Gaya Hidup 22 Oct, 2020

Masjid unik, berlainan! Masjid bahtera Nabi Nuh di Semarang

@ahmad abd hamid
Served as a journalist for a year at Berita Harian and for 33 years at Utusan Melayu (M) Bhd. beginning 1980. Last post was Assistant Editor in Chief Utusan Melayu. Also served as Editor in Chief, Magazines. Retired in 2013.

Share this

KISAH bahtera Nabi Nuh dan banjir besar yang melanda kaumnya amat masyhur dalam kalangan umat Islam. Baginda berdakwah siang malam agar kaumnya mengesakan Allah. Namun kaumnya enggan menerima, malah memperlekeh dan mencabar Allah mendatangkan azab buat mereka sedangkan Allah telah pun memberi pelbagai nikmat. : KitaReporters


MASJID Al Safinatun Najah di Semarang bagai bahtera di atas lautan (kiri) sementara seorang pengunjung asyik menghayati keindahannya. - Kredit foto: Merdeka.com


Lagi cerita-cerita berkaitan Indonesia:

https://kitareporters.com/search?search=indonesia


Kerana keingkaran dan kekufuran kaumnya, Allah memerintahkan Nabi Nuh membina bahtera besar di kawasan tinggi, jauh dari laut. Kaumnya menganggap Nabi Nuh gila.

Allah kemudian menurunkan azab hujan lebat sehingga menyebabkan banjir paling besar, menenggelam dan memusnahkan umat yang ingkar. Nabi Nuh dan pengikut setia beriman terselamat kerana menaiki bahtera.

Setelah banjir surut, bahtera dikatakan berlabuh di satu kawasan. Tidak diketahui di mana bahtera ini berlabuh walau pun para pengkaji menjangka ia terdampar di Banjaran Ararat antara Turki dan Armenia. Namun tiada siapa yang pasti atau bukti ditemukan.


DIBINA dalam kawasan sawah dan pepohon menghijau, Masjid Al Safinatun Najah memang sejuk mata memandang , ditambah dengan reka bentuknya yang unik. - Kredit foto: InstagramTetapi tahukah anda terdapat sebuah masjid di Indonesia yang dibina mengambil sempena bahtera Nabi Nuh ini? Masjid yang bernama Masjid Al Safinatun Najah ini terletak di Podorejo, Semarang, Jawa Tengah.

Kerana sifatnya yang unik berbentuk bahtera Nabi Nuh, masjid ini bukan sahaja menjadi kebanggaan penduduk setempat tetapi menjadi daya tarikan pelancong dari  tempat lain.

Memetik laporan AyoSemarang.com, masjid ini yang dibina dalam kawasan dikelilingi sawah luas mata memandang, berdiri di tengah kolam dan seolah-olah bahtera terapung di lautan.

Masjid ini mempunyai tiga tingkat. Pada tingkat pertama terdapat pelbagai kemudahan awam seperti tempat wuduk dan bilik air. Tempat solat pula ialah di tingkat dua. Tingkat tiga masjid yang mula dibina pada 2014 ini pula dijadikan perpustakaan untuk kegunaan mereka yang ingin membaca atau membuat rujukan.

Selain itu disediakan juga ruang klinik kesihatan untuk orang ramai, pejabat pengurusan masjid dan lembaga pendidikan Al-Quran. 


MASJID berkonsep bahtera Nabi Nuh menjadi kebanggaan penduduk Semarang serta daya tarikan pelancong luar. - Kredit foto: Instagram.


Kerana keunikan masjid ini ia bukan sahaja menjadi tempat solat tetapi juga menjadi tumpuan pelancong dalam dan luar Semarang khusus untuk melihat sendiri keindahannya serta mengabadikan foto berlatar belakang masjid unik itu.

Dari bandar Semarang perjalanan ke tempat ini mengambil masa lebih kurang 45 minit melalui kawasan sawah dan perkebunan. Sungguh menarik pemandangan di sepanjang perjalanan ini dengan padi dan tanaman menghijau sejuk mata memandang.

Masjid Al Safinatun Najah ini bagaikan bahtera besar lengkap dengan jendela bulat, buritan dan haluan. Dibina di atas kawasan 7,500 meter, luas bangunan ialah 2,500 meter persegi.

Reka bentuk dalaman masjid bahtera ini juga menarik seperti keindahan binaan luar. Ada jendela besar disediakan untuk membolehkan pengunjung menyaksikan pemandangan indah di sekeliling dari dalam masjid.

Jika berpeluang ke Semarang nanti, bolehlah berkunjung ke masjid unik ini. Pastinya ia satu pengalaman sukar dilupakan. - KitaReporters


You will be interested

Si ibu kesal! Nak sangat si anak pakai subang! Si kecil tanggung kesakitan sebab skru subang!

Si ibu teruja untuk si anak bertindik namun keterujaan itu bertukar jadi detik tragis apabila skru subang tersekat pada cuping telinga hingga sebabkan kesakitan

Zuhayati Yazid in Gaya Hidup 2 days ago

Tak suka kerja dilakukan! Remaja sanggup ngaku jadi mangsa penculikan! Untuk elak pergi kerja

Brandon Soules, 19, remaja dari Arizona sanggup buat helah dengan ikat tangan, mulut kononnya jadi mangsa penculikan semata-mata elak diri untuk pergi bekerja
Zuhayati Yazid in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Masa PKP: Kes dadah di Kelantan bertambah! AADK Kelantan guna medsos tingkat kesedaran

AADK Kelantan manfaatkan media sosial sepanjang musim PKP ini bagi teruskan program kesedaran dan penyampaian maklumat kepada orang ramai khususnya para pelajar
Sarfarizmal Saad in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Terbaiklah Digital Durian! Selepas Omar & Hana dalam bahasa Arab kini bahasa Urdu pula

Saluran YouTube siri animasi Omar & Hana versi bahasa Arab berjaya rekodkan lebih 100k langganan. Digital Durian akan terbitkan siri itu dalam bahasa Urdu pula
Sarfarizmal Saad in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Ikan semua baharu, orang sahaja lama! Temenung lemak! Makan tak jemu badan tak gemuk!

Seorang wanita yang jadi penjual ikan punyai cara kreatif den berlainan bagi tarik perhatian orang ramai untuk beli barangan jualannya di pasar pagi di Beruas
Isa Ramli in Gaya Hidup 2 days ago