat memilih untuk berpasangan dengan bekas peserta akhir rancangan realiti Rising Star Indonesia, Hanin Dhiya menerusi lagu Ku Mau. : KitaReporters

Aizat cipta lagu Ku Mau sewaktu berada di Sweden. Kredit: IG Aizat


Ku Mau ditulis oleh Aizat, Anas Amdan, Yeshua Abraham (Indonesia), Melanie Wehbe (Sweden) dan Elias Naslin (Sweden)

Single ini mengisahkan tentang dua insan yang bercinta pada jarak jauh. Walaupun berbeza negara, namun jejaka itu sanggup datang untuk menemui dan melamar kekasihnya.

Ku Mau juga menerapkan kesungguhan pasangan ini untuk menjayakan kisah cinta mereka.

“Sebagai penyanyi dan penulis lagu, saya memang mengimpikan untuk mengembangkan karya saya dan berkolaborasi demi mendekati pendengar seluruh dunia.

“Single ini merupakan langkah pertama gabungan saya bersama Melanie sebagai komposer, Elias selaku penerbit, komposer dan jurutera. 

"Sementara Yeshua pula, sebagai penulis lirik bahasa Indonesia, dan Malaysia pula lirik oleh Anas yang juga bertindak sebagai penerbit dan komposer.

“Objektif utama kolaborasi ini adalah untuk membolehkan saya melebarkan sayap sebagai penyanyi dan komposer. Rentak lagu ini bersahaja dan sesuai buat semua golongan muda dan tua,” jelas Aizat.

Aizat dan Hanin Dhiya harap lagu Ku Mau dapat mengeratkan hubungan antara dua negara.


Tambahnya, lagu ini berkonsepkan cinta yang luas dengan bait-bait lirik jenaka dan serius serta romantis. Dalam masa yang sama membuatkan ia sesuai untuk segala keadaan good vibes.

“Saya sangat gembira apabila Hanin Dhiya sudi menjadi teman duet, justeri menaikkan lagi taraf lagu ini dengan kehadiran vokalnya yang merdu itu.

“Keserasian antara kami, amat senang dan menjadikan lagu ini lebih berwarna-warni. 

"Saya harap pendengar akan jatuh cinta dengan lagu ini dan mampu menujukan lagu ini kepada orang tersayang,” harap Aizat.

Hanin Dhiya merupakan bekas program realiti Rising Star Indonesia.


Sementara itu, kata Hanin, Ku Mau merupakan single pertama nyanyiannya yang tidak menjurus kepada patah hati. Katanya, sejak pertama kali mendengar lagu tersebut, beliau sudah jatuh cinta.

“Sewaktu Aizat di Sweden lagi, dia sudah memperdengarkan lagu ini kepada saya dan sejujurnya saya jatuh cinta dengan rentaknya. 

"Asalnya, lagu ini berbahasa Inggeris dan saya tidak sangka lagu ini diadaptasi kepada bahasa Malaysia dan Indonesia. Malah dijadikan single untuk dendangan saya dan Aizat.

“Saya senang sekali dapat bekerjasama dengan Aizat kerana dia  seorang yang baik dan peramah. 

"Harap kerjasama ini dapat membawa kelainan dan mengeratkan lagi hubungan muzik antara Indonesia dan Malaysia,” kata Hanin penuh harapan.

Ku Mau merupakan terbitan Kasi Gegar Entertainment  dan edaran Warner Music Malaysia boleh didapati di semua pelantar digital seperti Spotify, Apple Music, Joox KKBox, Deezer dan iTunes mulai Jumaat, 26 Jun 2020. : KitaReporters.

Lagu Ku Mau berkisar tentang percintaan jarak jauh.

You will be interested

Nyanyian Aina Abdul dipuji Khaty! Juarai Immortal Songs ep 5

Improvisasi lagu ‘Tangisan Hati Yang Derita’ oleh Aina Abdul berjaya terima pujian daripada penyanyi asal, Khadijah Ibrahim untuk juarai Immortal Songs episod 5

Noktah single terbaharu! Fazura pun nak letak noktah jugak?

Single terbaharu Fazura, Noktah diceritakan dari sudut wanita yang harus tetap kuat menghadapi segala kekecewaan dengan pasangannya dan melepaskan apabila perlu
Fariza Saidin in Gaya Hidup 1 day ago

Kena tunda! Covid-19 bentes Piala Tun Sharifah Rodziah 2020!

Piala Tun Sharifah Rodziah (PTSR) yang sepatutnya dijadualkan pada November 2020 ini terpaksa ditunda ke 2021 ekoran kemunculan beberapa kluster baharu Covid-19
Abdul Hafiz Ahmad in Gaya Hidup 1 day ago

Hari Terbuka Jiran Wanita KRT! Komuniti dapat info kesihatan

Bagi menyokong usaha melahirkan masyarakat sihat, Jiran Wanita KRT Suadamai Bandar Tun Hussein Onn di Cheras mengadakan Hari Terbuka dan Khidmat Kesihatan 2020
Rosdi Ismail in Gaya Hidup 1 day ago

Hari Jantung Sedunia! Penyakit jantung sebab utama kematian!

Pada 2018 penyakit jantung iskemik atau ischaemic heart diseases (IHD) kekal sebagai antara sebab utama kematian dengan menyebabkan sebanyak 18,267 kes kematian
Noor Hayati Mamat in Gaya Hidup 1 day ago