Gaya Hidup 07 Sep, 2021

Hadiah bertuah peserta! Penginapan di Langkawi, Taiping! Forum online Sayangi Bidadari Syurga!

@nur sabrina samsudin
Bergiat cergas dalam bidang kewartawanan sejak dibangku sekolah lagi.

Share this


PELAJAR Program Jarak Jauh (PJJ) Universiti Utara Malaysia (UUM) menawarkan hadiah bertuah berupa penginapan percuma di Langkawi dan Taiping serta hamper sumbangan Keizai Store, Jitra untuk peserta yang menyertai forum Sayangi Bidadari Syurga sempena sambutan Hari Kesihatan Mental Sedunia pada 10 Oktober 2021 melalui platform Webex, FB live dan YouTube Live.

Pengarah programnya Zuraida Adnan berkata, pemilihan peserta bertuah untuk penginapan dua hari satu malam di Langkawi dan Taiping serta hamper dari Keizai Store ini akan dikendalikan oleh jawatankuasa penganjur nanti.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan UUM

Dr Rajwani Md Zain (tengah) bersama pelajar Pendidikan Jarak Jauh (PJJ) Universiti Utara Malaysia (UUM) bergambar dengan poster forum yang akan dijalankan nanti.


Katanya, penawaran penginapan di Langkawi dan Taiping ini diharap dapat membantu sektor pelancongan negara yang terjejas akibat COVID-19.

Zuraida menambah forum bertajuk Sayangi Bidadari Syurga ini dipilih bagi menghargai peranan wanita terutama golongan ibu yang mengendalikan rumah tangga ketika pandemik COVID-19.

Katanya, walaupun mereka dipertanggungjawabkan untuk menganjurkan program ini melalui subjek Perhubungan Awam di bawah pensyarah Dr Mohamad Noor Salehhuddin Sharipudin, namun dalam masa yang sama tajuk ini perlu diketengahkan memandangkan peningkatan isu kesihatan mental dalam kalangan wanita.


Peserta yang ingin menyertai forum ini boleh mendaftar segera kerana tempat terhad.


“Melalui wacana yang menampilkan Pensyarah dan Pengarah Perkhidmatan dan Sokongan Pelajar, Jabatan Hal Ehwal Pelajar (JHEP) Dr Rajwani Md Zain, pastinya peserta dapat mengenal pasti punca masalah penyakit mental dan yang berkaitan terutama ketika mengamalkan gaya hidup dan pemodenan masa kini yang mungkin memberi tekanan kepada kehidupan seseorang individu,” ujarnya lagi.

Manakala Pegawai Psikologi Jabatan Penjara Malaysia, Kamunting, Muhammad Rashid Mohd Sidik pula akan bersama-sama panel pertama dan peserta lain untuk membicarakan forum Sayangi Bidadari Syurga ini nanti.

Oleh itu semua pihak perlu menyertai forum ini agar dapat membentuk kualiti diri dan jati diri seseorang dari segi jasmani mahupun rohani agar hidup mereka lebih menyerlah dengan membuat persediaan bagi menghadapi cabaran masa hadapan yang lebih mencabar.Dalam pada itu pensyarahnya Dr Mohamad Noor Salehhuddin ketika dihubungi berkata, memandangkan penularan COVID-19 yang dilihat tiada penghujungnya (endemik) dan memberi kesan terhadap kesihatan mental golongan wanita khususnya maka pemilihan tajuk dan penganjuran bersempena dengan Hari Kesihatan Mental Sedunia ini diharap bukan sahaja memenuhi tugasan yang diberikan kepada pelajarnya malah yang penting dapat membimbing golongan ibu, isteri, pekerja, suri rumah dan guru agar lebih bersedia dalam kehidupan mereka nanti.

Hari Kesihatan Mental Sedunia disambut setiap tahun pada 10 Oktober sejak diperkenalkan oleh World Federation of Mental Health (WFMH) sejak tahun 1992. - KitaReportersDr Rajwani Md Zain (kanan) sentiasa memberi nasihat kepada pelajar Universiti Utara Malaysia (UUM).

7
9
0
13
0
You will be interested

Jelajah amal Keluarga Malaysia! Pengamal media berkonvoi ke Cameron Highlands! Untuk santuni asnaf!

Sempena bulan kemerdekaan Ke-65, 20 ahli media Terengganu sertai program konvoi bermotoikal, Jelajah Amal Media Merdeka ke Kpg Gerak Sepadu, Cameron Highlands

Mohammad Ishak in Gaya Hidup 9 hours ago

Piala AFC 2022: Tahniah KL City FC! Mara ke final Zon ASEAN! Azri Ghani jadi wira sepakan penalti!

Penjaga gol KL City FC, Azri Ghani muncul wira selepas selamatkan sepakan penalti pemain terakhir Viettel FC untuk mara ke perlawanan akhir Piala AFC Zon ASEAN
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Gaya Hidup 1 hour ago

Liga Super 2022: JDT terus gah di persada liga! Tundukkan Terengganu! Bertemu lagi akhir Piala FA?

JDT kukuh selaku pendahulu liga selepas menang 2-1 ke atas Terengganu FC dalam saingan Liga Super 2022. Akan bertemu sekali lagi dalam perlawanan akhir Piala FA
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Gaya Hidup 2 hours ago

Liga Perdana 2022: Perak FC kejutkan Kelantan FC di halaman sendiri! Peluang JDT II rapatkan mata!

Perak FC teruskan momentum kemenangan apabila kejutkan pendahulu liga, Kelantan FC 2-1 dalam saingan Liga Perdana 2022. Buka ruang kepada JDT II rapatkan mata
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Gaya Hidup 2 hours ago

Video| Padan muka! Pemandu lori dapat “thumbs up”! Bantu polis halang MPV guna lorong kecemasan!

Seorang pemandu lori dapat thumbs up daripada anggota polis trafik selepas bantu halang sebuah kenderaan MPV potong barisan kesesakan gunakan lorong kecemasan
Fitri Hazim in Gaya Hidup 5 hours ago