Gaya Hidup 12 May, 2022

Video| Siti Nurhaliza bawa imaginasi kanak-kanak rentas ke tahun 2170! Lagu Medley Klasik Siti 2!

@fariza saidin
Editor pertama Majalah HAI dan sidang redaksi Majalah WANITA (Utusan). Asst Chief Sub UM. Pemenang Anugerah Kewartawan Majalah IAM 1997, Wartawan cum Blogger @ www.farizasaidin.com.

Share thisKata orang jauh perjalanan luas pandangan namun apa yang dibayangkan oleh penyanyi popular dalam kalangan generasi baharu dan lama, Dato Seri Siti Nurhaliza melangkau sejauh 148 tahun lagi iaitu pada tahun 2170 apabila bumi dikatakan tidak lagi selamat untuk didiami, wallahuallam!

Tetapi begitulah ceritanya video muzik animasi terbaharu daripada Siti Nurhalisa atau Tok Ti bagi menyegarkan rangkaian lagu kanak-kanak klasik berjudul ‘Medley Klasik Siti 2’ yang dihasilkan dengan kerjasama platform e-dagang, Shopee.

Medley Klasik Siti 2 terdiri daripada rangkaian lagu ‘Air Pasang Dalam’, ‘Lagu Tiga Kupang’, ‘Anak Odeng’ dan ‘Kalau Rasa Gembira’, yang sudah lama  menjadi hafalan kanak-kanak generasi dahulu bahkan masih menjadi siulan halwa telinga sehingga kini.


Lagi cerita-cerita menarik''Saya menghasilkan album kanak-kanak ini sebagai khazanah muzik untuk generasi kini dan akan datang agar dapat menghargai karya terdahulu. 

"Saya gembira kerana dapat menerbitkan album yang boleh dijadikan rujukan pada masa depan. Lagu-lagu ini jugalah yang menjadi dendangan orang tua kita satu masa dahulu,'' ujar  Siti.

Video muzik animasi arahan M. Husien ini menampilkan maskot Shopee, orang utan, yang bernama Sean & Sophie. 

Jalan ceritanya yang berkisar pada tahun 2170 apabila bumi tidak lagi selamat untuk didiami mengisahkan tentang seorang pemuda yang sedang bersenam di sebuah taman rekreasi hologram berpengkalan di angkasa, secara tiba-tiba beliau termasuk ke dalam satu dimensi teleportasi masa lalu di bumi. 

Di alam dimensi masa lepas ini, pemuda tersebut dapat melihat keindahan flora dan fauna dan juga suasana kampung yang wujud di masa lepas.
Video muzik dalam bentuk animasi suka ditonton oleh kanak-kanak dan ini merupakan salah satu cara untuk saya memperkenalkan lagu kanak-kanak klasik kepada generasi kini,'' jelas Siti sambil mengucapkan penghargaannya kepada Shopee di atas kerjasama untuk menghasilkan dan menjayakan video muzik berkenaan.

Untuk rekod, kerjasama kedua-dua pihak ini telah bermula sejak tahun 2018 apabila Siti menyertai Shopee Celebrity Squad Malaysia dan berkolaborasi menerusi konsert mini beliau bersama Shopee pada tahun 2019. 

Siti juga telah dilantik sebagai duta tempatan platform Shopee semasa kempen Ramadan dan Raya Bersama Shopee pada tahun ini. Bagi menghangatkan lagi promosi Tok Ti turut mengumumkan peraduan memenangi baucar Shopee dan Shopee Coins bagi mereka yang menyertainya. Sebanyak 20 pemenang akan dipilih secara rawak dan diumumkan pada 25 Mei  2022 ini.

"Rugi sangat kalau tak sertai," jelas Tok Ti. - KitaReporters 


10
10
0
17
0
You will be interested

Kerana Cikgu Nazri Othman! 107 warga pendidik daerah Besut turut derma darah! Sempena Hari Guru!

Cikgu Nazri Othman bukan sahaja jadi idola malah pembakar semangat kepada warga pendidik apabila jadi penderma darah terbanyak dalam kalangan guru di Terengganu

Mohammad Ishak in Gaya Hidup 13 hours ago

Video| Patut kena hempuk! Pejalan kaki hampir dirempuh! Penunggang motosikal langgar lampu merah!

Seorang pejalan kaki sedang melintas tidak diberi peluang melintas oleh penunggang motosikal yang tidak bertanggungjawab lalu dapat reaksi balas pejalan kaki
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 6 hours ago

Video| Sorry naik lori? Kahwin naik lori! Pasangan pengantin diarak naik lori ke majlis kahwin!

Sepasang suami isteri telah memilih untuk berarak ke majlis perkahwinan mereka dengan naik lori bawa barang dengan sangat meriah. Dapat pujian daripada netizen
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 6 hours ago

Video| Bertuah M Nasir! Konsert dapat tajaan! Pembeli tiket dapat tawaran hebat! Ada dinaik taraf!

Konsert Satu Hari Di Hari Raya Bersama Datuk M Nasir, Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) pada 27 Mei 2022 dapat tajaan daripada korporat
Khadijah Ibrahim in Gaya Hidup 10 hours ago

Video| Tarikh kahwin ada! Persiapan 70% siap! Tanda pun dah diberi! Mas Idayu tunggu umum sahaja!

Muhammad Sufian Che Isa bawa rombongan anggota keluarganya dari Pulau Pinang untuk bertemu anggota keluarga Mas Idayu di Kota Tinggi, Johor bagi memberi tanda
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 10 hours ago